Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
22.05.2013 14:00 | Správy | Servis

Práca v zahraničí: Agentúra vám po novom nesmie účtovať poplatky

Pri práci cez agentúru od vás po novom nemôžu vyberať žiadne sprostredkovateľské poplatky.

Zabráni sa tak nepoctivcom, ktorí v minulosti vyzbierali peniaze a z práce, najmä v zahraničí, nič nebolo. Nový Čas vám s odborníkmi poradí, ako si vybrať tú správnu agentúru. Do zahraničia totiž chcete ísť zarobiť, nie riešiť problémy.

Od začiatku mája sa zmenili pravidlá pre zamestnávanie cez agentúry. Najhlavnejšou novinkou je, že už od vás nemôžu pýtať peniaze za sprostredkovanie práce. „V zmysle zákona môže sprostredkovateľ zamestnania za úhradu vyberať poplatok za služby súvisiace so sprostredkovaním zamestnania len od právnickej osoby alebo fyzickej osoby, pre ktorú sprostredkúva zamestnanca,“ vysvetlila Veronika Černá z Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny.

V praxi to znamená, že peniaze nebude môcť pýtať od vás, ale len od firmy, pre ktorú máte pracovať. To platí pre sprostredkovanie zamestnania na Slovensku, ale aj v zahraničí. Vycestovať za prácou do cudziny však aj napriek tomu, že nebudete platiť žiadne poplatky, môže niesť určité riziká. Preto je dôležité zistiť si o agentúre čo najviac, aj medzi nimi sa totiž nájdu tie neseriózne. „Ak sa firma nedá vyhľadať na internete, nie je to dobrá vizitka. Rovnako si treba skontrolovať, ak máte reagovať mailom, aká je mailová adresa,“ uviedla Marcela Glevická zo spoločnosti Profesia. Odporúča, aby sa záujemca snažil dohodnúť si osobné stretnutie, najlepšie v sídle spoločnosti, a nie niekde v kaviarni obchodného centra.

 

Stop poplatkom

Bruna Beata Jakub, riaditeľka Adecco

Domáce agentúry NESMÚ brať úhradu od uchádzačov o zamestnanie v zahraničí. Agentúra by si mala dohodnúť poplatok od partnera v zahraničí, ktorý bude zamestnávať úspešného uchádzača. Nemá právo účtovať vopred peniaze od uchádzača za „prísľub“ o budúcom zamestnaní.

Zistite si podmienky

Slavěna Vorobelová, Národný inšpektorát práce

Zamestnanec by sa pri vycestovani za prácou do zahraničia mal oboznámiť aspoň so základnými právnymi predpismi, ktoré upravujú oblasť pracovnoprávnych vzťahov v tej, ktorej krajine, aby vedel, na čo má hlavne nárok. V prípade, ak sa domnieva, že v práci boli porušené jeho práva, má možnosť obrátiť sa na štátne orgány, ktoré sa zaoberajú inšpekciou práce. Kontakty na európske inšpekčné orgány je možné nájsť na stránke Európskej agentúry pre BOZP.

Čísla si zapíšte

Marcela Glevická, Profesia

Ak ste sa rozhodli pracovať v zahraničí, dobre sa pripravte. Pred vycestovaním za brigádou do zahraničia si zapíšte všetky dôležité čísla. Ostaňte v kontakte so svojimi príbuznými, aby vedeli, že je všetko v poriadku. Ozvite sa im hneď po príchode, či je všetko presne tak, ako agentúra sľúbila.

Na čo si dať pozor pri brigáde v zahraničí?

Čo by mala obsahovať dohoda o sprostredkovaní zamestnania:

- názov, adresu, identifikačné číslo zamestnávateľa a druh ekonomickej činnosti zamestnávateľa,
- dĺžku trvania zamestnania,
- druh práce, ktorú budete vykonávať,
- mzdu alebo plat a ďalšie pracovné podmienky,
- spôsob a podmienky zdravotného poistenia a sociálneho poistenia,
- rozsah zodpovednosti sprostredkovateľa za nedodržanie podmienok dohody.

