Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
27.04.2013 18:00 | Prominenti | Domáci Prominenti

Spomienky Oľgy Szabovej: Posledná pieseň Karola Duchoňa rozplakala

Len málokto by očakával, že sa dá zmieriť s toľkými bolestivými tragédiami v živote.

V skorej mladosti prišla o otca. Neskôr sa musela vyrovnať so smrťou syna a manžela, a akoby toho nebolo málo, i ona sama musela bojovať o svoj vlastný život so zákernou rakovinou. Speváčka Oľga Szabová (71) to dokázala. Vždy našla silu postaviť sa opäť na nohy a vykročiť proti nepriazni osudu.

Po boku hudobníka a dirigenta Juraja Velčovského strávila speváčka Oľga Szabová celých 55 rokov života. Bol to práve jej manžel, kto ju po celý čas speváckej kariéry pozitívne burcoval a motivoval. „Juraj bol mojou pravou rukou a nebyť jeho, tak ani nespievam, lebo ja som vôbec nechcela spievať. Viedol ma k spevu a potom ma pri ňom držal. Asi mu vyhovovalo, že budem po celý čas stáť pri ňom,“ vracia sa do minulosti Szabová.

Tieto spomienky sú pre speváčku, ktorú väčšinu života na pódiu sprevádzal práve skvelý hudobník a manžel v jednej osobe, ešte veľmi bolestivé. V decembri minulého roka totiž Velčovský zomrel.

Rozlúčka s Duchoňom

Čo pieseň, to hit. Juraj Velčovský skladal piesne nielen pre svoju manželku, ale množstvom hitov od neho sa môžu pochváliť aj Dušan Grúň či Karol Duchoň. Práve jemu tri mesiace pred smrťou zložil pieseň Šedý kufrík rozchodov.

Z tejto piesne, ktorá bola akoby predzvesťou Duchoňovho náhleho odchodu, idú zimomriavky. „Bola to krásna zhoda náhod. Nevedeli sme, že Karol zomrie a Juraj mu napísal pesničku Šedý kufrík rozchodov, ktorej celá melódia je úžasná. Keď to aj s Karolom priniesli domov z rozhlasu a vypočuli sme si ju, všetci traja sme plakali...“ V texte Duchoň spieva: „Hmlisté rána lúčenia, na smiech slzy nezmenia, za stisk rúk sa neschová tvoja maska ľadová... Biele krídla návratov, vedú stopou zakliatou - pomôž mi, ak zablúdim, jedným ľahkým mávnutím...“

„Akoby sme vtedy všetci traja cítili, že sa na nás blíži nejaká pohroma. Krátko na to, asi o tri mesiace Karol zomrel,“ spomína po rokoch na okolnosti vzniku poslednej pesničky pre Karola Duchoňa. Ten naposledy vydýchol 5. novembra 1985 vo veku 35 rokov. Osudnou sa mu stala cirhóza pečene.

Spomienky na Repete

Hoci manželov Velčovských navždy spojila spolupráca v brnianskom orchestri dirigenta Miroslava Foreta, netrvalo dlho a Szabovej manžel si v roku 1960 splnil životný sen. Založil svoj vlastný Orchester Juraja Velčovského, ktorý doma i v zahraničí fungoval vyše 25 rokov.

Začiatkom 90. rokov prišla legendárna pesničková relácia Ivana Krajíčka Repete. „Prvé kolo robili Gizka Oňová, Melánia Olláryová, Zdenko Sychra, Peter Stašák, ja a naša generácia,“ spomína speváčka. V programe plnom hudobných šlágrov tak manželia vystupovali spolu s Dušanom Grúňom, Janou Kocianovou, Marcellou Molnárovou či Petrom Vaškom.

Malo to veľký ohlas, Repete vytvorilo veľkú senzáciu. Keď išlo Repete, boli prázdne ulice, lebo všetci sedeli pred obrazovkou. Viacerí oslovení speváci sa však k tomu projektu zo začiatku stavali s dešpektom. „Veľa spevákov tam najprv nechcelo ísť, lebo si povedali, že nie sú takí starí. Keď zbadali, že Repete začína horieť, že má úspech, pomaličky doliezli ako šváby spraviť si meno,“ spomína na repeťácku éru Szabová a dodáva: „Mám pocit, že to umrelo aj s Krajíčkom.“

Navždy prekliata?

Len málokto si v živote okúsil toľko trpkosti ako ona. Oľge Szabovej sa už od mladosti lepí smola na päty, no speváčka sa nevzdáva a snaží sa s nepriazňou osudu bojovať.

„Nemám jedno pokojné obdobie v živote. Vždy, keď je chvíľu dobre, už čakám, kedy niečo príde. Vždy mi niečo prišlo do života. Ale takých osudov ako mám ja, je veľmi veľa. Niečo ma vždy posilní a postaví na nohy a som silnejšia ako predtým. Nemôžem jajkať,“ hovorí žena, ktorá ako 21-ročná prišla o otca. „Vracali sme sa z Nemecka a rodičia nám v tom čase opatrovali deväťmesačného syna,“ spomína Szabová. Keďže otec mal záľubu v rýchlych športových autách, podarovali rodičom fiatku. „Otec od šťastia nespal, ani nedýchal. Zviezli sa však jedenkrát, druhý a vbehli pod vlak. Mala som 21 rokov a hovorila som si, že som im dala truhlu.“ Otec nehodu neprežil a speváčkina mama zostala na deväť mesiacov ležiacou pacientkou.

Trápenie so synom

V júli 2011 postihla Oľgu Szabovú ďalšia životná tragédia. Prišla o milovaného syna Petra († 45).

