Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
23.05.2013 09:36 | Správy | Peniaze

Súd zablokoval Slovensku 29,5 milióna eur, dostať ich chce vlastník Unionu

Luxemburský súd nariadil zablokovanie 29,5 mil. eur slovenských aktív, na ktoré vykonáva exekúciu spoločnosť Achmea, vlastník poisťovne Union.

Informoval o tom hovorca Achmea Bert Rensen. Ako pokračoval, peniaze, ktoré sú aktuálne na viacerých bankových účtoch v Luxembursku, majú byť uložené na špeciálnom bankovom účte tak, aby boli mimo dosahu Slovenskej republiky. "Po úspešnom ukončení príslušných právnych krokov v Luxembursku budú finančné prostriedky vyplatené spoločnosti Achmea," uviedol Rensen.

Exekúcia na slovenské aktíva nasleduje po tom, čo v decembri minulého roka medzinárodný arbitrážny súd rozhodol, že Slovensko porušilo bilaterálnu investičnú dohodu s Holandskom a uložil SR povinnosť zaplatiť poisťovni Achmea náhradu škody za zákaz zisku zdravotných poisťovní z roku 2007 vo výške 22 mil. eur, ako aj uhradiť tri mil. eur za trovy konania. Slovensko odmietlo kompenzáciu uhradiť, Achmea sa tak rozhodla podniknúť razantnejšie kroky. "Exekúciou týchto finančných aktív si uplatňujeme naše právo na vymoženie pohľadávky, ktorá nám bola priznaná nálezom medzinárodného rozhodcovského súdu. Niekoľkokrát sme Slovenskú republiku žiadali, aby sa vo vzťahu k svojim povinnostiam zachovala ako člen EÚ a aby splnila svoje záväzky. Do dnešného dňa tak Slovenská republika neurobila,” uviedol predseda predstavenstva spoločnosti Achmea Willem van Duin s tým, že niekoľkokrát poukázali na to, že použijú všetky dostupné právne prostriedky, aby si uplatnili svoje práva. Ministerstvo financií ešte pred časom informovalo, že v súčasnosti sa nemecké súdy zaoberajú žiadosťou Slovenskej republiky o zrušenie rozhodnutia arbitrážneho tribunálu.

Rozhodnutie súdu má brať do úvahy výšku pohľadávky, ktorú má Achmea voči Slovenskej republike. "Spoločnosť Achmea bola oprávnená začať s vykonaním exekúcie na slovenské aktíva potom, čo získala predchádzajúci súhlas luxemburského súdu s tým, aby sa rozhodcovský nález zo 7. decembra 2012, vydaný v prospech spoločnosti Achmea, vykonal v Luxembursku," skonštatoval hovorca holandskej spoločnosti. Luxemburský súd jej mal udeliť súhlas na vykonanie rozhodcovského nálezu na základe Dohovoru o uznaní a výkone cudzích rozhodcovských nálezov z roku 1958.

Ministerstvo: Interpretácia je závadzajúcaMinisterstvo financií v reakcii na informácie zverejnené vlastníkom zdravotnej poisťovne Union tvrdí, že takáto interpretácia je zavádzajúca. Podľa ministerstva sa v súčasnosti nemecké súdy zaoberajú žiadosťou Slovenskej republiky o zrušenie rozhodnutia arbitrážneho tribunálu vydaného v arbitráži s Achmea. "Napriek tomu spoločnosť Achmea iniciovala exekúciu proti Slovenskej republike. Slovenská republika vykonala preto nevyhnutné kroky chrániace záujmy suverénneho štátu. Prostriedky, ktoré sú uložené v Luxemburgu, sú a budú majetkom Slovenskej republiky až do riadneho ukončenia celého sporu," uviedol rezort financií.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračná fotografia).
Deti sa vo štvrtok vrátia do školských lavíc: Ako vidí bombovú hrozbu ministerstvo vnútra?
Spomienkové zhromaždenie pri príležitosti 79. výročia oslobodenia Bratislavy.
Róbert Fico odkázal Slovákom dôležité posolstvo: Mieru neprospieva, keď sa rozdeľujeme na základných veciach
Foto
Končí tréner Weiss st. v Slovane? TOTO má byť jeho nový angažmán
Polícia zadržala muža, ktorý nahlásil bombu na súde: Hrozí mu niekoľko rokov vo väzení!
Hrad Modrý Kameň.
Váš Tip
Hrad Modrý Kameň otvoril tohtoročnú letnú turistickú sezónu: Na čo sa môžu návštevníci tešiť?
(ilustr. foto)
Viete, čo znamenajú biele škvrny na nechtoch? Zbystrite, v jednom prípade môže ísť o život!
Francúzsky prezident Emmanuel Macron a šéf Kremľa Vladimir Putin
Rusko zdvihlo varovný prst pre Francúzsko: Ak vyšlete svojich vojakov na Ukrajinu, budeme na vás cieliť!
Zuzana Čaputová si pri Hrobe neznámeho vojaka v Bratislave uctila obete II. svetovej vojny.
Prezidentka si uctila obete druhej svetovej vojny: Pamätajme na odkaz vojny, že nenávistné ideológie môžu zabíjať
Na obrázku je súdna rada SR.
Členov Súdnej rady čaká neľahká úloha: Budú si voliť svojho nového predsedu! Kto získa tento post?
Podvod
Vietnam čelí obrovskému problému: Niekoľko ľudí bolo zatknutých pre nelegálne ovládanie účtov na Facebooku!
Korunná princezná Amalia, dedička holandského trónu.
Princezná Amalia si zabezpečuje miliónovú apanáž: Chce si z nich platiť svoje ... Má na to vôbec právo?!
Adela Vinczeová (43) moderátorka
Foto
Viktor si z Adely poriadne vystrelil: Záber z LATRÍNY a... Jej slová vás dostanú do kolien!