Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
04.06.2013 06:44 | Správy | Domáce správy

Dunaj pokoril hranicu 9 metrov, pozrite sa na potopu z vtáčej perspektívy

Voda stúpa a spôsobuje problémy hlavne v okolí Dunaja, Česi medzitým evakuujú najohrozenejších obyvateľov.

Aká je situácia u vás? Pošlite nám aktuálne fotografie s krátkym popiskom, o akú lokalitu ide, na tip@novycas.sk!Hladina Dunaja by mala postupne dosiahnuť výšku, akú mala v roku 2002, keď Bratislavu postihla posledná veľká povodeň. Najväčšie vodné stavy by mali Slovensko zasiahnuť zo stredy (5. 6.) na štvrtok (6. 6.). Pre stúpajúcu hladinu sa už zastavila doprava na Dunaji.

Sekcia krízového riadenia Ministerstva vnútra zriadila informačnú linku z dôvodu informovania občanov o povodňovej situácii na riekach Dunaj a Morava. Telefónne číslo infolinky je: 02/4859 3333.

POČASIE ONLINEOnline prenosy

POVODNE v ČESKU

Povodňové vlny v Českej republike sa v noci na dnes postupne presúvali na dolné toky riek a predovšetkým na sever krajiny. Kulmináciu hladín stále čakajú na Vltave a na Labe, pričom najmä z Ústí nad Labem a Děčína hlásili nárast uzavretých ciest i evakuovaných, informoval spravodajský portál iDNES.cz.

Vltava naďalej pomaly stúpala, podľa všetkého sa však už blížila jej kulminácia a rieka sa dosiaľ výrazne nerozliala z brehov. O 3.20 h tieklo cez Prahu 3201 kubických metrov vody za sekundu, uviedol sever Novinky.cz. Prietok by mal dosiahnuť odhadované maximum 3300 kubických metrov za sekundu.

Radný Jiří Vávra v Českej televízii v noci na dnes uviedol, že Praha je pripravená na storočnú vodu, sú teda dobudované hrádze, ktoré by mali zvládnuť prietok 4160 kubických metrov za sekundu. "Chceme mať istotu, rezervu, pre prípad, že sa niečo stane," povedal Vávra. Pri rekordnej povodni z roku 2002 tieklo českou metropolou 5200 kubických metrov vody za sekundu. Priemerný ročný prietok je pritom 149 kubických metrov za sekundu, uvádza správa iDNES.cz.

Labe dosiahne maximum v streduDobrou správou pre Prahu je okrem predpovede počasia aj to, že hladina rieky Berounka začala v Beroune, 30 kilometrov od metropoly, klesať. Na Labe vyhlásili okolo 3.00 h najvyšší, extrémy stupeň povodňového ohrozenia v Mělníku, na sútoku s Vltavou, kde sa kulminácia očakáva dnes dopoludnia.

V stredu by mala Labe dosiahnuť maximum v Ústí nad Labem, pričom rozsiahlu evakuáciu v noci na dnes v počas dnešného dopoludnia rozbehli v Děčíne, informoval sever lidovky.cz. V Terezíne sa malo do polnoci evakuovať takmer 2000 ľudí, väčšina z nich z mesta odišla.

Predpovede počasia ukazujú, že v ČR má pršať aj v najbližších dňoch, najmä na Morave, kde sa môžu toky rozvodniť. Na horných tokoch takmer všetkých riek v krajine je už situácia stabilizovaná, pričom ohrozené a vodou nasýtené povodia na západe a juhu Čiech by mali ostať ušetrené ďalších výdatnejších zrážok.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Moderátor sníva o ceste do Bhutánu.
Foto
TRAPAS Martina Nikodýma: On o ničom nevedel, no keď to zistil... Ja vás zabijem!
Útok ruskej armády na mesto Dnipro.
Foto
Strašné následky po útoku ruskej armády: Medzi obeťami je aj dieťa! Zelenskyj sa vyjadril k nešťastiu
Podnikateľ bojuje s rakovinou lymfatických uzlín.
Chorého Fedora Flašíka previezli do cudziny: Zachránia ho na klinike prominentov?!
Alexej Navaľnyj († 47)
Zadržali podozrivých z útoku na ruského opozičníka: Bol blízkym spojencom Navaľného († 47)
(ilustračné foto)
Zúrivý pes v Čechách napadol seniorku: Prišla o nohu, bojuje o život!
Bratislavské módne dni.
Foto
FOTOGALÉRIA z Bratislavských módnych dní: Nahodená Šimkovičová prišla s dcérou a aha, kto ukázal ZADOK!
(ilustračné foto).
Letecké spoločnosti reagujú na vyostrený konflikt medzi Izraelom a Iránom: Čo sa mení?
Bombardér B-1 Lancer (ilustračné foto).
Pád strategického bombardéra má tragickú dohru: Rusko informovalo o úmrtí, pátranie ďalej pokračuje
ilustračné foto
Irán pod zúrivou paľbou Izraela: Zasiahli výbuchy aj jadrové zariadenia?!
Foto
Pôvabná dcéra Pavla Nedvěda sa pochválila: Otec a mama opäť spolu!
Vyhlásenie šéfredaktorov denníkov Plus JEDEN DEŇ, Nový Čas a týždenníka PLUS 7 DNÍ
Dara Rolins niesla záplavy veľmi ťažko.
Dara Rolins v centre šialených záplav v Dubaji: Taký EXTRÉM ešte nezažila