Odporúčame doplniť:

- telefonický kontakt, ktorý môže využiť v prípade ťažkostí

5 rád, ak idete sprostredkovane pracovať do zahraničia

1. Stavte na odporúčania

Ak si zvolíte prácu do zahraničia cez personálnu agentúru, je dôležité, aby ste si vybranú agentúru preverili. Pokúste sa obrátiť na spoločnosť s dobrým menom, s dlhoročným pôsobením na trhu, alebo na agentúru, ktorú vám odporučili známi na základe vlastných skúseností.

2. Overte si povolenie

„Ak vám prácu sprostredkuje agentúra, v prvom rade si overte cez živnostenský register, či má na svoju činnosť oprávnenie,“ radí Peter Zeman, hovorca Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny Slovenskej republiky.

3. Prejdite si náplň práce

„Treba si pozorne prečítať budúcu náplň práce a všetky podmienky, ktoré sú uvedené v zmluve s agentúrou, poprípade s budúcim zamestnávateľom, aby nedošlo k nezrovnalostiam po príchode do krajiny,“ odporúča Peter Paška z personálnej agentúry Proact People Slovensko. „Je dobré dohodnúť si osobné stretnutie s konzultantom spoločnosti. Odmietnutie stretnutia je prvým signálom, že skutočnosť nemusí zodpovedať ponuke,“ doplnil Zeman.

4. Zaujímajte sa o ubytovanie

Preverte si aj ubytovacie priestory, ktoré agentúra ponúka. „Ak nie sú uvedené v zmluve, je potrebné ihneď pripomienkovať na doplnenie, alebo ak sa neviete dohodnúť, treba pouvažovať o zmene agentúry,“ dodal Paška.

5. Skontrolujte si poistenie

Rovnako je dôležité zistiť, či agentúra poskytuje poistenie počas vášho pobytu v zahraničí. Poistenie je veľmi dôležité, v prípade akejkoľvek nepríjemnej situácie. Úraz vás môže bez poistena stáť aj zopár tisíc eur.

Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Iveta († 48) a Jozef.
Bartošovej († 48) hrob je aj po rokoch prázdny: Spor o urnu? Vdovec Rychtář prehovoril, prečo to tak je
Ilustračné foto
Držte si klobúky, na západe výrazne zafúka: Týka sa to týchto slovenských okresov
Ilustračné foto
NAJTEMNEJŠIE ostrovy na svete: Smrtiace kmene alebo cintorín lodí! SEM by ste rozhodne vstúpiť nechceli
(ilustračné foto)
Ako v skutočnosti funguje režim inkognito? Nie ste až tak v bezpečí, ako si myslíte!
ilustračné foto
Hlavný ukrajinský veliteľ: Situácia na fronte je ZLÁ! Obsadili Rusi ďalšie územia? Desivé slová o eskalácii
Tréner Francesco Calzona na lavičke SSC Neapol.
Neapol sa dohodol s trénerským esom: Môže Calzona baliť?
Svadba Williama a Kate z roku 2011.
Foto
TAJNÉ detaily zo svadby Williama a Kate, ktoré vám unikli: Skryté ODKAZY a... To ste určite nevedeli!
(ilustračné foto)
Veľká tragédia na vojenskej základni: Výbuch munície zabil niekoľko vojakov!
Útok na Crocus City Hall sa odohral večer 22. marca. Jeho obeťami sa stalo viac ako 140 ľudí a ďalších vyše 500 ich bolo zranených.
Novinky o teroristickom útoku v Moskve: Ďalší podozrivý?! Súd vydal jasné rozhodnutie
Ilustračné foto
KVÍZ Máte dobrý všeobecný prehľad? Otestujte sa! 10 otázok preverí vaše znalosti
(ilustračné foto)
Napätie na Západnom brehu Jordánu: Izraelské sily zabili Palestínčanov! Sila, čo urobili potom
Jana pustila do sveta nový album Obyčajnosti.
Foto
Jana Kirschner o nepríjemnom zážitku: Obrovská HANBA! Krik a urážky kvôli... To vážne?