Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
21.03.2013 14:00 | Správy | Servis

Nezamestnaní, pozor! Tieto zmeny vás čakajú od mája na úradoch práce

Aj keď v minulom mesiaci nezamestnanosť mierne klesla, situácia na Slovensku nie je vôbec dobrá.

Poslanci včera schválili novelu zákona o službách zamestnanosti a tá prináša rôzne zmeny na úrady práce. Ak novú právnu úpravu podpíše prezident, začne platiť od mája. Na úrad už nebude musieť chodiť nezamestnaný každý mesiac a niektoré príspevky budú podliehať schváleniu komisiou. Nový Čas vám prináša prehľad tých najdôležitejších noviniek.

Od mája už nebude na všetky príspevky poskytovaný cez úrady práce automatický nárok po splnení podmienok, ale budú podliehať schváleniu. Na ľudí bez práce tak čaká viacero zmien. „Cieľom je umožniť individuálny prístup a miestne rozhodovanie o použití vhodných nástrojov aktívnej politiky zamestnanosti,“ vysvetlil princíp zmien štátny tajomník ministerstva práce Branislav Ondruš.

O niektorých príspevkoch bude od mája rozhodovať komisia, zložená zo zástupcov úradu, zamestnávateľov, ale aj odborov či miestnej samosprávy. Zároveň dochádza k zmenám aj pri doterajšom pravidelnom a povinnom hlásení sa evidovaných uchádzačov. Po novom už nebude musieť nezamestnaný chodiť povinne na úrad práce raz do mesiaca. O tom, ako často to bude, rozhodne individuálne pracovník úradu prace. To umožní individuálny prístup podľa potrieb nezamestnaného, niekto tak bude musieť prísť na úrad napríklad raz za 2 mesiace, iný aj 2-krát do mesiaca.

1. Práca popri evidencii

Dnes

- ak ste evidovaní na úrade práce, môžete si privyrobiť na dohodu za stanovených podmienok mesačne 143,40 eura

Po novom

- uchádzač si bude môcť privyrobiť, ak jeho mesačný príjem nepresiahne 75 % sumy životného minima (146 eur) (Pozn. Suma životného minima sa upravuje každoročne k 1. 7.)

2. Návšteva úradu práce

Dnes

- uchádzač o zamestnanie je povinný minimálne raz mesačne preukazovať aktívne hľadanie si zamestnania, pritom musí osobne navštíviť úrad práce

Po novom

- zruší sa každomesačná periodická povinnosť navštevovať úrad práce, termín kontaktu bude stanovovať úrad práce (sprostredkovateľ), takže to bude môcť byť raz za 2 mesiace, ale v prípade potreby aj častejšie.

3. Zaplatenie kurzu

Dnes 

- úrad práce organizuje kurzy na základe záujmu uchádzačov a potrieb trhu práce v regióne, môže uchádzačovi zabezpečiť po posúdení vhodnosti a na základe vyhodnotenia aj iný kurz, avšak, samozrejme, iba taký, ktorý organizuje úrad

Po novom

- okrem preplatenia kurzov vzdelávania a prípravy na trh práce, ktoré zabezpečuje úrad práce, môže byť uchádzačovi o zamestnanie vyplatený aj kurz vzdelávania a prípravy na trh práce, ktorý si zabezpečí z vlastnej iniciatívy, a to do výšky 600 €

4. Príspevok na podnikanie

Dnes

- príspevok na samostatnú zárobkovú činnosť (v okrese s nízkou nezamestnanosťou 2 647,73 €, s vysokou nezamestnanosťou 4 137,08 €) sa poskytuje v plnej výške po podpise dohody a musíte vykonávať činnosť 2 roky

Po novom

príspevok na samostatnú zárobkovú činnosť sa mení na právne nenárokový príspevok (fakultatívny). V prípade schválenia poskytnutia príspevku a podpísania dohody bude poskytnutý vo dvoch etapách, po podpise dohody 60 % a po roku prevádzkovania 40 %. Predlžuje sa povinný čas prevádzkovania z dvoch na tri roky a ustanovuje sa povinnosť úradu predkladať ročné správy o prevádzkovaní

5. Absolventská prax Dnes

- môže ju absolvovať aj každý uchádzač o zamestnanie do 26 rokov veku bez ohľadu na to, či skončil sústavnú prípravu na povolanie, a bez ohľadu na to, či získal pravidelne platené zamestnanie

- dostane príspevok vo výške životného minima (189,83 €)

- odbor, kde vykoná prax, nie je špecifikovaný

Po novom

- úprava cieľovej skupiny na vykonanie absolventskej praxe len na absolventov škôl do 26 rokov, ktorí ukončili príslušným stupňom vzdelania sústavnú prípravu na povolanie v dennej forme štúdia pred menej ako dvoma rokmi pred zaradením do evidencie úradu a ktorí nemali pravidelne platené zamestnanie (ktoré trvalo viac ako 6 po sebe nasledujúcich mesiacov)

- zavedenie podmienky vykonania absolventskej praxe na základe dosiahnutého stupňa vzdelania v príslušnej skupine učebných alebo študijných odborov, alebo príbuzných odborov

- dostane príspevok vo výške 65 % životného minima (asi 124,53 €) (Pozn.: Suma životného minima sa upravuje každoročne k 1. 7.)