Synova smrť bola vykúpenie, prosila som o to už pána Boha, pretože už deväť rokov bol ležiacim pacientom a strašne trpel, bolo to niečo katastrofické,“ spomína matka. Ako 35-ročný, keď mal dobre platenú prácu, oženil sa a mal ísť pracovať do Švajčiarska, dostal mozgovú mŕtvicu. Manželka ho ráno zobudila, že ide do obchodu. Nechcelo sa mu vstávať, a keď sa vrátila z nákupu, zostala v šoku ako obarená. „Peter bol už modrý a nedýchal. Kým na to vôbec prišla, odhrnula perinu, našla absolútne modrého, znetvoreného, skrčeného človeka, už nedýchal. Okamžite zavolala sanitku.“

Tri mesiace bol v kóme a rodina čakala na najhoršie. Po piatich rokoch sa však prebral a začal komunikovať. „Nemohol byť doma, lebo ho bolo potrebné kŕmiť, prebaľovať...“ hovorí Szabová, ktorá sa trápila spolu so synom celých deväť rokov.

Odchod lásky

Bolestivé udalosti speváčke nepridali a v roku 2002 jej diagnostikovali rakovinu hrubého čreva. Prišli na rad chemoterapie a ožarovania, ktoré trvali strašne dlho, ale napokon nad zákernou chorobou v roku 2004 zvíťazila.

Rok po synovej smrti, v decembri 2012 však prišla aj o manžela Juraja Velčovského. Ten bol dva roky ležiacim pacientom a utrpel tri mozgové príhody. „Bolo to hrozné. Za 24 hodín som od jeho lôžka odbehla iba vtedy, keď som mu chystala jesť, alebo pripravovala lieky. Krásne so mnou komunikoval do poslednej chvíle, takže keď som sa s ním lúčila 26. decembra, tak som mu povedala, neboj sa, Jurajko, o chvíľu prídeš domov, bude všetko v poriadku. Pýtal sa na veci, na ktoré sa predtým nepýtal. Ako sme na tom finančne a či ho ešte ľúbim. Povedala som mu, čo sú to za reči, že ho budem vždy ľúbiť. Potom položil hlavu nabok a padol akoby do kómy, začal tuho spať. Keď som držala posteľ, ešte mi chytil malíček, strašne silno mi ho stisol...“

Nasledujúci deň 27. decembra o deviatej hodine však rodine oznámili, že zomrel. „Bola to nečakaná smrť, s ktorou sa neviem vyrovnať a nikdy by som nepovedala, že až tak zle to budem znášať,“ hovorí Szabová. „Zomrel bez toho, aby vôbec vedel, že Petrík je už rok mŕtvy. Smrť syna som mu totiž tajila. Tam sa niekde stretli...“

Nedokáže spievať

Aj keď sa niektorí speváci snažia potláčať žiaľ spevom a prácou, Szabová to zatiaľ nedokáže. „Kolegovia sa ma snažia vrátiť späť do života. Telefonovali mi Robo Kazík, Otto Weiter aj Martin Jakubec, ale je to však otázkou času, teraz to ešte nedokážem...“ hovorí so slzami v očiach speváčka, ktorú preslávili hity Mendocíno, Zelená kolíska či Dávno, tak dávno.

„Musela som to odmietnuť, hoci mi hovoria, že nerobím dobre, keď som taká uzavretá... Mne sa však drhne hlas a nebolo by to také, ako si to predstavujem,“ hovorí speváčka, ktorá má v súčasnosti dve veľké opory. V staršom synovi, hudobníkovi Jurajovi a vo vnučke po zosnulom synovi Petre. „Vždy si však spomeniem na manžela, ktorý mi hovoril, musíš, Oľga, musíš..., buď tým, čím ťa nazýval, buď veľkým bojovníkom.“

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Traffic cones on road with electronic arrow pointing to the right to divert traffic and white car in distance
Mimoriadna situácia spustila v Ružomberku ďalšie kroky: Po zosuve pôdy mesto zakročilo
Ilustračné foto
Ministerstvo upozorňuje na tieto TRI krajiny: Turisti sa môžu stať obeťami teroristického útoku!
Izraelskí vojaci riadia tank na hraniciach s pásmom Gazy.
Mučil Izrael zamestnancov OSN? Zarážajúce obvinenia: Toto sa malo diať
Generálna prokuratúra
Kauza Gorila: Prokurátor má rozhodnúť o sťažnostiach proti pôvodnému obvineniu
(ilustračné foto)
Požiar včelárskej dielne: Podpálil ju niekto úmyselne?! Strašné, aká veľká škoda vznikla
Ilustračné foto
Okrem mrazov na Slovensku očakávajte aj NEPRÍJEMNÝ jav! Kde udrie najviac?
Juraj nevynechal ani jeden zápas Montrealu v sezóne.
Foto
Hokejoví fanúšikovia sú vo vytržení: Slafkovský zarobil balík a potvrdil štart na MS! Kto ešte príde?
Si Ťin-pching, Joe Biden.
Čína a USA sú na nože! Posielajú si drsné odkazy, situácia sa zhoršuje: Čo je za tým?
Dohliadať na bezpečnosť bude aj polícia.
Trnavu čaká rizikový futbalový zápas: Polícia aj mesto varuje! Pripravte sa na obmedzenia
ilustračné foto
Tretia svetová vojna?! Ukrajinský premiér varuje: Ak ich krajina nebude chránená, tak...
Čo robiť, keď vás uštipne hmyz?
Nebezpečný komár je na Slovensku: V tomto meste ho potvrdili PRVÝKRÁT!
Český spevák Tomáš Hajíček havaroval na motorke.
Spevák známej českej kapely HAVAROVAL na motorke: Je vo vážnom stave