Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
19.05.2013 11:00

Švajčiarska rozprávka naďalej pokračuje, zopakuje sa rok 1935?

Hokejisti Švajčiarska to dokázali a prvýkrát od roku 1935 majú šancu na zlatú medailu z MS.

Na tohtoročnom svetovom šampionáte v Štokholme zdolali v sobotňajšom večernom semifinále výber USA 3:0 a majú istotu prvej medaily z MS po šesťdesiatich rokoch. Naposledy sa radovali z bronzu v roku 1953. Gól Nina Niederreitera z druhej tretiny a 29 úspešných zákrokov brankára Reta Berru boli kľúčom k deviatemu úspechu Švajčiarska na tohtoročnom turnaji v Štokholme. Tím Seana Simpsona ako jediný zatiaľ na šampionáte 2013 neprehral.

"Vedeli sme, že dnes nás čaká veľká bitka. Pred stretnutím nám bolo všetkým jasné, že bez najlepšieho výkonu na turnaji nemôžeme uspieť. Hráči ho dnes podali. Tvrdo pracovali, veľmi dobre korčuľovali a držali sa herného systému. Ukázali veľkú túžbu po víťazstve a urobili všetko pre úspech Švajčiarska a švajčiarskeho hokeja. Dostať sa do finále je pre túto krajinu niečo veľmi špeciálne," povedal podľa iihf.com hlavný kormidelník helvétskeho kríža Sean Simpson.

Švajčiari sa na šampionáte spoliehajú na zodpovednú hru v defenzíve, výkony brankárov a úspešnosť pri premieňaní šancí. V Štokholme už zdolali výbery Švédska, Kanady a dvakrát i Česka. V dueli proti USA zopakovali výkony z predchádzajúcich zápasov a tešili sa z deviatej výhry. "Sme trpezliví. Spoliehame sa na tímový výkon. Každý útok vie dať gól a navyše aj skvele brániť. Sú to skvelé pocity," uviedol útočník Ryan Gardner.

Američania nenadviazali v sobotu v hale Globen v Štokholme na ofenzívne predstavenie z helsinského štvrťfinále s Ruskom. Relatívne mladý výber sa nedokázal napriek viacerým šanciam presadiť strelecky. Chyby v defenzíve však posadili Švajčiarov na koňa.

"Švajčiarsko dnes hralo od začiatku do konca veľmi dobre. Trvalo nám chvíľu, kým sme sa im prispôsobili po rýchlostnej stránke. Dnes sme nemali na ľade veľa priestoru. Nedokázali sme sa na dlhšie usadiť v útočnom pásme, keďže Švajčiari predvádzali skvelú defenzívu," skonštatoval tréner USA Joe Sacco, ktorý dal opäť v bránke šancu 19-ročnému Johnovi Gibsonovi. Mladý Američan podal skvelý výkon, ale nestačil na dve strely švajčiarskych hráčov. Tretí gól inkasovali hokejisti USA pri power-play.

"John Gibson bol dnes opäť výnimočný. Na turnaji podával skvelé výkony, aj vďaka nemu sme sa dostali na turnaji ďaleko. To hovorí veľa o tomto mladom gólmanovi a jeho vyspelosti," tvrdil Joe Sacco.

Duel sledoval aj švajčiarsky prezident Üli Mauer. V hale Globen by nemal chýbať ani v nedeľu na finálovom stretnutí so Švédskom. V základnej skupine Helvéti zdolali "tri korunky" 3:2. Pre oba tímy to bol prvý duel na šampionáte, vzájomným súbojom ho aj ukončia. Švajčiarsko sa so Švédskom stretlo v doterajšej histórii MS 31-krát, favorizovaní severania vyhrali 22 duelov, päťkrát sa tešili ich súperi a štyri duely sa skončili remízou. Favoritom finále budú napriek prehre v prvom zápase Švédi.

"Ich mužstvo na turnaji výkonnostne rastie. Náš tím však ide tiež herne nahor. Pre našu krajinu je cťou, že môžeme byť vo finále v Štokholme proti Švédsku. Pripravíme sa tak ako doteraz a veríme, že odohráme skvelý zápas," priznal Simpson.

 

 

pp;ru

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Ilustračné foto
Z basy ušli väzni, odpadnete, ako to spravili: Jedného stále nenašli!
Okatá Linduška sa napriek neľahkej diagnóze teší zo života.
Foto
Linduška z Hlohovca trpí zriedkavým ochorením: Problémy s liekom! V ťažkej situácii pomáhajú dobrí ľudia
Kramár si prišiel po svoju novopečenú dcérku a jej mamičku.
FotoVáš Tip
Dojatý Maroš Kramár s novorodenou dcérkou: Nechcel som si na tomto stavať popularitu
Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken a ruský prezident Vladimir Putin
Blinkenov drsný odkaz do Kremľa: Putin sa v tomto MÝLIL!
Prezidentka Zuzana Čaputová
Prezidentka odcestovala na rozlúčkovú návštevu: Zamieri k našim susedom! Dočká sa obrovskej pocty
Na snímke z videa zverejnenej ruským ministerstvom obrany vojenský vrtuľník Ka-52 ruských vzdušných síl vystreľuje rakety na cieľ na Ukrajinu z neznámeho miesta 12. apríla 2024.
Rokovanie o „spravodlivom mieri“ na Ukrajine: Podarí sa docieliť ukončenie vojny?
Filling glass with tap water. Modern faucet and sink in home kitchen. Man pouring fresh drink to cup.
Východoslovenské mesto ostalo bez vody! Dokedy problém potrvá, podarí sa ho odstrániť?
V Rusku čelia prírodnej katastrofe už niekoľko dní.
Katastrofa v Rusku: Pri Urale sa schyľuje k najhoršiemu, stovky ľudí ostali bez domova
Podľa autora videa nejde o žraloka.
V chorvátskom Dubrovníku natočili zvláštneho tvora: Objaví sa len RAZ za pár rokov!
Blesky nad elektrárňou Orot Rabin neďaleko izraelského mesta Hadera.
Nad konfliktom medzi Izraelom a Iránom sa zaťahujú mraky: Svetoví lídri upozorňujú, dôjde k najhoršiemu?
(ilustračné foto)
Prudká zmena počasia dá Slovensku zabrať: Platí výstraha a pozor, v noci to bude ťažké!
Biely dom (ilustračná fotografia).
Chystá sa hlasovanie, na ktoré čaká celý svet: Dočká sa Ukrajina a Izrael pomoci od Spojených štátov?