Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
17.04.2013 00:00 | Oprášené drámy

Oprášené drámy: Prvý pokus zavraždiť Žaluďa bol pred dvadsiatimi rokmi

Bratislavského veksláka, neskôr podnikateľa Petra Steinhübela († 34), sa prvý raz pokúsili zavraždiť pred dvadsiatimi rokmi. 

"Prvá guľka sa mi zaryla do pŕs a preletela cezo mňa. Ešte som stál. Po zasiahnutí druhou guľkou do ramena som spadol na zem. Útočník pálil z pištole kalibru 9 mm, čo je poriadne silný kaliber. Ďalšiu guľku som dostal do pravej ruky a do brucha. Našťastie som ostal pri vedomí a sestra ma odviezla do nemocnice. Lekári sa čudovali, že som toľko striel v tele prežil," povedal krátko po atentáte na jar 1993 súkromný podnikateľ, bývalý najznámejší bratislavský vekslák Peter Steinhübel. Priznal, že po poslednom výstrele sa už lúčil so životom... 

Ako si postrelený vysvetľoval pokus o jeho zavraždenie? "Mohlo ísť o závisť, že sa mi darí... Veľa ľudí mi dlhuje peniaze. A tak ma napríklad mohli chcieť odstaviť, aby mi ich nemuseli vracať," povedal Steinhübel krátko po strelách v rozhovore pre Nový Čas. Priznal, že sa nehanbí za to, že za bývalého režimu bol vekslák s valutami. A prečo mu prischla prezývka Žaluď: "Ako 17-ročný som kibicoval kamarátovi. Trikrát som mu poradil, aby volil žaluď. Vyhral značnú sume peňazí a mne prischla prezývka," vysvetlil Žaluď.              

Vlastnil autoservis aj mraziarne

Steinhübel začínal ako nástrojár. Robotnícku profesiu zavesil na klinec ešte za socializmu. Začal vekslovať. Kapitál získal v roku 1991 obchodovaním so striebrom. Za jeden týždeň sa mu raz podarilo zarobiť až 12 miliónov Sk (398-tisíc €). Nabalil sa však až pri malej privatizácii. Na tzv. holandských dražbách s kumpánmi dokázal zastrašením odradiť od draženia iných záujemcov. Peniažky mu potom tiekli za provízie od podnikateľov, ktorí sa lacno dostali k lukratívnemu majetku. 

Žaluď peniaze investoval do legálneho biznisu. Kúpil pezinský autoservis, pred ktorý nechal postaviť malú sochu slobody. Neskôr kšeftoval s pozemkami, kúpil Bratislavské mraziarne. Jeho meno bolo spájané s Tatravagónkou Poprad, hotelom Kyjev a ďalšími firmami. Páčili sa mu mladé dievčatá a rád s nimi flirtoval v bratislavských nočných podnikoch.

V televízii prispieval na Vianoce na zbierku Hodina deťom, snažil sa nájsť si priateľov medzi politikmi a hercami, navštevoval Dni polície na bratislavskom Štrkovci. Pokúšal sa získať diplomatickú imunitu.

O jeho život sa usilovali niekoľkokrát

Prežil päť atentátov. Smrť Žaluďa, ktorému sa podarilo dostať aj medzi prominentov kultúrneho a športového života Bratislavy, si želali mnohí. Prvý raz na neho v roku 1993 zaútočil atentátnik pred domom jeho rodičov v bratislavskej Petržalke. Z pištole kalibru 9 mm mu do tela vpálil päť guliek. Dostrieľaný Žaluď sa zo zranení liečil takmer rok. Neskôr pred jedným bratislavským podnikom explodovala nálož pod Steinhüblovým autom v čase, keď sa k nemu blížil. Výbuch zranil jeho ochrankára. V máji roku 1999 prežil ďalšie dva pokusy o vraždu. Neznámy strelec na jeho luxusné auto vypálil na Bajkalskej ulici. Ochrankár, ktorého strela trafila, mlčal. Pri ošetrovaní lekárom tvrdil, že sa postrelil sám. Žaluď aj tentoraz vyviazol so zdravou kožou.

Osudná chyba, ktorá ho stála život

Približne hodinu pred polnocou sa 4. augusta 1999 Žaluď spolu s ochrankármi objavil v areáli Bratislavských mraziarní. Priviezol sa na červenom Ferrari v sprievode s VW Golf. V druhom aute sedeli dvaja jeho ochrankári. Žaluď vystúpil z auta a požiadal ich, aby mu pristavili jeho pancierový mercedes. V tej chvíli Žaluďa ostreľovač trafil strelou do boku. Trhavý projektil mu poškodil viacero vnútorných orgánov. Ochrankári zraneného Žaluďa previezli do nemocnice, kde mu však život už nedokázali zachrániť.

Odhodenú ostreľovaciu zbraň policajti našli. Kriminalisti zakrátko zistili, že puška Sauer s puškohľadom patrila Nemcovi Hansovi Jochenovi P. Ten v októbri 1998 prišiel na Slovensko na poľovačku. Kým Nemec s priateľom z Rakúska večeral v pohostinstve v bratislavskej Petržalke, ktosi mu ukradol luxusný tereniak Mitshubishi Pajero. V kufri auta bola puška, ktorá skončila u ostreľovača. Polícia vraha nevypátrala. 

Peter Steinhübel je pochovaný na petržalskom cintoríne.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

Ilustračné foto
Príznak demencie či Parkinsona, ktorý spozorujete v noci: Ak sa vám deje TOTO, zbystrite
Jany a Vierka sa stali prvý krát rodičmi.
Foto
Najšťastnejší deň v živote Janyho Landla a Vierky Ayisi: Narodila sa im zdravá dcérka!
Lekári mu inak odporučili, aby nepracoval a odpočíval na vidieku.
Britský kráľ vydal oficiálne vyhlásenie: Karol III. oznámil veľké rozhodnutie
Nitrianskych hokejistov prekvapil René Rendy (uprostred).
Zemetrasenie pod Zoborom! V uliciach Nitry prepukli majstrovské oslavy
požiar ilustračne
V hoteli vypukol požiar, hasiči bojovali s plameňmi dlhé hodiny: Najmenej 10 ľudí zomrelo
Na prestížnej udalosti hľadali nové tváre modelingu.
Foto
Tlačia deti do modelingu: Syn vdovy po Pašekovi st. († 37) ohúril a aha, ako vyrástla Haklovej dcéra!
(ilustračné foto).
Veľká Británia spustila revolučné očkovanie: Vyrieši to jeden z najsmrteľnejších problémov ľudstva
Foto
Nitriansky spasiteľ Stavjaňa: Ako to vyzerá s jeho budúcnosťou?
Fiona sa priznala k vražde svojho priateľa.
Fiona chladnokrvne zavraždila svojho priateľa († 42): Zavliekla ho do spálne a nasledoval horor! Mrazivé detaily
Joe Biden (vľavo) a Recep Tayyip Erdogan
Historické stretnutie odložili: Turecký prezident cúvol! Čo sa stalo?
Biely dom (ilustračná fotografia).
Prekvapivé rozhodnutie: USA odložili svoje plánované sankcie! Prečo to urobili?
Poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski a ruský prezident Vladimir Putin.
Poľský minister sa obul do Putina: Dúfam, že nebude taký ŠIALENÝ a... Na jednu vec sa musia pripraviť