Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
22.04.2013 06:00 | Správy | Krimi | Domáce krimi

Tragický pád vrtuľníka: Čo sa stalo osudným pre pilota Milana († 56)?

Nezvládnutý manéver autorotácie skúseného pilota ultraľahkého vrtuľníka pri Trnave sa skončil tragicky.

Kým inštruktor Milan Ďurica († 56) na mieste zomrel, jeho kolegu Alberta (53) previezli na bratislavské Kramáre, kde ho operovali.

Pre skúseného inštruktora sa stala jeho záľuba v lietaní osudnou. Včera sa na poli pri Trnave krátko po pol jedenástej zrútil dvojmiestny vrtuľník, v ktorom zahynul jeho pilot a ďalší člen posádky bol s ťažkými zraneniami prevezený do bratislavskej nemocnice. Príčinu pádu na mieste vyšetroval inšpektor Leteckého a námorného vyšetrovacieho útvaru, no pravdepodobne pilot nezvládol nízko nad zemou manéver.

V ultraľahkom vrtuľníku sedel ako inštruktor skúsený Milan Ďurica ( 56), ktorý je spolumajiteľom leteckej školy v Trnave. Ďalším členom posádky bol Albert (53) zo Senca, ktorý mal cvičný let. Všimol som si, ako vrtuľník nízko nad zemou robil nejaké manévre. Jeden z nich, prudkú otočku, však nezvládol a zrútil sa na zem, prezradil traktorista, ktorý v čase nešťastia robil na poli. Po páde vrtuľníka na zem prišiel skúsený pilot o život a jeho žiaka Alberta, ktorého našli pri vedomí mimo vraku stroja, previezol záchranársky vrtuľník s vážnymi zraneniami do nemocnice na Kramároch. Mal viaceré život ohrozujúce zranenia,“ uviedol na mieste hovorca záchranárov Boris Chmel.

„Mal nalietaných viac ako 400 hodín, takže rozhodne nebol neskúsený pilot. Milan bol rozvážny chlap, ktorý mal svoje životné krédo a lietanie miloval,“ opísal svojho osobného priateľa Milan Cibák zo Slovenskej federácie ultraľahkého lietania. „S manželkou nežili asi tri roky, po tom, čo sa od nej a detí odsťahoval do Piešťan. Bol to taký pomerne tichý človek, opísala nebohého jeho bývalá suseda.

Vrtuľník sa mal zrútiť po nevydarenej autorotácii - nácviku núdzového pristávania bez zapnutých motorov. Letisko je od miesta nešťastia niekoľko stoviek metrov. Prvé výsledky vyšetrovania ukázali, že povolenia na let boli v poriadku. „Môžem potvrdiť, že išlo o výcvikový let a papiere pre inštruktora aj žiaka boli v poriadku,“ uviedol na mieste inšpektor Leteckého a námorného vyšetrovacieho útvaru.Obhliadkou miesta činu bolo začaté trestné stíhanie pre usmrtenie. Príčinu pádu vrtuľníka vyšetrujú leteckí inšpektori v súčinnosti s políciou, skonštatoval hovorca trnavskej krajskej polície Michal Hanus.

Podobná tragédia sa stala len pred mesiacom

V nedeľu 4. marca vyhasol život chlapca vo vrtuľníku po jeho páde pri Šintave. Syn Jána Daniša Janko († 13) napriek snahe záchranárov zrútenie stroja do rieky neprežil. Pilotom bol jeho otec. Podobná nehoda vrtuľníka sa stala len pred niekoľkými týždňami. Pilot Ján Daniš (40), ktorý je známy z motoristických súťaží v Monze, Ferarri Challenge či Le Mans, sa vybral so svojím synom Jankom, kamarátom Dickom Kvetňanským (42) a mladou blondínou Miriam Šinglerovou (21) na výlet. Vrtuľník však zachytil lano a spadol do vody. Janko zostal zaseknutý v kokpite.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Čo si o Darinej úprave myslí jej partner?
Foto
Nebudete veriť, ako Nedvěd reagoval na Darinu PLASTIKU: To fakt TOTO povedal?
Rodičia Maddie zverejnila srdcervúci odkaz 17 rokov po jej zmiznutí.
Foto
Rodičia nezvestnej Maddie zverejnili srdcervúci ODKAZ! Slová plné bolesti vám vtisnú slzy do očí
Ilustračné foto
Séria teroristických útokov v Rusku? Znepokojivé správy bezpečnostnej služby! Sila, koho obviňujú
(ilustračné foto)
V Trenčíne bude nový grafikon MHD: Platiť má začať už čoskoro
ilustračné foto
Ničivý ruský útok: Hlásia obete! Veliteľ ukrajinských pozemných síl hovorí o zúfalej situácii v TOMTO meste
Na snímke minister školstva, vedy, výskumu, vývoja a mládeže SR Tomáš Drucker.
Aktualizované
Drucker: Reedukačné centrá v Bystričanoch a Trstíne sa zatvoria! Čo bude s deťmi?
Ilustračné foto
Tragické správy: Hamas mal zavraždiť rukojemníka! Otec sa už k svojim deťom nevráti
Nádejný ženích zatiaľ svoju vyvolenú nenašiel.
Foto
Nádejný ženích Radko z reality šou prekvapil: Od ruže... TO by ste nečakali! Prezradil svoj SEN
Foto
Bývalý reprezentant sa obul do Čechov, ale rýpol si aj do nás: Ročník Slovákov 2006 je suverénne najslabší
Nehoda pri bratislavských Vajnoroch.
Havária pri Vajnoroch: Vodič sa s autom prevrátil! Pozor, môže za to BEŽNÁ vec
Noviny (ilustračné foto).
Organizácia hlási celosvetový pokles podpory slobody tlače: Zverejnila rebríček! Ako dopadlo Slovensko?
Flašík s rakovinou bojoval dlhé roky.
Flašíka († 66) zabila rakovina, ktorú je ťažké diagnostikovať: Spoznajte jej PRÍZNAKY!