Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
09.04.2013 06:00 | Správy | Krimi | Domáce krimi

Mišenku z piatich vrážd usvedčuje jeden muž: Traja znalci vyhlásili, že si nevymýšľa

Viliam Mišenka (56) je obvinený z piatich vrážd. Obvinenia sa opierajú o výpovede svedka, ktorý tvrdí, že bol jeho pravou rukou a bol pri činoch.

Policajti ho získali, keď rozpletali kauzu výbuchu v topoľčianskej firme. Mali podozrenie, že zabezpečil výbušniny. Svedok vypovedal, že ich zháňal pre Mišenku a ďalšieho muža. Bol ochotný spolupracovať a neskôr sľúbil, že pomôže objasniť staré vraždy.

V minulosti bol svedok odsúdený za vydieranie, nedovolené ozbrojovanie a sedel aj za krádeže. Viackrát si pod svojím autom našiel nálože. Vozidlo mu zhorelo, dokonca ho aj postrelili. Je na slobode a istý čas bol v ochrane, neskôr z programu dobrovoľne vystúpil.

V auguste 2009 pri výbuchu vo firme v Topoľčanoch zomrel Peter Hertel († 36), ktorý nálož priniesol a ďalší ľudia boli zranení, medzi nimi aj Mišenkova švagriná Zuzana. Útok bol podľa polície namierený práve na ňu. Motívom mali byť nezhody.

Vo februári 2011 Mišenku v kauze obvinili na základe výpovede svedka, ktorému vyšetrovateľ dočasne odložil trestné stíhanie. Psychologička Mariana Ťapušíková z Nitry jeho výpoveď zhodnotila: „Nesie známky dostatočnej dôveryhodnosti, bez ukazovateľov naučenej a vopred pripravovanej výpovede. Nepreukázalo sa, že by výpoveď zámerne a úmyselne skresľoval.“ V zozname znalcov je zapísaná od októbra 2006.

V júli 2011 na základe výpovede toho istého svedka obvinili Mišenku a Karola Mella z vraždy Jozefa Gudábu († 46) z marca 2003. Gudába vedel otvárať trezory a robil vlámačky a krádeže. Policajtom ukázal miesto tajného hrobu v Bojnej dovtedy nezvestného muža. Priznal, že spolu s Mišenkovým synovcom Jozefom († 33) zakopával telo. Motívom mali byť nezhody. „Jeho výpoveď z psychologického hľadiska má znaky dôveryhodnej,“ skonštatoval znalec Róbert Mathé, ktorý je v zozname znalcov zapísaný od januára 1980. V máji 2012 Mišenku obvinili z vraždy bosa Petra Čongrádyho († 36), zo septembra 2004 v Bratislave.

Motívom mala byť krádež peňazí z nitrianskej banky z roku 1996, z ktorej nedávno zatiaľ neprávoplatne Mišenku oslobodili. Svedok policajtom opísal, ako Mišenkovi zabezpečil na vraždu zbrane a odviezol strelcov - Mella a Štefana Borka po vražde. Svedok má v prípade dočasne odložené trestné stíhanie. Tiež spomenul, ako ho Mišenka navigoval deň pred vraždou na ceste z Topoľčian do Nitry. „Jeho výpovede nesú pozitívne znaky všeobecnej a špecifickej dôveryhodnosti. Nezistili sme sklony k úmyselnému skresľovaniu či zatajovaniu skutočností,“ uviedla v posudku psychologička Zuzana Bieliková z Levíc, ktorá je v zozname znalcov zapísaná od júna 2001. Podľa pečiatok v Mišenkovom pase však bol v tom čase v Číne.

Z lustrácie v policajnom systéme, ktorý v tom čase fungoval na hraniciach a evidoval pasy cestujúcich, ktorí prichádzali a opúšťali Slovensko, vyplýva, že tu nebol. Mišenkov obhajca Igor Cibula preto žiadal jeho prepustenie z väzby. O nej včera rozhodoval súd. Mišenka bol na úteku od jesene 2010, dolapili ho v januári vo Venezuele. Svedok proti nemu vypovedá aj v ďalších dvoch kauzách.

