Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
27.05.2013 18:00 | Správy | Domáce správy

Dedičia legendárnych Baťovcov: To, čo vysúdime, investujeme na Slovensku!

Partizánske, Svit, Bojnice... To všetko má spoločného menovateľa - rodinu Baťovcov, ktorá vybudovala v Československu najväčšiu obuvnícku firmu na svete.

Dediča impéria Jana Antonína Baťu po vojne štát odsúdil za kolaborantstvo a zhabal mu všetky majetky. Jeho vnuci sa teraz o ne hlásia. Majú šancu získať od Slovenska miliardové odškodné?

V roku 1947 odsúdili veľkopodnikateľa Jana Antonína Baťu v neprítomnosti na 15 rokov väzenia a stratu všetkého majetku. Ten mal už vtedy podľa odhadov hodnotu okolo 50 miliárd korún. Obvinili ho z kolaborácie s nacizmom, mal sa dokonca podieľať na pláne vysídlenia českého obyvateľstva do juhoamerickej Patagónie. Rehabilitácie sa dočkal až nedávno, najprv v roku 2007 v Českej republike. Začiatkom mája zrušil odsudzujúci verdikt aj Krajský súd v Bratislave.

Účelové povesti o Janovi Antonínovi vyrábali komunisti, ktorí Baťu nenávideli a dodnes nenávidia. On je totiž symbolom zlyhania ich ideológie,“ tvrdí Tomáš Pecina, ktorý zastupuje piatich vnukov Jana Antonína Baťu žijúcich v USA. Historici však Baťovi vyčítajú, že po zániku Československa v roku 1939 a jeho odchode do zámoria sa verejne neprihlásil k exilovej vláde v Londýne. Potomkovia českého veľkopodnikateľa sa dnes zaoberajú predovšetkým podnikaním, väčšina z nich, Baťova vnučka Dolores je však úspešnou advokátkou.

ZÁVRATNÉ SUMY

Keď Pecina v roku 2010 preberal zastúpenie piatich Baťových potomkov, všimol si, že rozhodnutie pražského súdu sa nevzťahovalo na územie Slovenskej republiky. Tam rozsudok Národného súdu z roku 1947 platil. Hneď preto podal návrh, aby rovnako ako v Prahe bolo rozhodnuté aj v Bratislave. „Naše nároky sa odvíjajú priamo od znárodňovacieho dekrétu prezidenta republiky Beneša z roku 1945, kde sa uvádza, že znárodnenie sa uskutoční za náhradu. Na základe tohto dokumentu a faktu, že Baťa už nie je považovaný za kolaboranta, totiž nemôžeme požadovať nič iné než finančnú formu náhrady,“ vysvetľuje Pecina.

Podľa dokumentu by mala byť výška náhrady stanovená príslušným náhradovým úradom - za ten Pecina považuje ministerstvo financií. „Dnes ešte presnú výšku náhrady neviem odhadnúť, ale v prípade slovenského majetku sa suma bude istotne pohybovať v miliardách eur. Veď Baťa na Slovensku vybudoval štyri priemyselné centrá a vlastnil veľa nehnuteľností,“ uvádza Pecina. Právnik verí, že proces prebehne čo najrýchlejšie, závisí to však od snahy slovenskej strany dospieť k dohode. V Českej republike spor prebieha už roky, stále však iba na súde I. stupňa.

PLÁNY POTOMKOV

Baťovi potomkovia však Slovákov ubezpečujú, že vyplatené peniaze zostanú na Slovensku. Novému Času Nedeľa sa podarilo spojiť aj s Johnom Nashom, jedným z vnukov Jana Antonína Baťu. „O Slovensko sa úprimne zaujímam, viem o problémoch vašej krajiny. Moja manželka je Slovenka, svadbu sme mali v Solčanoch pri Topoľčanoch. V USA pracujem v oblasti informačných technológií, tejto oblasti by sa týkali aj moje investície na Slovensku,“ prezradil John Nash, ktorý žije v Bostone. Američan dodáva, že je v práve a všetky budúce právne kroky budú dôkladne premyslené.

