Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
24.04.2013 14:00 | Správy | Domáce správy

Zúfalí náhradní rodičia Júlia a Daniel: Miška roky vychovávali, teraz im ho chcú vziať

Chcú im zobrať to najcennejšie! Manželia Tancerovci prežívajú jedno z najťažších období v živote. 

Po tom, ako nemohli mať dlhé roky dieťa, rozhodli sa pre adopciu. Po troch rokoch čakania ich život rozžiaril malý Miško, ktorého matka požiadala o utajený pôrod. Krátko pred vypršaním zákonnej lehoty však zmenila názor a neskôr sa začala chlapčeka domáhať. Rodina sa tri roky súdi a obáva sa, že im dieťa vezmú. Podľa psychologičky by mu to mohlo spôsobiť traumu. Odborníci tvrdia, že nárok naňho má biologická matka.

Júlia Tancerová s manželom Danielom sa o dieťa pokúšali neuveriteľných 10 rokov. Nakoniec sa im to podarilo a čakali dvojičky, no manželka potratila. Rodina to prežívala ťažko a neskôr sa rozhodli pre adopciu. Úsmev do života im vniesol malý Miško, ktorého si adoptovali, keď mal iba 13 dní! Jeho vlastná matka oňho totiž nejavila záujem a rozhodla sa pre utajený pôrod. Zákonnú 6-týždňovú lehotu síce dodržala. Zaujímavé je, že toto právo si uplatila len dva dni pred vypršaním termínu. Obyčajných 48 hodín, tak môže rozhodnúť o tom, že Miška vezmú ľuďom, ktorí ho vychovávali.

Miško je ich život

Tancerovci sa o malého Miška súdia a nechcú, aby im ho vzali. Vyše troch rokov ho zahŕňali láskou, teraz si nevedia predstaviť, že budú žiť bez neho. „Prežívame s manželkou obrovské sklamanie a už prestávame veriť v spravodlivosť. Žijeme len pre toho malého a nemôžeme sa ho vzdať. Je to naše dieťa a budem zo všetkých síl bojovať za svojho syna,“ povedal náhradný otec Daniel. Náhradní rodičia si museli od súdov nedávno vypočuť bolestivý verdikt.

Súd totiž pri konečnom rozhodovaní bude brať do úvahy záujmy maloletého dieťaťa. Hrozí tak, že malý Miško možno skončí u biologických rodičov, ktorých od narodenia nevidel a nepozná ich. „Okresný súd Trenčín eviduje 6 konaní, ktoré sa týkajú tohto dieťaťa a tieto konania sú v rôznych štádiách. O návrhu na odovzdanie dieťaťa biologickým rodičom ešte súd nerozhodol,“ informoval hovorca Krajského súdu v Trenčíne Roman Tarabus. Zákon o rodine však hovorí, že ak nie je dieťa právoplatné osvojené, rodičovské práva zostávajú biologickému rodičovi. ,,Osobám, ktoré vykonávajú náhradnú starostlivosť o dieťa, prislúchajú rodičovské práva a povinnosti v obmedzenom rozsahu,“ uviedla hovorkyňa rezortu spravodlivosti Jana Zlatohlávková.

Ľudia stoja za náhradnými rodičmi

Za zúfalú rodinu sa dokonca rozhodli bojovať aj neznámi ľudia. Po Slovensku sa organizuje petícia, aby náhradným rodičom Miška nevzali. Za niekoľko dní papiere podpísalo vyše 5 500 ľudí. „Nejde nám o nič iné len o to, aby malý, náš synček, ktorého milujeme viac ako svoj život, nezažil taký nesmierny šok,“ doplnila Júlia Tancerová. Dokonca aj od množstva užívateľov sociálnych sietí sa im dostalo veľkej podpory.„A zaujíma vôbec niekoho kompetentného duševné utrpenie Miška a jeho náhradných rodičov?“ znie jeden z komentárov na sociálnej sieti, kde má rodina množstvo podporovateľov a žiada o pomoc. Podľa odborníkov práve nízky vek malého chlapca sa môže podpísať pod to, že situáciu bude znášať veľmi ťažko. Biologických rodičov nikdy nevidel a nepozná ich.

,,Vek tri a pol roka je obdobie, keď je dieťa veľmi viazané na svojich rodičov, ktorí ho vychovávajú. Vplyv na jeho psychiku, keď ich stratí, môže byť veľmi vážny,“ povedala detská psychologička Daniela Bolgáčová.

Manželia Tencerovci sa obávajú toho najhoršieho a prekáža im, že úrady neprihliadajú na psychologické posudky. Napísali už na ministerstvo a rôznym nadáciám. „Verím, že zvíťazí zdravý rozum. Manželka to znáša oveľa ťažšie. Vôbec to pre nás nie je ľahké. Najhoršie je, že je to podraz na dieťa, ktoré si to nezaslúži. Ono sa narodilo a bolo nechcené,“ uzavrel zúfalý otec.

