Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
06.04.2013 14:00 | Správy | Peniaze

Šek pre jednu domácnosť: Olympiáda vyjde každú rodinu na 240 €!

Organizácia zimných olympijských hier v roku 2022 spolu s poľským Krakovom má svojich priaznivcov aj odporcov.

Kým premiér Fico tvrdí, že to bude skvelá reklama pre krajinu, čoraz častejšie sa ozývajú hlasy, že Slovensko nemá na organizáciu takého veľkého podujatia dostatok peňazí. Podľa predbežne vyčíslených odhadov by sme museli vytiahnuť z rozpočtu 300 miliónov eur. Ekonomický inštitút INESS prepočítal, že každý Slovák by tak na ZOH dal 60 €, a teda štvorčlenná rodina 240 €. Zaplatili by ste takýto šek, keby vám prišiel domov?!

To, že Slovensko pôjde do spoluorganizácie zimnej olympiády v roku 2022 s poľským Krakovom, dohodol premiér Fico so svojím poľským kolegom Tuskom pred Veľkou nocou v Poprade. Presná suma, koľko bude kandidatúra stáť, zatiaľ nie je jasné. Slovensko má záujem o hokejový turnaj a zjazdové lyžovanie a pri rozdelení nákladov sa hovorí o pomere Poľsko : Slovensko 7 : 3. Ministerstvo školstva ešte vo februári odhadlo, že v prípade úspechu bude slovenská strana potrebovať 250 až 300 mil. eur. A tak má olympiáda aj mnoho kritikov.

Európu stále sužuje kríza, štátny dlh Slovenska prepočítaný na jedného pracujúceho dosahuje 17 000 eur, nezamestnanosť atakuje 15-percentné hodnoty a vláda zvýšila dane. Ročné deficity verejných financií sa pohybujú rádovo v miliardách eur a v tejto situácii chce vláda organizovať olympiádu, ktorú oxfordskí vedci považujú za finančne najriskantnejší vládny megaprojekt,“ reagoval analytik INESS Richard Ďurana. Táto suma predstavuje zhruba 60 € na každého Slováka vrátane detí a dôchodcov, čo je 240 € na štvorčlennú rodinu.

„Ak sa chce vláda presvedčiť, či Slováci naozaj chcú olympiádu, môže vyhlásiť dobrovoľnú zbierku. Ak každá rodina pošle sumu 240 eur a zároveň sa každý dôchodca vzdá dobrovoľne vianočného dôchodku, môže premiér uvažovať o organizovaní ZOH, zdôraznil Ďurana. Ministerstvo školstva má v spolupráci so SOV do konca októbra predložiť vláde analýzu environmentálnych dosahov a kvantifikovaných nákladov na organizáciu hier. „Nevieme, z akých výpočtov vychádzala spoločnosť INESS, ale v tejto chvíli sa ešte nedá povedať, aké budú celkové náklady, keďže ešte nie je rozhodnuté, ktoré športy by sa mali uskutočniť na Slovensku, čo by sa malo budovať, na čom by participovala samospráva,“ reagovalo včera tlačové oddelenie rezortu školstva.

Za posledných 50 rokov sa však všetky olympiády predražili priemerne viac ako trojnásobne. „Soči už teraz avizuje viac ako 10-násobné zvýšenie pôvodného rozpočtu a Rusi minuli už viac ako 50 miliárd dolárov. Slovensko si takýto luxus nemôže dovoliť, najmä keď príjmy z turizmu zďaleka nedosahujú náklady na ich usporiadanie,“ dodal Ďurana s tým, že ak chce premiér zviditeľňovať Slovensko, nech zníži firemné dane, ktoré sú teraz najvyššie spomedzi postkomunistických krajín. „Skôr si nás budú všímať zahraniční investori, ktorí privezú kapitál a vytvoria pracovné miesta, čo je pre bežných Slovákov istotne viac než krátkodobé a drahé posilnenie pocitu národnej hrdosti formou olympiády,“ uzavrel.

Zaplatili by ste takýto účet?

Peter (57), psychológ, Košice - NIE

- Pre Slovensko je to príliš drahý špás.

Cyril Gavala (19), študent, Bardejov - NIE

- Lebo si viem predstaviť minúť peniaze aj rozumnejšie.

