Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
13.06.2013 09:00 | Správy | Krimi | Domáce krimi

Súd uzavrel kauzu bytovej mafie: Šéfka gangu odišla do basy vysmiata!

V kauze bytovej mafie padol rozsudok! Podvodníčku Zuzanu Znamenákovú (51) právoplatne odsúdili na 16 rokov.

V rokoch 2003 - 2006 partia okolo nej urobila podvody s nehnuteľnosťami s celkovou škodou takmer 12 miliónov korún (398 327,03 eura). Ľudí pripravili o byty aj peniaze. Medzi poškodenými je aj invalidná dôchodkyňa bez nôh či žena s Alzheimerovou chorobou. Nehnuteľnosti získané podvodom potom predávali ďalej. Na prípady nečestných kšeftov s realitami upozornil ako prvý v novembri 2007 Nový Čas.

Znamenáková je obvinená aj z  návodu na úkladnú vraždu Viliama Andrášika († 47), prezývaného Motýľ,  z Bratislavy.  Starý mládenec zmizol 31. marca 2007 a jeho rodinný dom na Kľukatej ulici v bratislavskom Prievoze získal nový majiteľ. Telo Andrášika našli kriminalisti v decembri 2009 vo vodnej nádrži pri Bytči. Vyšetrovateľ v máji 2010 z jeho zavraždenia obvinil troch mužov. Vo februári 2011 pribudlo v prípade ďalšie obvinenie štvrtého muža, ktorý bol sprostredkovateľom medzi Znamenákovou a chlapmi, ktorých policajti považujú za vykonávateľov popravy. Podľa vyšetrovateľa Znamenáková zaplatila 26 555 € za to, že sa postarali, aby sa Andrášik do svojho domu nikdy nevrátil. Znamenáková je v súvislosti s prevodom Andrášikovho domu obvinená aj z podvodu.

Počas vyšetrovania a pojednávaní Znamenáková vystriedala viacero obhajcov, podávala množstvo námietok, žiadostí a sťažností. Senát Krajského súdu jej mohol uložiť trest v rozmedzí 10 až 20 rokov. Ide o rozsiahlu trestnú činnosť s vysokou škodou do 12 mil. Sk (398 327,03 €). Trest odňatia slobody vo výške 16 rokov je primeraný k výške škody,povedala predsedníčka senátu Alžbeta Horváthová s tým, že Znamenáková bola v čase páchania skutkov obvinená aj v iných prípadoch. Za podvody s nehnuteľnosťami  s celkovou škodou 132 750 € z rokov 1997 - 1998 dostala od súdu v novembri 2007 trest 2 roky s podmienečným odkladom na 5 rokov.

Predsedníčka senátu k tomu poznamenala, že „obžalovaná má sklony k páchaniu trestnej činnosti“. Znamenákovej kumpánke Zlatici Masarovičovej dal senát podmienku 3 roky s odkladom na 5 rokov, rovnaký trest dostal aj Karol Patasy, ktorý kedysi patril do skupiny bratislavského podsvetia. Spáchané podvody mali zväčša podobný scenár. Partia si vytypovala osamelo žijúceho chorého človeka či niekoho vo finančnej tiesni, zabezpečila si svojho „herca“ na podpis kúpnej zmluvy a ďalší z gangu predal nehnuteľnosť ďalej. Prevody nehnuteľností, pri ktorých ľudia zo dňa na deň prišli o strechu nad hlavou, riešil od decembra 2007 špeciálny vyšetrovací tím.

Vznikol po tom, ako Nový Čas upozornil na podvody s nehnuteľnosťami v Bratislave. Ukázalo sa, že hlavou gangu je Zuzana Znamenáková. Od apríla do augusta 2008 bola vo väzbe. Spoza mreží ju prepustil bratislavský Krajský súd. Prvostupňový súd nemohol totiž mesiace konať, lebo advokát mu nedoručil plnú moc o jej zastupovaní. Na prelome rokov 2008 a 2009 Znamenáková ušla.

Súd na ňu vo februári 2009 vydal zatykač, ktorý platil len na Slovensku. Neskôr jej pohyb zaznamenali nemeckí policajti, keď cestovala v Bavorsku vo vlaku. Nemohli ju však zadržať, lebo im chýbal eurozatykač. Ten bol vydaný až v máji 2009.V decembri Znamenákovú dolapili v Rakúsku v dedine asi 30 km od Viedne, vystopovali ju cez mobilný telefón. Používala svoje doklady. Tamojšie justičné orgány ju vydali na Slovensko a sudca vzal do väzby. Odvtedy je za mrežami.

