Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
07.04.2013 10:00 | Prominenti | Domáci Prominenti

Červenovláska z Búrlivého vína Švidraňová: Falošná ako had?

Mladá herečka Barbora Švidraňová (24) sa na nedostatok práce rozhodne sťažovať nemôže.

Účinkuje v štyroch divadlách a v obľúbenom seriáli Búrlivé víno stvárňuje úlohu luxusnej prostitútky Karin. Hrať takúto mrchu je vraj pre ňu duševná očista. My sme ju fotografovali s umelcami z trocha iného fachu – zvieratkami, ktoré vystupujú v cirkuse Aleš a udivujú návštevníkov svojimi artistickými kúskami.

Viem, že vás už ako malé dieťa fascinoval cirkus. Prečo?
Vždy, keď bol u nás v Žiline cirkus, tak ma tam rodičia zobrali. Milujem zvieratá a vždy sa mi páčili umenie a akrobacia. Nemala som predispozície na to, aby som účinkovala v cirkuse, ale doteraz ma fascinuje, keď sa pozerám na ich predstavenia, neviem sa vynadívať, ako vedia pracovať so zvieratami.

Preto ste s nadšením prijali ponuku ísť fotiť práve do cirkusu Aleš...
Potešila som sa, keď ste ma oslovili na toto fotenie, i keď som mala, samozrejme, rešpekt. Sú tu aj divé šelmy, ktoré bežne nestretávame na ulici, ale bola to pre mňa výzva zažiť niečo nové.

S ktorým zvieratkom sa vám najlepšie fotilo? Mali ste trochu obavy?
Strašne rozkošné boli ťava a poník, ale čo ma najviac fascinovalo, bol had. Z hadov mám neskutočnú fóbiu. Mala som obdobie, keď stačilo, aby som iba na obrázku uvidela hada a rozplakala som sa. Pamätám sa na nakrúcanie Paneláka, kde som mala scénku s užovkou. Mala som čo robiť, aby som nestopla nakrúcanie, lebo som nevedela prekonať strach. A teraz v cirkuse na mňa vytiahli velikánskeho ťažkého pytóna! Nebojím sa, že mi niečo urobí, ale mám neskutočný rešpekt. Možno ma v minulom živote zaškrtil had. (smiech)

Čo vás nakoniec presvedčilo, že ste sa po dvoch hodinách prehovárania nakoniec dali zlomiť?
Presvedčil ma artista, ktorý ho mal na krku a povedal mi, že sa nemám báť. Bolo to fascinujúce. Vždy som mala pocit, že hady sú slizké a studené a pritom to tak vôbec nie je.

Myslíte si, že šoubiznis je tiež jeden veľký cirkus?
Myslím si, že niekedy určite áno. Keď som bola v Hlase Česko Slovenska, to boli jedna obrovská šou a stres, prezliekanie sa do všelijakých kostýmov a hranie sa na veľké hviezdy. Proste, cirkus.

Seriál Búrlivé víno, v ktorom momentálne hráte postavu Karin, sa teší veľkej diváckej popularite. Tušili ste už na začiatku, že bude taký úspešný, že ho dokonca presunú do hlavného vysielacieho času?
Do tohto projektu som išla, pretože som mala pocit, že je to niečo iné a nové. Tešila som sa na to a dúfali sme, že sa ujme. Je ale pravda, že ma veľmi prekvapila taká vysoká sledovanosť. Je to perfektné a som zvedavá, či diváci zostanú pri nás aj v novom vysielacom čase. Držím tomu palce a verím, že áno.

Seriál je z vinárskeho prostredia. Máte rada dobré vínko?
Nie som až taká veľká vinárka, ale víno mám rada. Môjho ocina fascinuje a začal sa mu trošku viac venovať, učí ma všetkým vinárskym výrazom a aj to, aké si mám kúpiť. Červené nemôžem, je pre mňa ťažké a strašne rýchlo sa z neho opijem. (smiech) Mám veľmi rada ružové a biele.

V tomto seriáli hráte milenku Maroša Kramára. Poznali ste sa už aj predtým, alebo je to pre vás prvá spoločná úloha?
S Marošom hráme spolu v SND, kde hosťujem. Máme tam tiež milenecký vzťah, takže sa už poznáme dlhšie. Veľmi dobre sa mi s ním pracuje, je to veľký džentlmen a je s ním kopec zábavy.

Čo máte spoločné s vašou seriálovou postavou?
Na začiatku, keď Karin prišla do seriálu, mala veľké rodinné cítenie, chcela sa vydať, mať partnera a spokojnú rodinu. Toto máme spoločné, ale ja nie som až taký veľký fanatik, nepotrebujem mať svadbu, viem žiť s partnerom aj bez papiera. A ešte ctižiadosť, pretože chcem vo svojej profesii byť čo najlepšia. I keď som sa  pobrala profesne inou cestou ako ona, chvála Bohu. (smiech)

Diváci vás majú zaškatuľkovanú ako poriadnu mrchu. Už ste ňou boli v Paneláku a pokračuje to aj v Búrlivom víne. Ako sa zžívate s negatívnymi postavami?
Nemôžem povedať, že sa s nimi zžívam. Skôr si na pľaci vybíjam pocity, ktoré v reálnom živote nepoužívam. Tam sa snažím byť mierumilovná a nekonfliktná a práca zasa funguje ako duševná očista. Hrá sa mi to veľmi dobre, sú to temperamentnejšie a vzácnejšie úlohy, ako hrať naivnú a uplakanú. Je to pre mňa veľká výzva.

