Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
08.06.2013 16:00 | Správy | Servis

Lákajú vás hory? 25 užitočných tipov na bezpečnú turistiku

Hurá na hory! Turistika a spoznávanie krás Slovenska i zahraničia „po vlastných“ sa teší čoraz väčšej obľube.

Napriek uponáhľanej dobe si čoraz častejšie vyberáme ako priamy kontakt s prírodou práve túto možnosť cestovania. Aj turistika má však svoje pravidlá, ktoré by sme mali dodržiavať, aby sme sa z nej šťastne vrátili. Nový Čas vám spolu so záchranárom a odborníkom na prevenciu Samuelom Hruškovicom poradí, na čo všetko by ste pri turistike mali myslieť a čo robiť, ak vám počasie nepraje.

 

Radí odborník na prevenciu Samuel Hruškovic

Bez správnej výbavy ani na krok!

1. Mobil - pred túrou si ho vždy nabite, v prípade, že sa stratíte či zraníte, vám bude veľmi nápomocný.

2. Mapa - aj keď sa chystáte do terénu, ktorý vám je známy, nezabúdajte na mapu, ktorá vám pomôže.

3. Pokrývka hlavy - nielen pre deti je potrebné mať niečo na hlave, zabránite tak nielen možnému úpalu, ale chránite si hlavu aj pred prípadným dažďom, navyše príjemne tieni.

4. Krémy - bez krémov na opaľovanie či repelentu proti komárom i kliešťom by ste na dlhšiu turistiku nemali vyrážať, vyhnete sa vďaka nim nepríjemnostiam.

5. Tekutiny - najlepšia je čistá voda, spravidla však siahajte po nesladených a nesýtených nápojoch.

6. Obuv - nikdy si na turistiku neberte novú obuv, na ktorú ste si ešte nezvykli, predídete tak otlakom. Nezabudnite na hrubšie ponožky a náhradný pár.

7. Lekárnička - do hôr si so sebou nemusíte brať celú lekárničku, stačia lieky na nevoľnosť, proti bolesti, alergii a teplote, obväzy (sterilné i elastické, náplasti, izolačnú podložku, nožnice, hygienické rukavice, pinzetu, trojrohú šatku, gázu, dezinfekčný prostriedok a kartu prvej pomoci. V špecializovaných obchodoch dokonca kúpite lekárničky na pobyt v horách.

Na čo dbať pri túre

8. Trasa - náročnosť terénu i dĺžku trasy vždy prispôsobte najmenej zdatnej osobe. Vždy so sebou majte príslušnú turistickú mapu. O trase a čase príchodu informujte napríklad chatára alebo vám blízku osobu.

9. Čas - aj keď ste si naplánovali túru, ktorá bude trvať napríklad tri hodiny, vždy rátajte aj s určitou časovou rezervou, aby ste sa z nej nevracali po tme.

10. Terén - držte sa hlavných trás a turistických chodníkov, cestu si nikdy neskracujte cez les alebo húštiny, môžete totiž naraziť na nebezpečnú zver.

11. Sily - nepreceňujte svoje schopnosti, radšej zvoľte kratšiu a bezpečnejšiu trasu, pri ktorej máte istotu, že sa z nej bezpečne vrátite.

Beriete so sebou dieťa?

12. Vek - pri malých deťoch voľte radšej prechádzky prírodou ako turistiku. Deti do dvoch rokov neberte ani na lanovku, môžu zle reagovať na prudkú zmenu tlaku. Pri deťoch v predškolskom veku by túry mali byť maximálne poldňové.

13. Prestávky - myslite na to, že aj keď dieťa nemá takú výdrž ako vy, chce sa vám podobať, preto často nedá najavo únavu. Preto minimálne každú hodinu robte prestávky nielen na oddych, ale aj na pitie tekutín. Nezabúdajte, že dieťa potrebuje viac tekutín a častejšie dopĺňanie ako dospelá osoba.

14. Batoh - ako správny turista aj dieťa by malo mať svoj vlastný batôžtek. Nemal by byť príliš ťažký. Dajte mu doň nejaké jedlo a prípadne obľúbenú hračku – spolucestovateľ macko, zajko, psík, s ktorými sa môže počas prestávok pohrať.

15. Ochrana - nezabúdajte nielen na pokrývku hlavy, kvalitné slnečné okuliare, repelenty či krémy, ale myslite najmä na to, aby ste dieťa mali stále na očiach - aby išlo naraz s vami alebo pred vami.

16. Lesné plody, huby a rastliny - ak počas prechádzky prírodou dostanete chuť na nejaké lesné plody, do rúk a úst berte len tie, ktoré s určitosťou poznáte.

17. Na túry s deťmi choďte skoro ráno, najmä ak sú v oblasti, do ktorej idete, hlásené búrky.

18. Nezabudnite na pevnú obuv a na náhradné oblečenie aj pre deti.

Stal sa vám úraz?

19. Prvú pomoc by mal ovládať každý človek. Pri výletoch do hôr je potrebné brať do úvahy, že dostupnosť profesionálnej pomoci je horšia, preto najmä úkony zachraňujúce život treba dobre ovládať.

