Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
01.04.2013 13:00 | Prominenti | Domáci Prominenti

Ako dopadli krásky z Perinbaby? Zostali po nich sexi zábery

Alžbetka, ktorú stvárnila Petra Kolevská-Vančíková a Dora v podaní Mili Poupě Kupkovej boli mladučké, svieže dievčatá.

Vančíková navyše patrila medzi najobsadzovanejšie herečky osemdesiatych rokov a Mili, hoci bola amatérska herečka, sa tiež objavila vo viacerých filmoch. Potom sa však z obrazoviek a filmového plátna krásky vytratili. Prečo sa vzdali sľubne rozbehnutej hereckej kariéry? A čo robia dnes?

Alžbetka ukázala svoje telo v Alžbetinom dvore

Petra Kolevská-Vančíková s televíznou a filmovou kamerou vyrastala. Z detskej hviezdy sa stala úspešná vyštudovaná herečka, ktorú filmári radi obsadzovali doma i v Čechách. V tomto období vznikli aj Perinbaba a neskôr výpravný televízny seriál Alžbetin dvor. Práve v ňom odhalila Vančíková svoje krásne ženské vnady a krivky. Nie však z rozmaru, ale preto, že to bolo súčasťou scenára, podobne ako aj vo filmoch Svět nic neví či Prokletí domu HajnŮ. Koniec koncov, aj nahota je súčasťou herectva a v sivých 80. rokoch takéto zábery potešili oko nejedného diváka.

Podnikateľka

Hoci mala kariéru dobre rozbehnutú, po roku 1989 Petru začalo priťahovať zákulisie filmu. Koncom deväťdesiatych rokov si založila vlastnú produkčnú spoločnosť a už viac ako 16 rokov pracuje ako televízna a filmová producentka. Istý čas pracovala tiež ako programová riaditeľka v Slovenskej televízii.

Venujem sa najmä hranej tvorbe a programom spojeným so vzdelávacími aktivitami, a to najmä pre deti a mládež,“ povedala Kolevská. „Za najvýznamnejšie úspechy považujem projekty Opera Session, celovečerný, medzinárodne oceňovaný dokument, televízne cykly pre deti Bola raz jedna opera, Mediálni špióni, koprodukčnú účasť na medzinárodnom filmovom projekte Veľká voda režiséra Iva Trajkova či hrané televízne seriály Leader a Zlomok sekundy.“ A čo sa týka rodinného života, predstaviteľka rozprávkovej Alžbetky je vydatá, s manželom Alexom má dve dcéry Bianku a Teu.

Dora je bez peňazí

V súvislosti s rozprávkou Perinbaba nemožno zabudnúť ani na Doru,
Alžbetkinu nevlastnú sestru. Stvárnila ju vtedy 20-ročná Milada Poupě Kupková. Okrem Perinbaby si zahrala aj v ďalších Jakubiskových filmoch, ako sú Nejasná správa o konci sveta, Je lepšie byť bohatý a zdravý ako chudobný a chorý, Sedím na konári a je mi dobre či Takmer ružový príbeh. Mnohí diváci si ju pamätajú aj z filmu Fontána pre Zuzanu II.

Žienka domáca

Hoci sa Mili vo filmoch osvedčila, tak ako jej hviezdna kariéra rýchlo zažiarila, tak rýchlo aj pohasla. Prečo? „Môže za to veľká tvorivá kríza na Slovensku. A keďže som nebývala v Bratislave a nemala som správne kontakty, všetko smerovalo do nenávratna,“ spomína Kupková. „Stala sa zo mňa žienka domáca a matka. Svoje filmové túžby som si napĺňala vo voľných chvíľach fotením, písala som rozprávky, poviedky a scenáre do šuplíka. Keď sa dalo, nakrúcali sme s deťmi krátke videofilmy, pomáhala som bývalému manželovi vo fotoateliéri...“ A keby prišla dnes filmová ponuka? „Samozrejme, že by som ju prijala,“ priznáva bez okolkov.

