Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
16.04.2013 18:47 | Správy | Domáce správy

Dobrá správa po strašnej tragédii: Slováci nie sú medzi zranenými v Bostone

Rezort diplomacie nemá v súčasnosti informácie o tom, že by boli medzi zranenými Slováci.

Pri pondelkových výbuchoch na maratóne v Bostone sa nezranili žiadni Slováci, a to ani medzi divákmi. "Slováci, ktorí sa zaregistrovali ako účastníci bostonského maratónu, sú v poriadku," uviedol pre agentúru SITA riaditeľ Tlačového odboru Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Peter Susko. "Zatiaľ nemáme hlásených ani žiadnych zranených občanov SR z radov divákov," dodal. Informácie o svojich blízkych môžu ľudia získať od bostonskej polície na čísle +1-617-6354500.

"Pokiaľ máte k dispozícií akékoľvek informácie o slovenských štátnych príslušníkoch, ktorí sa mohli v mieste výbuchu nachádzať, kontaktujte Generálny konzulát v New Yorku na telefónnom čísle +1 646 707 6848," uvádza ministerstvo na svojej webstránke. Rezort odporúča občanom, aby sa pred cestou do Bostonu informovali o vývoji bezpečnostnej situácie. Momentálna situácia môže spôsobiť problémy v doprave, s ubytovaním v hoteloch a aj s mobilnými telefónmi.

Naši politici útok odsudzujúPrezident Ivan Gašparovič poslal prezidentovi USA Barackovi Obamovi sústrastný telegram, kde odsúdil teroristický útok, ktorý krvavo zasiahol známu športovú udalosť. Sústrastný telegram odoslal aj podpredseda vlády a minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák. Adresoval ho šéfovi diplomacie Spojených štátov Johnovi Kerrymu.

 

Slovenská republika podľa neho rozhodne odsudzuje tento násilný akt a verí, že jeho páchatelia budú odhalení a potrestaní. Útok odsúdila aj parlamentná strana SaS. "Vyjadrujeme v tejto ťažkej chvíli morálnu podporu americkému ľudu, ako aj vyšetrovacím orgánom pri pátraní po páchateľoch tohto zločinu," informovalo tlačové oddelenie strany. K tým, čo odsúdili útok v Bostone, sa pridal aj predseda Národnej rady SR Pavol Paška, ktorý verí, že "organizátori tohto neospravedlniteľného činu budú čo najskôr odhalení a spravodlivo potrestaní." Zároveň rodinám obetí vyjadril svoju hlbokú sústrasť a zraneným praje skoré uzdravenie.

Bostonom v pondelok otriasli tri výbuchy, ktoré zasiahli účastníkov maratónu v uliciach mesta a budovu jednej z miestnych knižníc. Výbuchy zabili najmenej tri osoby vrátane osemročného chlapca. Nemocnice hlásia 176 zranených, časť zranených je pritom stále v kritickom stave a počet obetí na životoch sa tak ešte môže zvýšiť. Medzi zranenými je najmenej osem detí, najmladšie má len dva roky. Ide väčšinou o zranenia dolných končatín vrátane amputácií.

Bostonské nálože boli vyrobené z tlakových hrncov

Nálože použité pri útokoch počas Bostonského maratónu boli vyrobené z tlakových hrncov naplnených kúskami kovu a guľôčkovými ložiskami. Oznámila to agentúra AP s odvolaním sa na zdroj oboznámený s vyšetrovaním prípadu.

Uvedený zdroj pod podmienkou anonymity uviedol, že šesťlitrové tlakové hrnce naplnené kovovými úlomkami, klincami a guľôčkovými ložiskami boli zabalené v tmavých vreciach z hrubej vlnenej látky položených na zemi.
Agent FBI poverený objasnením prípadu Richard DesLauriers uviedol, že vyšetrovatelia preverujú veľký počet podnetov, vypočúvajú svedkov a analyzujú údaje z miesta výbuchov.

Výsledky predbežného vyšetrovania naznačujú, že nešlo o samovražedné bombové útoky, hoci s istotou túto možnosť ešte vylúčiť nemožno, uviedla agentúra AP s odvolaním sa na nemenovaného európskeho bezpečnostného predstaviteľa. K takmer simultánnym výbuchom dvoch bombových náloží nastražených v cieľovej rovinke, sa doteraz nikto neprihlásil.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Pád vrtuľníka (Ilustračné foto)
Tragická zrážka vojenských vrtuľníkov: Zahynula celá posádka! Strašné VIDEO z nešťastia
Útočník Stéphane Da Costa, ktorý pôsobí v KHL by mal štartovať na MS v Česku za Francúzsko.
Hráč z KHL ide na MS do Čiech: Čo hovoria na to Slováci!
(ilustračné foto)
Vláda v Kanade sa obáva katastrofy: Bojujú s niekoľkými požiarmi! Desiatky trvajú ešte od roku 2023
ilustračné foto
Rusko tvrdo útočilo na Kyjev a ďalšie oblasti: Požiar obytných budov! To nevyzerá dobre
Britský premiér Rishi Sunak a ruský prezident Vladimir Putin.
Vážne slová britského premiéra: Ohrozená BEZPEČNOSŤ v Európe?! Putin sa podľa neho nezastaví
KĽDR počas cvičenia, na ktoré dohliadal Kim Čong-un.
Foto
Desivé správy z KĽDR: Prípravy na jadrový protiútok?! Prejde vám mráz po chrbte, čo sa tam deje
Dcéra mala s otcom vrúcny vzťah
Foto
Dcéra Laufera († 84): Prečo k otcovi nikoho nepustila?! Kým ležal v umelom spánku, mala ho izolovať
Vyššie snežilo, dole svietilo slnko na rozkvitnuté stromy a obďaleč bola hmla.
Foto
Nenormálne, čo sa dialo pod Tatrami: Príroda sa zbláznila! Čo bude nasledovať?
So svojím výkonom sa zapíše do Guinessovej knihy rekordov.
Foto
Neuveriteľný príbeh: Chlapec s Downovým syndrómom zabehol maratón! Prešiel cieľovou čiarou a...
Raquel v kostýme jaskynnej ženy v snímke Milión rokov pred Kristom očarila Hollywood.
Foto
Dražba šiat hollywoodskej sexbomby († 82): Odpadnete, akú sumu za ne dali!
Ruský prezident Vladimir Putin.
Rusko varuje pred konfliktom svetového formátu: Reč padla opäť na jadrové zbrane
Slovenský hokejista Tomáš Tatar plánuje štartovať na májových MS.
Foto
Príde Tomáš Tatar na MS? Je oficiálne rozhodnuté!