Irina (33), floristka, Poprad - NIE

- Každý si chce plniť svoje sny, otázka je, či na to má, alebo má niekoho, kto to zaplatí. Čí je to sen, aby tu boli olympijské hry? Môj sen je študovať angličtinu na Malte. Možno aj ja rozošlem šeky, síce s menšou sumou, a možno mi takto zaplatia zase môj sen.

Jozef (48), živnostník, Poprad - NIE

- Ja mesačne štátu platím 190 € a vláda tieto peniaze rozdá a rozhajdáka. Ako dopadnú peniaze na olympiádu sa dá ľahko uhádnuť.

Katka (37), matka troch detí, Poprad - NIE

- Bola by som rada, ak by sa tu uskutočnila olympiáda, ale určite by som 240 € nezaplatila vzhľadom na moju finančnú situáciu.

Michaela Dingelis (29), na materskej dovolenke, Lučenec - NIE

- Nezaplatila by som to, ale urobila by som výnimku, ak by mi za to dali napr. vstupenky.

Jozef Seregy (26), kuchár, Bratislava - ÁNO

- Áno, dal by som tie peniaze, olympijské hry by boli veľká vec.

Michal Uher (20), študent, Nové Mesto nad Váhom - NIE

- Neviem, prečo by som to mal platiť, ak chcú olympiádu na Slovensku, nech si na to peniaze nájdu, nie je fér, aby sme my Slováci za to platili.

David Svitač (19), čašník, Nové Mesto nad Váhom - NIE

- Som športovec a olympiádu si vždy rád pozriem, nech je kdekoľvek, aj na Slovensku. Účet za olympiádu by som však určite nezaplatil. Ak na to nemáme, tak nech to tu nie je.

Martin Hutta (33), IT pracovník, Cerová - ÁNO

- Určite áno, veď olympiáda by mala byť zisková

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Dubayovej tanečník Matyáš si nekládol servítku pred ústa.
Foto
Petru Dubayovú nabonzoval tanečný partner: Čo sa deje, keď sa vypnú kamery? To snáď nie!
Napravo: Toto je posledná fotografia, na ktorej je miliardár zachytený pred zmiznutím.
Foto
Nemeckého miliardára vyhlásili za mŕtveho: Je všetko inak?! Vyšetrovanie vedie k prekvapivému odhaleniu
Vo filme dýchal na krk malému Kevinovi, ktorý si v mene otca sám objednal hotelovú izbu
Foto
Herec z filmu Sám doma po mŕtvici takmer nevychádza von: Najväčšiu neresť si neodpustí ani na vozíku
Knight Rider: Kitt (1982 Pontiac Trans-Am)
Foto
Vždy ste túžili po tátošovi z Knight Ridera či Batmana? Reálne trhanie asfaltu by vás vyšlo pekne draho!
O pohodlie havkáčov sa postará vyškolený personál.
Cestovanie so psom môže byť problémom: Spoločnosť našla riešenie! Havkáči sa budú mať ako v bavlnke
(ilustračné foto)
Muž, ktorý útočil mačetou v knižnici na Ekonomickej fakulte bol zneškodnený: Polícii bol páchateľ známy
Tyumen, Russia - January 21, 2020: TikTok and Facebook application  on screen Apple iPhone XR
Známa sociálna sieť unikla pokute len o chlp: Prečo sa Európska komisia obáva o bezpečnosť detí?
recycling Plastic in junkyard wait for recycling.The plastic  waste can  reused many times  ,decreased air pollution and greenhouse gases
Zatočí svet s plastami? V Kanade odštartovalo rokovanie: Odzneli tam slová do boja
Biely dom (ilustračná fotografia).
Ukrajina je o krôčik bližšie k sľúbenej vojenskej pomoci od USA: Pentagón je pripravený
Lutz Berlemont-Bernard - Stadt-Land-Fotografie - Israel von Norden bis Süd
Grécko zavalili mračná prachu zo Savany: Takéto niečo nezažili roky! Úrady varujú
Na rchívnej snímke z 27. augusta 2023 športovkyne plávajú v rieke Seina počas prvej etapy testovacích pretekov v triatlone žien pre OH2024 vo francúzskej metropole Paríž.
Olympijské hry sú už za dverami: Bude sa plávať v Seine? Macron si neodpustil poznámku
Talianska polícia (ilustračná fotografia).
Poplach v centre Ríma: Z hotela museli evakuovať hostí, hrozné, čo sa tam dialo