Vypovedá aj v ďalších kauzách

Na základe výpovedí svedka Mišenku obvinili aj z vraždy Jána Krišku († 38), ktorá sa stala na jeseň 2001. Slavomíra Selického polícia považovala za strelca, ukázalo sa však, že bol v čase skutku hospitalizovaný v Chorvátsku. Prokurátor obvinenie voči nemu zrušil, Mišenka je však stále obvinený. Obvinený aj z vraždy Františka  Marka († 48), z októbra 1996. Popravu mal svedok sledovať na Mišenkov príkaz zo stromu cez ďalekohľad na nočné videnie. Povedal, že videl ako Mello a ďalší muž vošli do chatky, zastrelili Marka a podpálili ju. Uviedol, že išiel skontrolovať miesto činu a tam našiel čapicu, ktorú predal Mišenkovi. Súdny lekár cudzie zavinenie nezistil, po rokoch keď svedok prehovoril a telo exhumovali a v hrudi nebohého našli guľku.

Policajti: Vyberáme si kvalitných znalcov

Ministerstvom spravodlivosti je v odbore psychológia zapísaných 122 znalcov, psychiatrov je 192. „Pri výbere konkrétneho znalca policajti vychádzajú z faktorov, ako sú sídlo, aktuálna zaťaženosť, referencie a osobná skúsenosť s činnosťou znalca, najmä z hľadiska rýchlosti skúmania a kvality znaleckých posudkov,“ povedala hovorkyňa policajného prezídia Andrea Dobiášová. Ministerstvo vnútra vlani psychiatrom a psychológom za takmer 7-tisíc posudkov pre políciu zaplatilo viac ako 3 milióny eur. Koľko z posudkov urobili znalci, ktorí vyšetrovali svedka a koľko im za ne ministerstvo vnútra zaplatilo, povedať nechce. Tvrdí, že ide o osobný údaj.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Zelenskyj žiada lídrov EÚ o pomoc: Vymenoval zoznam, toto by im pomohlo pri obrane krajiny
Pesničková súťaž Eurovízia bude prebiehať 7. až 11. mája.
Obľúbená Eurovízia je za dverami: Švédsko chce byť pripravené na najhoršie, drsné opatrenia
Predavčaka sedí v obchode počas výpadku elektrickej energie v ekvádorskej metropole Quito v utorok 16. apríla 2024.
Foto
V Ekvádore majú už víkend: Sú bez elektriny, z krajiny hlásia problém za problémom
Na snímke tréner ŠK Slovan Bratislava Vladimír Weiss st. počas tlačovej konferencie.
Slovan má údajne záujem o slovinského zakončovateľa: O šikovného útočníka sa zaujíma aj Bazilej
Exsiskár Beňa priznáva odovzdanie 20 000 € Pčolinskému.
Aktualizované
V Afrike zadržali bývalého námestníka riaditeľa SIS: Odsúdený bol už aj v minulosti! Čo sa stalo tentokrát?
Švajčiarsky parlament zakázal používanie nacistických symbolov.
Tlak z Európy ich donútil konať: Švajčiarsko zakázalo používanie nacistických symbolov
Fedor Flašík
Foto
Podnikateľa Fedora Flašíka nečakane previezli do Prahy! Rodina poskytla stanovisko
(ilustračné foto)
Za pomoc Ukrajine mreže: Ruskí agenti zadržali štyroch ľudí, pozrite sa, čo mali urobiť
Všetky štyri deti sú Jennine biologické.
Foto
Jej dvaja synovia sa narodili iba 24 dní od seba: Ako je to možné? Toto dokáže napísať len život
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a prezident Ruska Vladimir Putin.
Napätie sa dá krájať: Ukrajina zaútočila dronmi a raketami na ciele v Rusku a na Kryme
Predseda Snemovne reprezentantov Kongresu USA Mike Johnson.
Aktualizované
Republikáni navrhli nové zákony o pomoci pre Ukrajinu a Izrael: Na stole je niekoľko noviniek
Mamička na prechádzke začula čudný zvuk: Keď sa pozrela do kočíka, zbledla od hrôzy