Čo ak vás zastihne búrka

20. Počasie - pred plánovanou túrou si vždy pozrite, či v oblasti, do ktorej sa chystáte, nepredpovedali lokálne alebo frontálne búrky, prehánky. Ak áno, túru radšej preložte alebo upravte tak, aby váš návrat bol bezpečný – nie vysokohorská túra.

21. Búrka - keď sa k nej schyľuje, okamžite sa snažte nájsť úkryt, ideálne horskú chatu. Ak nie je v oblasti žiadny bezpečný prístrešok, pokúste sa zostúpiť čo najnižšie – pozor, ani horské sedlo či lúka nemusia byť bezpečné.

22. Mobil - počas búrky by mal byť vypnutý, nepodceňujte blesky. Zblúdilý blesk vás môže zasiahnuť aj zo vzdialenosti 10 km a búrka je pre vás hrozbou aj z takejto vzdialenosti,

23. Úkryt - nikdy sa neukrývajte pod kamennými výklenkami, elektrický výboj blesku totiž schádza po kameni dolu a mohol by vás zasiahnuť.

24. Voda - ak ste si túru spojili so splavom rieky, používajte plávacie vesty – aj plavci. Tečúca voda je nebezpečná, preto včas pred príchodom búrky opustite vodnú hladinu. Myslite na to, že musíte si nájsť bezpečné miesto na prečkanie búrky.

25. Čo nerobiť počas búrky - nebežte, odporúča sa prerušiť chôdzu, nechoďte na bicykli, nepoužívajte dáždnik a vypnite mobil. Nenoste nad úrovňou hlavy kovové predmety, napríklad dáždnik, batoh, kosu, hrable a pod. Kovové predmety, ktoré presahujú hlavu človeka, môžu indukovať elektrický výboj, resp. slúžia ako zvod blesku.

Rozhodne nepodliehajte panike. Ak potrebujete pomoc, kontaktujte záchranárov cez tiesňovú linku 112. Ak ste v stredisku na Slovensku, kde pôsobia horskí záchranári, volajte na nonstop linku horskej záchrannej služby 18 300. Leteckí záchranári majú nonstop dispečing na telefónnom čísle 18 155.

Kam sa vybrať?

Na Rysy (8.30 hod.) (***)

Trasa: Štrbské Pleso - rázcestie nad Žabím potokom - Chata pod Rysmi - Sedlo Váha - Rysy - Chata pod Rysmi - nad Žabím potokom - Popradské pleso - zastávka Štrbské Pleso

K Sliezskemu domu zo Starého Smokovca (5 hod.)(*)

Trasa: Starý Smokovec - Hrebienok - Sliezsky dom - Velická poľana - rázcestie pod Sennou kopou - Tatranské Zruby - Starý Smokovec

K Belianskej jaskyni (2,45 hod.) (*)

Trasa: Kežmarské žľaby - Šumivý prameň - Tatranská kotlina - Belianska jaskyňa - Tatranská kotlina

Chodník - Komúrny (2 hodiny) (**)

Trasa: Runina - Vysoká Kýčera - Sedlo Komúrny pod Ďurkovcom. (Nad obcou Runina pred Vysokou Kýčerou je odbočka - pútnické miesto Zjavenia Panny Márie - Tri studničky)

Vyhliadka Veľká Homoľa (6 hodín) (***)

Trasa: Zochova chata - Veľká Homoľa - Zámčisko - Štúrova lavička - Modra

Pod Hanesovou (1,55 hod.) (*)

Trasa: Stratená - Tiesňavy - Pod Hanesovou - Tiesňavy - Stratená

Náročnosť:

*** náročné

** stredne náročné

* nenáročné

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Spišský hrad, Slovensko.
Komplikácie s obnovou Spišského hradu: Rekonštrukcia natrafila na ďalší problém
(ilustračné foto).
Letecké spoločnosti reagujú na vyostrený konflikt medzi Izraelom a Iránom: Čo sa mení?
(ilustračné foto)
Idem si po alebo pre vodu? Správna možnosť je len jedna! Vždy sa používa táto predložka
Bombardér B-1 Lancer (ilustračné foto).
Pád strategického bombardéra má tragickú dohru: Rusko informovalo o úmrtí, pátranie ďalej pokračuje
ilustračné foto
Irán pod zúrivou paľbou Izraela: Zasiahli výbuchy aj jadrové zariadenia?!
Foto
Pôvabná dcéra Pavla Nedvěda sa pochválila: Otec a mama opäť spolu!
Vyhlásenie šéfredaktorov denníkov Plus JEDEN DEŇ, Nový Čas a týždenníka PLUS 7 DNÍ
Dara Rolins niesla záplavy veľmi ťažko.
Dara Rolins v centre šialených záplav v Dubaji: Taký EXTRÉM ešte nezažila
Útok ruskej armády na mesto Dnipro.
Foto
Krvavý útok na Ukrajine: Rusi udreli smrtiacou silou! FOTO zo zasiahnutého mesta
Rodinka vo chvíľach šťastia. Tie sú nenávratne preč...
Váš Tip
Janka bola zdravá mladá žena, po pôrode synčeka zomrela: Čo sa stalo v osudný deň?
(ilustračné foto).
Hrôzostrašná nehoda na D1: Auto narazilo do zvodidiel! Zasahovali hasiči
 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Ukrajina vyšla s pravdou von: Zničili ruský bombardér! Súvisí to s nedávnou nehodou?