Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
25.04.2013 21:00 | Správy | Zahraničné správy

Ľudstvo podľa odborníkov nezničia vojny, jadrový útok ani katastrofy: Čo teda?

Medzinárodný tím vedcov, matematikov a filozofov z Inštitútu budúcnosti ľudstva Oxfordskej univerzity rieši možné hrozby.

Futurológ Nick Bostrom, ktorý inštitút vedie sa domnieva, že stávky na náš osud už nemôžu byť vyššie, pretože pred sebou môžeme mať posledné storočie života ľudstva. Ľudstvo podľa Bostroma môže byť pokojné, pokiaľ ide o pandémie či prírodné katastrofy. Tie posledné bodku v jeho histórii neurobia, hoci môžu spôsobiť kolosálne straty na životoch. Nick Bostrom sa domnieva, že šance tieto katastrofy prežiť sú na našej strane, lebo sme už prečkali tisíce rokov chorôb, hladomorov, záplav, zemetrasení, predátorov alebo prírodných zmien.

Nebezpečenstvom pre nás v rámci jedného storočia nie je zrejme ani dopad asteroidu, pretože také riziko je "mimoriadne malé". Ani svetové vojnové konflikty v 20. storočí alebo epidémia španielskej chrípky rast populácie nezastavili. Prípadná jadrová vojna by síce priniesla desivú deštrukciu, ale dostatok ľudí pre pokračovanie ľudského rodu by ju iste prežil.

Podľa Bostroma ale ľudstvo dosiahlo nový druh technologickej éry, ktorý našu budúcnosť môže ohroziť ako doteraz nič predtým. Tvrdí, že technologický pokrok už prevýšil naše schopnosti kontrolovať možné následky, čo prirovnal k nebezpečnej zbrani v rukách dieťaťa.

Efekt reťazovej reakcieExperimenty v oblastiach syntetickej biológie, nanotechnológie či umelej inteligencie rýchlo spejú do nechcenej a nepredvídateľné oblasti. Syntetická biológia, kde sa snúbi biológie s inžinierstvom, sľubuje veľký prínos do lekárstva. Bostrom sa ale obáva neočakávaných následkov.

Obavy plynú aj z toho, ako umelá inteligencia či inteligentné stroje zareagujú na vonkajší svet. Počítačom riadená inteligencia môže byť silným nástrojom v priemysle, medicíne, poľnohospodárstve či ekonomike, zároveň ale môže byť úplne ľahostajná k akýmkoľvek vedľajším škodám.

Sean O'Heigeartaigh, ktorý v inštitúte pracuje ako genetik, to prirovnáva k algoritmom používaným v automatizovanom burzovom obchodovaní. Tieto matematické príkazy môžu mať ničivé následky pre skutočnú ekonomiku a skutočných ľudí. "Je veľmi nepravdepodobné, že by (umelá inteligencia) chcela škodiť," povedal O'Heigeartaigh. Dodal ale, že vždy existuje riziko nezamýšľanej postupnosti udalostí, kedy niečo začne škodiť potom, čo je prevedené do iného prostredia.

"S touto technológiou môžete robiť veci s efektom reťazovej reakcie, takže s veľmi málo zdrojmi na začiatku môžete uskutočniť projekty, ktoré vedia zasiahnuť každého na tomto svete," povedal o umelej inteligencii, biotechnológii a nanotechnológii.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Drvivá väčšina vodičov v Košiciach si nesadla za volant
Autobus sa na Pereši zrazil s nákladným autom: Vodič bezočivo ušiel! Vie už polícia, o koho ide?
Tragická nehoda neďaleko Šale: Pri zrážke dvoch áut zahynul vodič († 40) a manželský pár
Interiér žiari luxusom.
Foto
Zo slov Olivera Andrásyho mrazí: Pripravuje sa na NAJHORŠIE?!
Polícia obvinila dvoch mužov, ktorí sprejovaním poškodili budovu v Bratislave.
Foto
Polícia v Bratislave dolapila dvoch mladíkov: Sprejovaním poškodili bytový dom!
Na snímke uprostred predseda Progresívneho Slovenska Michal Šimečka na tlačovej konferencii počas volebnej noci v centrále hnutia.
PS má vyzývu Druckera a vládu: Dôvodom je reedukačné centrum v Bystričanoch
(ilustračné foto)
Foto
Momenty hrôzy za Holíčom: Muž mieril na autá zbraňou! Vydesení cestujúci zalarmovali políciu
Na snímke poslankyňa parlamentu SR Jana Bittó Cigániková (SaS).
SaS kritizuje návrh k vyplateniu príspevkov organizáciám v zdravotníctve: Hovorí o vyhodených peniazoch
Zasadnutie Európskeho parlamentu v Štrasburgu
Asistent europoslanca má byť špión: Európsky parlament učinil závažný krok
(ilustračné foto)
Prípad ako z akčného filmu: Polícia rieši nebezpečné prenasledovanie! Uf, z toho až mrazí
Foto
Mladá volejbalistka († 21) spáchala samovraždu: So záchranármi vypila čaj a potom skočila
Štefan Harabin, Tibor Gašpar.
Nezhodne sa koalícia na nominácii Harabina do Súdnej rady SR? Tibor Gašpar má obavy
Hands holding mobile phone on blurred background
Foto
Ľudia šírili HOAX: Nenormálne, aká lož koluje na internete