Biologickí rodičia si uvedomujú, že keď im ho súd zverí, bude to ťažké, ale veria, že svojou láskou synovi vynahradia roky, keď žil bez nich a budú šťastná rodinka. Odmietli sa však k čomukoľvek vyjadriť.

Dieťa môže mať veľké psychické následky

Daniela Bolgáčová, detská psychologička

Existujúca rodina má vytvorené svoje návyky. Pokiaľ sa súd rozhodne pre krok, že dieťa vráti biologickej matke, môžeme očakávať veľký stres a následne veľké psychické problémy dieťaťa. Je prekvapivé, že táto situácia dieťaťa sa rieši tak neskoro. Ak príde k situácii, že sa dieťa vráti biologickej matke, treba veľmi opatrne zvážiť, akým spôsobom ho bude preberať do svojej opatery. Navrhujem vopred stráviť spoločný čas s biologickou matkou, aby si na seba navzájom zvykli. Tým by sa dal eliminovať ďalší stres dieťaťa.

Súd pri rozhodovaní prihliada na záujem maloletého dieťaťa

Milan Ficek, advokát

Súd pri rozhodovaní o tom, či dieťa bude, alebo nebude osvojené, pozerá predovšetkým na záujem maloletého dieťaťa. Pokiaľ nie je osvojenie v jeho záujme, tak k  nemu nedôjde. Záujem dieťaťa je najmä v tom, aby bolo riadne vychovávané, v  zdravom rodinnom prostredí, aby nemalo núdzu a  mohlo sa zdravo vyvíjať. Súd bude určite prihliadať aj na vytvorenie citovej väzby, ak by to nemalo u svojich biologických rodičov, nemôže rozhodnúť o osvojení.  Zastávam názor, že pokiaľ   biologickí rodičia sú spôsobilí vychovávať dieťa tak, že je to v  jeho záujme, a teda nie sú splnené podmienky na osvojenie, potom súd sa prikloní k biologickým rodičom. Toto konanie je najmä o dokazovaní, či je osvojenie v záujme dieťaťa.

Ako prebieha  utajený pôrod?

Vysvetľuje Zuzana Čižmáriková, hovorkyňa rezortu zdravotníctva

- Žena musí písomne požiadať o utajenie svojej osoby v  súvislosti s  pôrodom a  má právo na osobitnú ochranu svoj ich osobných údajov (tlačivo vypíše priamo v nemocnici).

- Tlačivo môže vypísať kedykoľvek v priebehu tehotenstva, ako aj tesne pred pôrodom.

- Personál v  nemocnici jej potom vedie osobitnú zdravotnú dokumentáciu.

- Od roku 2005, odkedy je utajený pôrod na Slovensku možný, bolo uskutočnených 196 takýchto pôrodov.

Lehota na odvolanie 6 týždňov

- Po uplynutí 6 týždňov odo dňa pôrodu je nemocnica povinná odovzdať zapečatenú dokumentáciu o pacientke na ministerstvo zdravotníctva. 

- V tejto lehote môže matka žiadosť o  utajený pôrod odvolať; ak tak neurobí, dokumentácia sa posúva na spomínané ministerstvo.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruským hackerom sa podaril výnimočný kúsok: Z tohto vláda nebude nadšená
Vojenské drony dokážu so sebou niesť aj zničujúce bomby (ilustračné foto).
Na plynové pole zaútočili dronom: Malo to tragické následky
Ukrajinský vojak v Mariupole
USA oznámili dlhodobú vojenskú pomoc: Na Ukrajinu pôjdu zbrane za 6 miliárd dolárov
Tohtoročná víťazka Miss Universe Buenos Aires sa stala Alejandra Rodriquez.
Foto
Miss Universe má šokujúcu víťazku: Takéto niečo tu ešte nebolo! To môže zmeniť históriu
Prezident USA Joe Biden
Čo sa to deje? Biden s Trumpom sa vyhýbajú debatám: Neurčitá odpoveď prezidenta
(ilustračné foto.)
Nakupujete oblečenie cez Shein? Európska únia sprísňuje bezpečnostné pravidlá!
Ilustračné foto
Príznak demencie či Parkinsona, ktorý spozorujete v noci: Ak sa vám deje TOTO, zbystrite
Lekári mu inak odporučili, aby nepracoval a odpočíval na vidieku.
Britský kráľ vydal oficiálne vyhlásenie: Karol III. oznámil veľké rozhodnutie
Nitrianskych hokejistov prekvapil René Rendy (uprostred).
Zemetrasenie pod Zoborom! V uliciach Nitry prepukli majstrovské oslavy
požiar ilustračne
V hoteli vypukol požiar, hasiči bojovali s plameňmi dlhé hodiny: Najmenej 10 ľudí zomrelo
Na prestížnej udalosti hľadali nové tváre modelingu.
Foto
Tlačia deti do modelingu: Syn vdovy po Pašekovi st. († 37) ohúril a aha, ako vyrástla Haklovej dcéra!
(ilustračné foto).
Veľká Británia spustila revolučné očkovanie: Vyrieši to jeden z najsmrteľnejších problémov ľudstva