Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
18.04.2013 07:29 | Správy | Zahraničné správy

Obrovský výbuch v Texase: Mŕtvych je 5 až 15 ľudí, domy v mestečku zrovnalo so zemou

Výbuch v americkej továrni na hnojivá blízko mesta West v Texase dnes zabil niekoľko ľudí a domy zrovnal so zemou.

Päť až pätnásť ľudských životov si podľa odhadov vyžiadala v stredu mohutná explózia a požiar v továrni na hnojivá v americkom mestečku West v štáte Texas, informoval dnes na tlačovej konferencii policajný hovorca William Patrick Swanton. Oficiálne počty mŕtvych však stále nie sú známe. Pôvodné informácie hovorili o niekoľkých desiatkach obetí, najviac 70. Medzi obeťami mali byť aj hasiči a záchranári, ktorí na mieste pomáhali. Nemenovaný zdroj z hasičského zboru pre americké médiá hovoril o smrti šiestich hasičov a dvoch záchranárov. Oficiálne túto informáciu úrady nepotvrdili.

 

Desiatky domov boli pod náporom tlakovej vlny po výbuchu zrovnané so zemou. Úrady mestečka West informovali, že v nemocniciach v oblasti je najmenej 160 zranených. Dodali, že miesto výbuchu a jeho okolie je považované za miesto činu, aj keď nateraz nemajú k dispozícii presvedčivé dôkazy o tom, že šlo o zámerný trestný čin.

 

Až 2 700 obyvateľov mesta bolo evakuovaných. "Bolo to ako atómový výbuch, keď sa to stalo. Zjavil sa obrovský oblak v tvare hríbu," povedal starosta Tommy Muska pre CNN.  Americké médiá informujú, že mnoho ľudí je v kritickom stave a je vysoko pravdepodobné, že počet obetí bude rásť.

 

1739453:gallery:true:false:true

 

Hasiči už majú oheň pod kontrolou, ale nemajú absolútnu istotu, že nedôjde k ďalšej explózii, informuje CNN.

 

V meste žije početná komunita potomkov českých prisťahovalcov, podľa manželky tamojšieho českého honorárneho konzula boli Česi aj medzi zasahujúcimi hasičmi. Mnohí z nich podľa televízie CNN nezvestní.

 

Polícia musela evakuovať niekoľko obcí v tesnej blízkosti závodu, keďže do vzduchu mohli uniknúť jedovaté chemikálie. Podľa predbežných informácii k výbuchu došlo o 19:50 miestneho času (02:50 SELČ). V jednom z rezervoárov s amoniakom vypukol požiar, ktorý sa rýchlo rozšíril na ďalšie budovy. Explózia nastala v okamihu, keď príslušníci dobrovoľného hasičského zboru hasili požiar. CNN s odvolaním sa na miestnych zdravotníkov informovala, že pritom zahynuli dvaja ľudia.

 

 

Tlaková vlna po mohutnej explózii v mestečku West vážne poškodila alebo zničila 50-75 domov v okolí továrne. Domový komplex s 50 bytmi sa po explózii podľa očitých svedkov zmenil "na skelet". Americký geologický inštitút informoval, že explózia mala silu porovnateľnú so zemetrasením s magnitúdou 2,1. Výbuch bolo možné počuť vo vzdialenosti 75 kilometrov od Westu. "Bolo to ako výbuch atómovej bomby," povedal svedok pre Wfaa.com.

 

Továreň vo Weste mala v roku 2006 problémy so získaním povolenia na výrobu. Texaská komisia pre kvalitu životného prostredia v júni roku 2006 evidovala sťažnosti občanov na silný čpavkový zápach.

 

 

Agentúra DPA pripomína explóziu z roku 2001 v chemickej továrni vo francúzskom Toulouse, pri ktorej zahynulo 31 ľudí a ďalších viac ako 2000 ich bolo zranených. K výbuchu vtedy došlo v sklade, kde sa nachádzalo 300 ton dusičnanu amónneho, ktorý môže byť použitý pri výrobe hnojív, rovnako ako aj na výrobu výbušnín. Vzhľadom na to, že tragédia v Toulouse sa odohrala desať dní po teroristických útokoch na USA, objavilo sa podozrenie, že by medzi nimi mohla byť spojitosť. Vyšetrovatelia však v roku 2006 dospeli k záveru, že výbuch v Toulouse bol dôsledkom nedbanlivosti.

 

 

Mimochodom, k výbuchu došlo len dva dní pred 20. výročím obliehania usadlosti Mount Carmel vo Waco, kde sa ukrývali členovia sekty Vetva Davidova. Počas obliehania agentmi FBI v usadlosti vypukol požiar, pri ktorom zahynulo 79 sektantov. Podľa oficiálnej verzie podpálili sa sami.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Eva Mišíková spomína na vyšetrovanie Černáka.
Foto
Exprokurátorka Mišíková o Černákovi: Akú má šancu na slobodu?! Aha, čo vylúčila
Otec Lucky - primátor Ľuboš Tomko je prezidentke nesmierne vďačný za podporu.
Foto
Pietna spomienka na zrazené dievčatá: Dojemné slová otca po strate milovanej Lucky († 17) vám zovrú srdce
Brat postrelenej kadetky Mišky preskočil plot Mikulca.
Foto
Brat postrelenej Mišky preskočil plot Mikulca: Sila, aký trest dostal! Tvrdé slová advokáta
Starostlivosť sa začína už v nemocnici, tam sa však nekončí... Trvá tisíc dní.
Pôrodné babice nahrádzali mamu už 500 deťom: Svoju pomoc sa chystajú rozšíriť!
Tom Cruise so svojou dcérou Suri nemá dobrý vzťah.
Foto
Katastrofálny vzťah Cruisa s dcérou: Tom pre ňu neexistuje! TOTO pretrhlo už všetky väzby
Po úprave - Fanúšikovia Madonnu za jej BBL kritizovali.
Foto
Veľká riť musí očariť! Ktoré známe krásny zverili svoje pozadie do rúk chirurgov?
(ilustračné foto).
Dráma na podujatí Ľavicovej strany: Do miestnosti vtrhli útočníci! Hrozivé, čo nasledovalo
 Biden bude v utorok 12. decembra v Bielom dome hostiť ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.
USA tajne poslali Ukrajine rakety s dlhým doletom, na priamy príkaz prezidenta
Na snímke radosť po góle zľava Branislav Mezei (Nitra) a Samuel Buček (Nitra). Budú sa dnes večer Nitrania tešiť so zisku titulu?
Prvé slová kapitána Nitry po zisku titulu: Zaslúžime si dlhé oslavy!
Nemecký europoslanec za krajne pravicovú Alternatívu pre Nemecko (AfD) Maximilian Krah
Nemecký europoslanec čelí vážnemu obvineniu: Úplatky z Ruska a Číny?!
Hokejisti Nitry oslavujú zisk majstrovského titulu.
Nitra sa zapísala do histórie: Pod Zoborom sa začali majstrovské oslavy!
Spevák Paľo Habera ohlásil turné.
Habera sa navliekol do legendárnych kraťasov: Ľudia šalejú! To musíte vidieť