Nahé fotky

Aj keď sa Mili vo filme nikdy nevyzliekla, predsa sa nedávno objavili jej nahé fotky z mladosti. „Mne krása nahého tela neprekáža. Scénu i kostým som si zaranžovala sama, fotil to môj bývalý manžel. Už v detstve sa mi páčili Claudia Cardinale a Marilyn Monroe, ktoré nemali problém s nahotou,“ hovorí bývalá herečka, ktorá so svojou kožou išla na trh sama. Dôvod?

Pôvodne som ich nechcela prezentovať pod svojím menom, skôr ako ilustračné foto. Verila som, že si zarobím, aby som si zasponzorovala svoju knižku,“ vysvetľuje svoje konanie predstaviteľka rozprávkovej Dory. „Presadiť vlastnú prácu je problém spojený s financiami, ktoré nemám. Takže mojou najväčšou morou je zohnať vydavateľstvo alebo sponzora, pomocou ktorých by som mohla vydať svoje knižky, či dostať šancu niečo nakrútiť.“

Spokojná

Okrem týchto problémov však Mili žije osem rokov pokojným životom s akademickým maliarom Dušanom Blažekom v rodinnom dome vo Vrbovom. „Náš vzťah je bezproblémový, navzájom si pomáhame. On občas potrebuje model k ilustráciám a obrazom, ja zasa pomoc pri krátkych filmoch, ilustráciách k rozprávkam alebo pri výrobe filmových bábok,“ vraví Mili. Dá sa však dnes umením uživiť? „Ani moc nie, ale dá sa prežiť, pokiaľ neprepadnete konzumnému spôsobu života,“ dodáva.

Trpké osudy hercov...

Rozprávku Perinbaba preslávili aj úžasné herecké výkony hercov pod taktovkou režiséra Jakubiska. Viacerí z tvorcov prežili životy naplnené nielen prácou, ale aj utrpením...

Hoci Perinbaba vznikla už pred vyše 27 rokmi, a príbehovo ani obrazovo to nie je úplne jednoduchý film, stále je najobľúbenejšou slovenskou rozprávkou. Na motívy rozprávky bratov Grimmovcov Pani Zima ju v roku 1985 nakrútil Juraj Jakubisko (74). Režisér už roky sníva o tom, že by spravil jej voľné pokračovanie. Lenže pred vyše rokom to už vyzeralo tak, že Jakubisko už nikdy žiaden film nenakrúti. Slávny režisér chorľavel, zradil ho žlčník, následkom čoho rapídne schudol... A nakoniec sa ozvalo jeho staré srdce.

Pred smrťou ho zachránila urýchlená transplantácia, ktorú podstúpil v máji minulého roka v pražskom Inštitúte klinickej a experimentálnej medicíny. „Každý z tých zápalov v tele mi škodil na srdce. Teraz sa konečne cítim dobre,“ povedal krátko po operácii, ktorá bola naozaj unikátna - pacientom nad 65 rokov sa srdce transplantuje iba výnimočne. Zákrok tak režisérovi predĺžil život o ďalších 12 až 20 rokov  a on verí, že stihne nielen plánovaný veľkofilm o Svätoplukovi, ale aj návrat k legendárnej Perinbabe. A možno sa mu podarí do nej obsadiť aj niektorých z pôvodných hercov, i keď viacerí sú už, žiaľ, mimo hry...

Božská babička

Jakubiskovmu filmu dodal medzinárodný cveng fakt, že do úlohy Perinbaby sa mu podarilo obsadiť svetoznámu taliansku herečku Giuliettu Masinu († 73). Tá zomrela deväť rokov po nakrútení rozprávky. Osudnou sa jej v roku 1994 stala rakovina pľúc. Masina bola nielen ženou slávneho režiséra Felliniho, ale aj jeho múzou. Deti im súdené neboli. Najväčšiu slávu Masine priniesol oscarový film jej manžela La Strada (Cesta) z roku 1954.

