Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
28.03.2013 10:00 | Správy | Peniaze

Záchranu U. S. Steel zaplatíme všetci: Odhadom dostal vyše 75 miliónov eur!

Pracovné miesta v košickom U. S. Steele sú zachránené. Za aké ústupky prijal americký U. S. Steel ponuku vlády?

Pätnásť miliónov eur ročne bude Slovákov stáť, že Američania nepredajú oceliarne najbližších päť rokov. Finanční analytici varujú, že začatie udeľovania výnimiek veľkým firmám s veľkými úľavami a špeciálne nastavenými podmienkami naruší konkurenčné prostredie na Slovensku. Deformácia konkurenčného prostredia, zneprehľadnenie systému a prenos záťaže na iných podnikateľov alebo obyvateľstvo, a tým nepriamo aj na verejné financie. Tak vidí dohodu medzi Slovenskom a americkou spoločnosťou U. S. Steel riaditeľ INEKO Peter Goliaš.

Hoci firma, ktorá roky na Slovensku zarábala, chcela z krajiny odísť, teraz na Slovensku zostane ďalších 5 rokov. Nadštandardne výhodné podmienky až na 15 rokov zo strany vlády firmu presvedčili. V podmienkach memoranda, ktoré Fico s oceliarmi podpísal, dostal U. S. Steel sľúbené napríklad milióny eur za „výkupné ceny elektriny“, prísľub eurofondov z Bruselu či peniaze z predaja emisných kvót na svoje projekty. Ročne by za výkup energií fabrika mohla získať až 15 mil. eur, čo v konečnom dôsledku zaplatia štát a odberatelia energie.

Analytik INESS Martin Vlachynský tvrdí, že zmluva je symbolickým obrazom toho, ako sa na Slovensku pristupuje k podnikaniu. „Mali by sme vytvoriť také lákavé prostredie, kde by nás odchod jednej firmy nemal trápiť, pretože na jej miesto by čakali ďalší uchádzači. Namiesto toho si doslova kupujeme na pár rokov veľké firmy rôznymi úľavami, dotáciami, stimulmi a výnimkami, za ktoré platia ostatní podnikatelia a aj občania,“ hodnotí. Novej zmluve Vlachynský vyčíta, že z hutníckych plynov sa razom stali obnoviteľné zdroje, ktoré sú dotované špeciálnym poplatkom v cene elektriny.

Väčšina podnikateľských subjektov žiadne dotácie či výnimky nezíska, a to na úkor pomoci pár firmám. Vláda môže takto podporiť iba niekoľko desiatok firiem, na Slovensku je ich však 540 000,“ pripomína.„Vnímam negatívne, že vláda firme prisľúbila pomoc až na 15 rokov, pričom nemáme záruky, že sa budú prijímať nápravné opatrenia,“ povedal Peter Goliaš.

Ústupky vlády U. S. Steelu

- lepšie nižšie ceny za elektrinu

- fabrika navyše získa milióny eur za vyrobenú energiu

- zmena zákona o obnoviteľných zdrojoch

- peniaze pri náročných investíciách do technológií vo fabrike

- nezvyšovanie poplatkov za odpad 

- pomoc pri získaní peňazí z eurofondov

- finančná pomoc z predaja emisií

Americkí oceliari dali Fica dole

U. S. Steel dostal na kolená Slovensko, šéf ovia amerických oceliarní zase slovenského premiéra. Počas stretnutia predsedu vlády Roberta Fica s Davidom J. Rintoulom a Johnom Surmom sa viackrát ukázalo, kto ťahá za kratší koniec. Na Slovensku niet politika, ktorý by sa v komunikácii vyrovnal súčasnému premiérovi Robertovi Ficovi. No aj súčasný predseda vlády sa má ešte čo učiť. Počas stretnutí so šéfmi U. S. Steel v neverbálnej komunikácii premiér Fico zlyhal. „Robert Fico je vynikajúci komunikátor, ale tentoraz podcenil reč tela. Šéf U. S. Steel majstrovsky využil gesto tzv. hornej dlane, čo dáva nášho premiéra automaticky dole, do submisívnej polohy, nehovoriac o ľavom ,utešujúcom‘ ramene, ktorým premiéra objal,“ zhodnotila odborníčka na komunikáciu Silvia Kušnírová. Rintoul a Surma získali nad Ficom neverbálnu prevahu. „Vizuálne je jasné, kto na stretnutí rozdával karty. Na premiéra nie sme v tejto submisívnej role zvyknutí,“ povedala Kušnírová.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračné foto)
Čo sa deje? Zásah stoviek stovky policajtov: Na nohách je celé Nemecko!
Polícia obvinila dvoch mužov, ktorí sprejovaním poškodili budovu v Bratislave.
Foto
Polícia v Bratislave dolapila dvoch mladíkov: Sprejovaním poškodili bytový dom!
Policajti  hliadkujú neďaleko Eiffelovej veže v Paríži.
Francúzi kvôli OH sťahujú migrantov z táborov: Zdvihne vás zo stoličky, čo robí polícia
Na snímke uprostred predseda Progresívneho Slovenska Michal Šimečka na tlačovej konferencii počas volebnej noci v centrále hnutia.
PS má vyzývu Druckera a vládu: Dôvodom je reedukačné centrum v Bystričanoch
George tušil, že výprava nepôjde úplne hladko.
Foto
Horolezec († 38) zmizol v roku 1924: Tušil, že zomrie? Záhadný list manželke ODHALENÝ
(ilustračné foto)
Foto
Momenty hrôzy za Holíčom: Muž mieril na autá zbraňou! Vydesení cestujúci zalarmovali políciu
Na snímke poslankyňa parlamentu SR Jana Bittó Cigániková (SaS).
SaS kritizuje návrh k vyplateniu príspevkov organizáciám v zdravotníctve: Hovorí o vyhodených peniazoch
Zasadnutie Európskeho parlamentu v Štrasburgu
Asistent europoslanca má byť špión: Európsky parlament učinil závažný krok
(ilustračné foto)
Prípad ako z akčného filmu: Polícia rieši nebezpečné prenasledovanie! Uf, z toho až mrazí
Foto
Mladá volejbalistka († 21) spáchala samovraždu: So záchranármi vypila čaj a potom skočila
Štefan Harabin, Tibor Gašpar.
Nezhodne sa koalícia na nominácii Harabina do Súdnej rady SR? Tibor Gašpar má obavy
Hands holding mobile phone on blurred background
Foto
Ľudia šírili HOAX: Nenormálne, aká lož koluje na internete