Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
31.05.2013 14:03 | Správy | Domáce správy

"Zajacove dvadsaťkorunáčky" opäť v hre? Ministerstvo má v talóne lepšie tromfy!

Napriek tomu, že pacienti už nemusia platiť v ambulanciách tzv. Zajacove dvadsaťkorunáčky, návštevu lekára často nemajú zadarmo.

Poplatky sa v súčasnosti vyberajú živelne. Ak by Slovensko zaviedlo oficiálne poplatky za návštevu lekára či pobyt v nemocnici, ročne by to do zdravotníctva prinieslo 115,3 milióna eur. Peňaženky pacientov by to pritom nemuselo zaťažiť viac než v súčasnosti. Tvrdia to analytici Stredoeurópskeho inštitútu pre zdravotnú politiku – Health Policy Institute (HPI), ktorí vláde radia, aby poplatky znovu zaviedla. Spomínaná suma by podľa nich pomohla vykryť mzdové nároky sestier či lekárov. Rezort zdravotníctva zavedenie poplatkov odmieta.

"Vnímame ako problém, že dnes v systéme existuje veľké množstvo poplatkov, ktoré často vznikajú živelne a nemajú oporu v legislatíve. Z tohto dôvodu si myslíme, že je oveľa transparentnejšie zaviesť poplatky, ktoré sú jasne definované, majú jasnú výšku a sú pre ľudí zrozumiteľné," povedal na dnešnej tlačovej konferencii analytik HPI Peter Pažitný. Pri týchto poplatkoch by pritom existoval horný limit, ktorý by chránil finančne zraniteľné skupiny obyvateľov. "Paradoxne by to pacienta nemuselo stáť viac, hlavne by sa urobil poriadok s poplatkami, ktoré pacienti platia aj dnes, ale často nevedia, za čo platia, a nevedia, či platia v súlade so zákonom," dodal Pažitný.

Ministerstvo zdravotníctva má iný názor a tvrdí, že poplatky zaviesť nemieni. „Určite neplánujeme zaviesť žiadne bývalé tzv. Zajacove dvadsaťkorunáčky, pretože v systéme to neprinieslo žiaden osoh. Nemocnice z toho nemali relevantný príjem, ktorý by im pomohol, práve naopak, spôsobovali im iba problémy," reagovala hovorkyňa rezortu Zuzana Čižmáriková.

Ministerstvo tvrdí, že chce ísť inou cestou - zakázať vyberanie poplatkov, ktoré bránia poskytovaniu zdravotnej starostlivosti. "Vychádzame z podnetov od občanov, ktorí nám píšu, že už teraz platia nezmyselné poplatky. Vyberajú sa peniaze za vstup do polikliniky, za klimatizáciu v ambulancii... Tieto poplatky by sa podľa nás nemali vyberať od pacientov," tvrdí ministerstvo, ktoré plánuje zmeniť zákon.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračná fotografia).
Izraelský útok v sýrskej provincii si vyžiadal desiatky životov: Medzi nimi aj 6 militantov z hnutia Hizballáh
(ilustračné foto)
Ukrajina hlási úspech: Zostreliť mala desiatky striel
Zuzana Smatanová na premiére pokračovania filmu Gump.
Foto
Premiéra filmu GUMP2: Čo Zuzane Smatanovej vyčarilo široký úsmev? Speváčka dorazila s veľkou oporou
Martin Fenin si obliekal aj dres pražskej Slavie.
Tvrdý pád českej futbalovej hviezdy: Skončil na protialkoholickom liečení!
(ilustračné foto).
Čo sa stane ak člen NATO vyšle vojakov na Ukrajinu? Vysvetlenie odborníkov: Toto to bude znamenať pre členské štáty
Eva Pavláková
Foto
Eva Pavlíková otvorene: Okrem manžela je roky verná ešte jednej veci! Neuveríte, o čo ide
(ilustračné foto).
Varovanie od Islamského štátu: Útočiť bude na židov a kresťanov po celom svete!
(ilustračné foto)
Hrob v Nemecku ukrýval desivé tajomstvo: Rituálna obeta?! Strasie vás, čo objavili
Plánuje Putin napadnúť Česko? Fiala mu nedôveruje!
(ilustračné foto)
V Nemecku došlo k ďalšej havárii: Autobus sa na diaľnici prevrátil na bok!
Juraj Slafkovský a brankár Cayden Primeau.
Luxusná gólová prihrávka: Slafkovský vylepšil dva vlastné rekordy
Za symbol jari a symbol jari platíme o 88 % viac ako minulý rok
Veľkonočný KVÍZ: Poznáte odpovede na všetky sviatočné otázky? Otestujte sa!