Priebeh prípadu

5. november 2007 - Prvý článok v Novom Čase o podvodoch s nehnuteľnosťami v Bratislave.

december 2007 - Na základe série článkov v Novom Čase vznikol špecializovaný vyšetrovací tím.

apríl 2008 - Sudca vzal Zuzanu Znamenákovú do väzby.

jún 2008 - Nový Čas prvýkrát písal o Znamenákovej ako o šéfke gangu bytovej mafie.

august 2008 - Spoza mreží ju prepustil bratislavský krajský súd. Prvostupňový súd nemohol totiž mesiace konať, lebo advokát mu nedoručil plnú moc o zastupovaní obvinenej.

december - január 2008 - Znamenáková ušla.

december 2009 - Zadržali ju v Rakúsku, kde ju vystopovali cez monitorovaný telefón v dedinke asi 30 km od Viedne.

január 2010 - Priviezli ju na Slovensko.

marec 2010 - Prokurátor podal obžalobu.

máj 2010 - Okresný súd Bratislava 2 prijal obžalobu.

december 2010 - Pojednávanie sa podarilo otvoriť na štvrtý pokus. Obžalovaní Ildikó Víghová, Karol Košík, Ján Třískl priznali na súde svoju vinu. Jedna vybavovala záležitosti na katastri, ďalší sa podieľal na predaji bytu svojej svokry a tretí vystupoval v jednom prípade ako „herec“.

júl 2012 - Padol prvostupňový verdikt. Znamenáková dostala 18 rokov, Karol Patasy dostal 4 roky a Zlatica Masarovičová 3 roky a 6 mesiacov. Podali odvolanie.

12. jún 2013 - Krajský súd v Bratislave vyriekol definitívny verdikt.
medzititul

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Do Slava na motorke narazilo auto, prežil zázrakom.
FotoVáš Tip
Desivá nehoda na Považí: Slavov prvý výjazd na motorke skončil takmer tragicky! Čo mu zachránilo život?
Ondrej Lunter.
V Banskobystrickom kraji končia dve ambulancie: Hrozí urgentný nedostatok lekárov!
(ilustračné foto)
Inšpekcia zobrala súkromníkovi 3 tigrov! Znepokojivé, čo je za tým
Ministerka kultúry Martina Šimkovičová.
Šimkovičová o detailoch STVR: Čo deklaruje nový názov a takto vznikne rada!
Zuzana Vačková ukázala svojho chlapa.
Foto
TRAPAS ako hrom: Vačkovej nového chlapa si ľudia mýlila s jej OTCOM! Naozaj sa podobajú?
Predseda vlády SR Robert Fico si pripomenul 79. výročie oslobodenia Bratislavy kladením venca na Slavíne
Pri zmene RTVS skončí aj šéf Machaj: Premiér tvrdí, že návrh schválil i prakticky bez pripomienok
Na snímke českí policajti náhodne kontrolujú osobné motorové vozidlá na česko-slovenskej hranici.
Rozbili česko-ukrajinský gang! Narobil obrovské škody: Neuveriteľné zárobky
V okrese Veľký Krtíš vyhlásil v piatok 1. septembra 2023 okresný úrad mimoriadnu situáciu pre nárast neregulárnej migrácie.
Samosprávam preplatia výdavky za cudzincov: Pôjde o sumu takmer 100-tisíc eur
Business people shaking hands in the office. Photo of one cheerful businessman and one happy businesswoman handshaking across the table.
Obzeráte sa po novej práci? Na tomto mieste v Bratislave to môžete skúsiť!
Lykožrút trápi oblasť už dlhší čas.
Mimoriadna situácia na Horehroní: Nevyzerá to priaznivo! Znepokojivé správy o lykožrútoch
Demonštranti pochodujú k prezidentskému palácu počas protestu proti úsporným opatreniam vlády pod vedením prezidenta Javiera Mileiho.
Krajina je na nohách: Masové demonštrácie proti vláde! Čo sa to tam deje?
Do lavíc zasadnú aj obvinení poslanci či spolupracovník ŠTB.
Fond na podporu kultúry národnostných menšín: Príspevok by sa mal zvýšiť