Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
20.05.2013 16:14 | Správy | Domáce správy

Glváč odmieta zodpovednosť za kauzu VSS, chce sa spojiť s Radičovou

Minister obrany Martin Glváč stále trvá na svojich vyjadreniach, že nevedel o tunelovaní vojenského spravodajstva.

V súvislosti s vyšetrovaním tejto kauzy sa spojil aj s bývalou premiérkou Ivetou Radičovou. "Nie je pravda, že by tento materiál dokladoval to, že by som o tom vedel," reagoval na obvinenia exministra obrany Ľubomíra Galka (SaS), že podpísal dokument, v ktorom sa hovorilo o tunelovaní spravodajských služieb. Glváč sa bránil tým, že toto rozhodnutie bolo vypracované právnikmi na základe odvolania Romana Mikulca, ktorý bol riaditeľom Vojenskej spravodajskej služby. "Ja som ho vrátil na prvý stupeň, aby následne bola celá vec prešetrená. Toto nie je žiadny dôkaz, že som o tom vedel," dodal.

Disciplinárne konanie podľa jeho vyjadrení nemohlo pokračovať z dôvodu, že Mikulec už nebol vojakom a že materiály boli skartované. "Tak, ako som povedal pred týždňom, zhromaždím všetky doklady, ktoré sú prístupné a poskytnem ich špeciálnej prokuratúre," povedal Glváč. Podľa jeho slov ide o vybavovanie si účtov medzi príslušníkmi vojenského spravodajstva.

Medializovaný materiál o údajnom tunelovaní na ministerstve obrany dostal až dnes. "Z materiálu jasne vyplýva, že pán Skuhra bol do tohto procesu dosadený pravdepodobne účelne," uviedol. Zopakoval, že táto kauza nie je kauzou tejto vlády. "Tu je list, o ktorom jedinom som vedel. Písala ho Radičová ministrovi vnútra a keď vidíte ten dátum, je tam 12.3., to znamená dva dni po voľbách," vysvetlil ku skartácii Glváč. Šetrením ďalej našli aj skartačný dokument, ktorý hovorí o dátumoch 2. a 3. marec, ako dnes spomínal Galko. Povedal, že podľa neho dokument, ktorý dnes dostal, je iba slohovou prácou.

Fedor žiada o zbavenie mlčanlivosti

Predseda Osobitného kontrolného výboru na kontrolu činnosti Vojenského spravodajstva Martin Fedor listom požiadal obrany Martina Glváča, aby zbavil mlčanlivosti údajného autora tajnej správy o údajnom tunelovaní Vojenskej spravodajskej služby.

"Myslím, že je to možné, je to len na dobrej vôli ministra. Je to v jeho právomoci, je to jeho kompetencia a akonáhle stotožní tohto človeka s osobou, ktorá vystupovala ako vysoký funkcionár, je to len na jeho rozhodnutí," odpovedal Fedor na otázku, či Glváč môže tak rýchlo rozhodnúť o zbavení mlčanlivosti. Ak by Glváč údajného autora správy mlčanlivosti zbavil, ten by mohol o kauze informovať členov výboru. Ak má minister záujem na tom, aby sa vnieslo trochu svetla do prípadu, bude podľa Fedora jeho rozhodovanie o zbavení mlčanlivosti "oveľa jednoduchšie". Utajený autor správy je ochotný na rokovanie výboru prísť. "Považujem za zásadné, aby sme začali odvíjať niť pravdy a skladať mozaiku toho, ako sa nakladalo s dokumentmi, a či mal minister vedomosť o kauze," dodal Fedor.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Mária Zelinová
FotoVáš Tip
Markizáčka Zelinová sa rozhodla pre nový účes, muži ju skritizovali pod čiernu zem: Uf, čo naň hovoríte vy?
(ilustračné foto)
Znepokojivé dianie v Aténach: Metropolu zahalil prach, lekári varujú! Toxická zmes
Foto
Slafkovský má životnú formu! Čo na jeho fazónu hovorí šéf zväzu Šatan?
jadrová elektráreň
V USA sa chystá niečo veľké: Bude to prvýkrát v histórii! Čo je za tým?
Foto
Český tréner je hitom internetu: Pripomenul legendárneho Standu Řezáča!
Univerzita sľubuje modernizáciu študentských internátov
Slovenská univerzita láme rekordy: Najväčší projekt v dejinách Slovenska! Na toto išli fondy
Markíza tentoraz stavila na Luciu a Viktora.
Foto
Tajný plán Vinczeho na únik z Markízy? Láka ho úplne iné práca! Aha, čo o nej prezradil
Ruský prezident Vladimir Putin
Putin to konečne povedal: Zaútočí Rusko na NATO? Jednoznačná odpoveď
Europarlament. (ilustr. foto)
Boj o kreslo v europarlamente nepozná hranice: Kandidáti vyťahujú citlivú kauzu! Právnik rodiny reaguje
Polícia vyšetruje virálne video, na ktorom brat zabíja svoju sestru.
Brutálne VIDEO: Brat zabil svoju sestru, rodina sa prizerala! Z detailov mrazí
Cez víkend sa posúva čas o hodinu dozadu.
Najbližšie dni budú zaujímavé: Uhádnete, aké významné udalosti si pripomenieme? Prvý termín si radšej zapíšte
(ilustračné foto)
Tieto výživové doplnky zabíjajú! Farmaceutická spoločnosť ich stiahla z predaja