Aj Pecina tvrdí, že americkí potomkovia Baťu chcú vyplatené peniaze nechať na Slovensku a investovať povedzme do vzdelania. „Čokoľvek iné by bolo, jednoducho povedané, nebaťovské. Ani Tomáš, ani Jan Antonín nikdy o osobný majetok nedbali. Ich cieľom bol úspech, ale ten nikdy nemerali sumou na účte alebo luxusným životným štýlom. Nebolo by zlé mať na Slovensku napríklad Vysokú školu Jana Antonína Baťu,“ nádeja sa Pecina.

ČAKAJÚ NA LIST

Zaujímavé je, že keď Tomáš Pecina pátral po majetku, ktorý bol v roku 1947 Janovi Antonínovi Baťovi skonfiškovaný, zistil, že na celom území Českej republiky sám vlastnil jediný pozemok, a to parcelu pod svojím domom v Zlíne. Na Slovensku ako fyzická osoba nemal vôbec nič. Všetko totiž patrilo pod akciovú spoločnosť Baťa, tieto majetky však boli obrovské.

Iba na Ponitrí spoločnosti patrili lesy, poľnohospodárska pôda, množstvo budov, dokonca i slávny zámok v Bojniciach. „Ako absolvent Baťovej školy práce som pracoval na správnom oddelení a mal som k dispozícii katastrálne majetky firmy. V Bojniciach to boli zámok, kúpele, záhradníctvo, pozemky na kalvárii, veľkostatok aj tehelňa,“ uviedol pred časom Peter Kmeť z Bojníc.

Tomáš Pecina plánuje podať na ministerstvo financií žiadosť o finančnú náhradu hneď, ako dostane písomné vyrozumenie od bratislavského súdu. Verí, že sa tak stane o týždeň, nanajvýš dva...

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Tohtoročná víťazka Miss Universe Buenos Aires sa stala Alejandra Rodriquez.
Foto
Miss Universe má šokujúcu víťazku: Takéto niečo tu ešte nebolo! To môže zmeniť históriu
Prezident USA Joe Biden
Čo sa to deje? Biden s Trumpom sa vyhýbajú debatám: Neurčitá odpoveď prezidenta
(ilustračné foto.)
Nakupujete oblečenie cez Shein? Európska únia sprísňuje bezpečnostné pravidlá!
Ilustračné foto
Príznak demencie či Parkinsona, ktorý spozorujete v noci: Ak sa vám deje TOTO, zbystrite
Lekári mu inak odporučili, aby nepracoval a odpočíval na vidieku.
Britský kráľ vydal oficiálne vyhlásenie: Karol III. oznámil veľké rozhodnutie
Nitrianskych hokejistov prekvapil René Rendy (uprostred).
Zemetrasenie pod Zoborom! V uliciach Nitry prepukli majstrovské oslavy
požiar ilustračne
V hoteli vypukol požiar, hasiči bojovali s plameňmi dlhé hodiny: Najmenej 10 ľudí zomrelo
Na prestížnej udalosti hľadali nové tváre modelingu.
Foto
Tlačia deti do modelingu: Syn vdovy po Pašekovi st. († 37) ohúril a aha, ako vyrástla Haklovej dcéra!
(ilustračné foto).
Veľká Británia spustila revolučné očkovanie: Vyrieši to jeden z najsmrteľnejších problémov ľudstva
Foto
Nitriansky spasiteľ Stavjaňa: Ako to vyzerá s jeho budúcnosťou?
Fiona sa priznala k vražde svojho priateľa.
Fiona chladnokrvne zavraždila svojho priateľa († 42): Zavliekla ho do spálne a nasledoval horor! Mrazivé detaily
Joe Biden (vľavo) a Recep Tayyip Erdogan
Historické stretnutie odložili: Turecký prezident cúvol! Čo sa stalo?