6. Zmena v príspevkoch

Dnes

- majú nezamestnaní nárok na väčšinu príspevkov po splnení zákonom stanovených podmienok (nie úplne všetky sú zákonne nárokovateľné)

- ak splníte stanovené podmienky, neschvaľuje ich výbor

Po novom

- niektoré príspevky (tzv. fakultatívne, napr. príspevok na podnikanie, absolventskú prax) bude schvaľovať úrad práce na základe odporúčania výboru pre otázky zamestnanosti

- niektoré príspevky (napr. na dochádzku za prácou, príspevok na pracovného asistenta pre občana so ZP, príspevok na prevádzkové náklady chránenej dielne alebo chráneného pracoviska) zostanú právne nárokovateľné

Výška príspevku

BA kraj – najviac 2 643,10 €

Ostatné kraje s nižšou alebo rovnakou mierou evid. nezamestnanosti ako celoslovenský priemer – najviac 3 171,72 €

Ostatné kraje s vyššou mierou evid. nezamestnanosti ako celoslovenský priemer – najviac 4 228,96 €ň (Výška príspevku sa bude valorizovať v závislosti od vývoja priemernej mzdy.)

Nezamestnanosť na Slovensku v číslach

  • 14,71% je miera evidovanej nezamestnanosti na Slovensku za mesiac február.
  • 437 093 ľudí bolo v minulom mesiaci evidovaných na úradoch práce, z nich schopných nastúpiť ihneď do práce bolo 397 070.
  • Nezamestnanosť v Prešovskom kraji je 20,75% čo je v rámci SR najviac spomedzi ostatných krajov.
  • 34,49% ľudí je bez práce v okrese Rimavská Sobota, naopak, najlepšia situácia je v 1. Bratislavskom okrese s mierou nezamestnanosti 4,72 %.
  • 775,3 eur je výška maximálnej podpory v nezamestnanosti za 30-dňový mesiac.
  • 6 mesiacov môžete poberať podporu v nezamestnanosti, ak ste evidovaní na úrade práce ako uchádzači o zamestnanie.
  • 2 roky z posledných 3 rokov ste museli odpracovať a platiť odvody, aby ste, ak skončíte bez práce, mali nárok na podporu.
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




 Biden bude v utorok 12. decembra v Bielom dome hostiť ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.
USA tajne poslali Ukrajine rakety s dlhým doletom, na priamy príkaz prezidenta
Na snímke radosť po góle zľava Branislav Mezei (Nitra) a Samuel Buček (Nitra). Budú sa dnes večer Nitrania tešiť so zisku titulu?
Prvé slová kapitána Nitry po zisku titulu: Zaslúžime si dlhé oslavy!
Nemecký europoslanec za krajne pravicovú Alternatívu pre Nemecko (AfD) Maximilian Krah
Nemecký europoslanec čelí vážnemu obvineniu: Úplatky z Ruska a Číny?!
Hokejisti Nitry oslavujú zisk majstrovského titulu.
Nitra sa zapísala do histórie: Pod Zoborom sa začali majstrovské oslavy!
Spevák Paľo Habera ohlásil turné.
Habera sa navliekol do legendárnych kraťasov: Ľudia šalejú! To musíte vidieť
Namiesto veľkolepej svadby musela Ashlee svoju lásku odprevadiť na druhý svet.
Muž († 42) požiadal priateľku o ruku a potom... Tragédia, ktorá jej doteraz nedá spávať
Strany môžu o zmene názvu kvôli spájaniu uvažovať len asi dva týždne kvôli lehotám ministerstva vnútra, kandidátky majú odovzdať do začiatku júla.
Zmena názorov v Národnej rade? Poslanci pokračovali v závere dňa v diskusii k návrhu novely zákona!
Male hand holding large, sharp, shiny kitchen knife. Isolated on dark background. Photo is taken with dslr camera indoors.
Pri útoku nožom na škole sa zranili traja ľudia: Hrozivé, kto za činom stojí
(ilustračné foto).
Paríž sa pred olympiádou chystá na obrovské manévre: Takéto niečo sme ešte nemali!
Lawn crystals water green
Toto má byť aprílové počasie? SHMÚ vydáva výstrahu! Sneženie a nepríjemný mráz potrápia veľkú časť Slovenska
Mária Kolíková
Bezprecedentný zásah do súdnej moci? Exministerka reaguje na Ficovu výzvu kontroly rezortu spravodlivosti!
Pri izraelskom zásahu v nemocnici Šifá zahynul vysokopostavený vodca Hamasu.
Izrael nemieni ustúpiť: Vojenský útok na mesto Rafah plánujú naďalej