Obsadzujú vás väčšinou len do takýchto úloh?
V divadle hrávam aj postavy s lepšími charaktermi, ale väčšinou ma režiséri obsadia ako dominantnejšie a temperamentnejšie ženy.

Čím to podľa vás je?
Neviem, možno je to farbou vlasov. (smiech) Princezná  rozhodne nie som.

Ste taká temperamentná aj v reálnom živote?
V reálnom živote som temperamentná len vtedy, ak niekto presiahne hranicu mojej trpezlivosti, vtedy viem byť aj zlá. Som skôr flegmatický človek a veľký optimista, takže skôr všetko vyriešim po dobrom, ako by som sa mala hádať. Keď sa už rozčúlim, stojí to fakt za to.

Máte priateľa? Bývate vo vzťahu tá dominantnejšia?
Momentálne priateľa nemám, ale veľa priateľov mi už povedalo, že vo vzťahu bývam dominantná. Aj keď uznávam žensko-mužský princíp, že muž by mal byť mužom a žena nežnejšia. Baví ma, keď si chlap vie povedať a má jasno v tom, čo chce. Ale zas na druhej strane, keď ja niečo chcem, tak to docielim, som vytrvalá. Jemne podsúvam a čakám, keď sa pre to rozhodne sám, ako by som mala dupať nohami.

Spievate aj v novom muzikáli Rent, ktorý je veľmi kontroverzný....
Rieši sa tam téma aids, homosexuality a mladých ľudí, ktorí žijú, ako sa hovorí, z ruky do úst. Riešia finančné, sociálne a sexuálne problémy. Hrám tam veľmi extravagantnú postavu, ktorá je revolučná a má rada škandály. Zároveň je to žena, ktorá sa nevie rozhodnúť, či je bisexuálka.

Vraj ste sa práve kvôli tejto postave museli učiť bozkávať so ženou...
Ono sa to netreba učiť, je to rovnaké ako s mužom. (smiech) Nerobilo mi to problém. Nie som bisexuálna a nepociťujem príťažlivosť k ženám, ale myslím si, že ženy to majú jednoduchšie, pretože to nevnímajú tak tragicky, ako keď sa majú spolu bozkávať muži. Zobrali sme to s humorom a nie je to vulgárne, takže sa to dalo zvládnuť.

Aký máte vzťah k homosexualite?
Určite ju neodsudzujem. Mám takto orientovaných veľa kamarátov a nemyslím si, že je to nejaká chyba. Sú to veľmi citliví a inteligentní ľudia, ktorí majú vynikajúce umelecké videnie, a ja sa pri nich cítim veľmi dobre.

Kde vás môžu okrem muzikálu Rent ľudia ešte vidieť?
Hrám v Mestskom divadle v Žiline, som tam zamestnaná prvý rok a takisto hosťujem v SND, kde mám za sebou už pár predstavení. V Aréne účinkujem v už spomínanom muzikáli a na Malej scéne v rozprávke pre deti. Potom tiež spievam na rôznych akciách a plesoch. Spolu s mojím bratom, ktorý je gitarista, skladáme aj naše autorské veci, tak dúfam, že sa mi časom podarí urobiť nejaký album, to by som si veľmi želala.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Slovenský windsurfista Robert Kubín.
Fantastická správa pre Slovensko: V tomto športe budeme mať na OH zastúpenie po 16 rokoch!
Na snímke minister financií SR Ladislav Kamenický (Smer-SD) počas 3. chôdze NRSR k Programovému vyhláseniu vlády (PVV)
Rezort financií má farmárom poskytnúť návratnú finančnú výpomoc: Musia splniť podmienky
Donald Trump.
Trumpovi ide o veľa: Najvyšší súd rozhoduje o jeho osude! Verdikt môže mať ďalekosiahle dôsledky
Vodička nafúkala takmer 3 promile.
Kamošky sa stretli za mrežami: Policajti takú KURIOZITU už dlho nezažili
Pre doktora si kolegovia pripravili nádherné prekvapenie
Záchranári sa po 32 rokoch lúčili s kolegom Liborom: Obrovské PREKVAPENIE, nezmohol sa na slovo
Ilustračné foto
Taliansko sa búri: Ostro odsúdilo trest smrti pre iránskeho rappera!
Hanychová krátko po pôrode milionára opustila.
Spor medzi Hanychovou a Soukupom sa vyostruje: Keď TOTO urobíš, vytrhnem ti... Drsné VYHÁŽKY!
Pilot dal vyskúšať svojim deťom riadenie. (Ilustračné foto)
Smrteľný pád lietadla po príšernej chybe pilota: Nechal riadiť deti? Desivé POSLEDNÉ slová a detaily tragédie!
Ilustračné foto
Čína si predvolala na koberček nemeckú veľvyslankyňu: Pozrite sa, ako na to zareagovala
ilustračné foto
Rusko pení: Tvrdí, že zaútočí na Poľsko! Prezradilo, kedy by k tomu mohlo dôjsť
Príspevok na zvýšenú splátku úveru na bývanie je stanovený na 75 % zo zvýšenia mesačnej splátky, maximálne v sume 150 eur
Zadlžení Slováci špekulujú s hypotékami: Dianie okolo úverov mnohých prekvapí
Primátor hlavného mesta má ambíciu  sprístupniť ročne 200 nájomných bytov.
Mapa Bratislavy sa zmení: Toto pribudne v Petržalke