Jakubkovia

Popri Alžbetke bol hlavným hrdinom rozprávky Jakubko. Chlapec, ktorého Perinbaba vychovávala, ale on od nej utiekol a pre lásku k dievčaťu sa vzdal dokonca aj nesmrteľnosti. Malého Jakubka, ktorý s Perinbabou sneží na svet, si zahral vtedy ešte len 13-ročný Emanuel Hason (41). Hoci to nebola jeho prvá detská príležitosť pred kamerou, herca dnes poznáme skôr podľa hlasu, keďže jeho pôsobiskom je najmä dabing. Svoj hlas prepožičal napríklad Chandlerovi z Priateľov. Okrem divadla sa ukázal aj v jojkárskych seriáloch Dr. Ludsky, Mafstory či v markizáckej Ordinácii v ružovej záhrade. Pred rokom sa objavili v médiách správy, že herec má vážne zdravotné problémy.

Už dospelého Jakubka si zahral nemecký herec Tobias Hoesl (52). Filmovačku s Jakubiskom dodnes považuje za hereckú skúsenosť, na akú sa nezabúda. „Nakrúcanie Perinbaby zostane navždy v mojich spomienkach,“ hovorí Hoesl. Ale časom očarujúcich mladíkov a rozprávkových princov už dávno odzvonilo a hercovi dnes tak zostávajú len úlohy darebákov a zloduchov.

Smutný koniec

Azda najtrpkejší osud spomedzi hercov z Perinbaby mal Pavol Mikulík († 63), ktorý hral Alžbetkinho otca a richtára. V roku 1993 dostal veľmi obsadzovaný herec mozgovú príhodu, po ktorej zostal na vozíku a nevedel niekoľko mesiacov hovoriť. Keďže predtým sa po 26 rokoch rozviedol, nemal sa oňho kto starať a Mikulík skončil v starobinci. Odtiaľ ho zúboženého vytiahol jeho kamarát herec Ľubo Roman. Poskytol mu azyl a dôstojné dožitie aj bez nohy, ktorú mu lekári amputovali, vo svojom penzióne Leberfinger. Mikulík zomrel po veľkom trápení v roku 2007.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


2021 Ľadové jazero. V priebehu troch rokov zmizlo niekoľko desiatok centimetrov ľadu, ostali len kvaple.
Foto
Z Demänovskej ľadovej jaskyne ZMIZOL ľad! Z obľúbenej atrakcie nezostalo nič: Aký je dôvod?
Dnes je ich vzťah už minulosťou.
Foto
Andrej Babiš šokoval rozchodom: O odlúčení sa už dlhšie špekulovalo! TOTO má byť dôkaz
Kim pri príležitosti dokončenia druhej fázy výstavby bytových jednotiek symbolicky prestrihol červenú pásku.
Foto
Kim Čong-un ako HIPSTER alebo sa len snaží schovať KILÁ navyše?! FOTO ako sa ohákol na akciu
Nový Atlas
Foto
Vývojár predstavil najpokročilejšieho humanoida: Pohyby ako z HORORU?! Sledujte, čo všetko už dokáže
Volodymyr Zelenskyj.
Zelenskyj počas svojej cesty navštívil ukrajinské mestá zmietané bojom: Aký bol dôvod jeho návštev?
Julija Navaľná, vdova po ruskom opozičnom politikovi Alexejovi Navaľnom, prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií 19. apríla 2024 v nemeckom Gmund am Tegernsee.
Obrovská pocta: Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií, slová do boja
Americký občan Russell Bentley bol zabitý v Moskvou okupovanom východoukrajinskom meste Doneck.
Američania smútia! Ich občan bojoval na strane proruských separatistov: V Donecku ho zabili
Close up focus on female mixed race palm hand showing stop sign, serious african american woman protesting against bullying in society, sexual or racial discrimination, denying family abuse indoors.
Tento štát chce zrušiť zákon, ktorý bráni mrzačeniu žien: Akú to bude mať dohru?
Wind Power Generator
Holanďania si posvietia na veterné turbíny: Nastavia kamery, toto chcú zistiť
Foto
Fantastická správa pre slovenskú reprezentáciu: Záujem o MS v Česku potvrdil ďalší NHL hráč!
Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha