Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
19.03.2013 12:00 | Správy | Krimi | Domáce krimi

V čase popravy Čongiho bol Mišenka v Číne?! Svedok ale tvrdí niečo iné

V deň, keď ho priviezli na Slovensko, policajný prezident Tibor Gašpar vyhlásil, že dolapený mal pri sebe jeden slovenský pas.

Ten mu vo Venezuele zadržali a chceli skartovať. Naše úrady Mišenkovi podľa Gašpara zabezpečili náhradný cestovný doklad, aby ho mohli z juhoamerickej krajiny cez Rím priviezť do Bratislavy. Teraz tvrdí, že náhradný doklad použitý nebol a vystavený bol len pre istotu. Mišenka pricestoval so svojím pravým platným pasom vystaveným v apríli 2004. Nový Čas zistil, že práve tento cestovný doklad dokazuje, že nemusí byť všetko tak, ako tvrdia policajti v obvinení v prípade vraždy mafiánskeho bosa Petra Čongrádyho († 36). Dostane sa pre to na slobodu?!

Podľa vyšetrovateľa sa na prípade vraždy bosa Petra Čongrádyho, ktorá sa stala 9. septembra 2004 v Bratislave, podieľali Karol Mello, Štefan Borko, Roland Zdichavský, Ľuboš Ferus a Viliam Mišenka. Kľúčový svedok policajtom porozprával, že Mišenka s ním prvýkrát o príprave Čongiho vraždy hovoril v januári 2004. Motívom likvidácie mala byť podľa výpovede svedka krádež peňazí z nitrianskej VÚB v roku 1996. Vyšetrovateľ na základe jeho slov pracuje s verziou, že Mišenka a Ferus zabezpečili peniaze na nákup zbraní a áut. Svedok spomenul, že Ferus priviezol 1,5 milióna korún (asi 50 000 eur) v papierovej taške Mišenkovi do Topoľčian . Ich stretnutie videl z reštaurácie.

Tiež vyhlásil, že Mišenka mu tašku ukázal a povedal, že je to na Čongrádyho. Strelcami boli podľa obvinenia Mello a Borko. Svedok sa vo výpovedi priznal, že zabezpečil zbrane a podrobne opísal, ako ho Mišenka v deň pred vraždou osobne navigoval z dediny pri Topoľčanoch do Nitry. Na odťahové auto naložili dodávku a potom mu dával inštrukcie cez telefón.Svedok stál na Zlatých pieskoch s odťahovým autom, na ktorom bola naložená dodávka plná textilu už deň pred vraždou. Policajtom povedal, že v nej odviezol v deň vraždy zo Zlatých pieskov v Bratislave Mella a Borka. Z miesta činu ich dopravil niekto iný. Svedok má v prípade dočasne odložené trestné stíhanie.

Mišenka, ktorý bol od jesene 2010 na úteku, je práve pre vraždu Čongrádyho momentálne vo väzbe. Na Slovensko ho doviezli vo februári z Venezuely, kde ho mesiac pred tým zatkli. Policajný prezident Gašpar vtedy vyhlásil, že Mišenka mal pri dolapení pri sebe platný slovenský pas. Venezuelská strana nám avizovala, že bude znehodnotený, preto sme mu vybavovali náhradné cestovné doklady, vyhlásil. Včera však tvrdil niečo iné. „Ministerstvo zahraničných vecí vystavilo náhradný cestovný doklad pre istotu, pretože bolo podozrenie, že pas, ktorý mal zadržaný pri sebe, mu mohol byť vo Venezuele znehodnotený. Nakoniec použitý nebol, pretože venezuelské úrady jeho pas neznehodnotili, čiže použil ten, ktorý mal pri sebe. Ten bol aj odovzdaný vyšetrovateľovi,vysvetľoval včera Gašpar.

Práve Mišenkov starý pas môže vniesť viac svetla do prípadu vraždy Čongrádyho. Z cestovného dokladu vystaveného v apríli 2004 vyplýva, že v čase popravy nebol na Slovensku, ale v Číne. O tom, či bude vyšetrovateľ nové skutočnosti preverovať a či požiada o expertízu cestovného dokladu, Gašpar vzhľadom na vyšetrovanie mlčí. Advokát Mišenku Igor Cibula však žiada prepustenie z väzby na slobodu. Je jednoznačne preukázané, že môj klient v čase skutku, ale aj pred ním a po ňom bol v zahraničí. Celé obvinenie je teda nedôvodné a nezákonné, založené výlučne na výpovedi jedného svedka, uviedol Mišenkov obhajca Cibula.

Nad Slovenskom vyhráva 2:0

Mišenka je na Slovensku obvinený z ďalších štyroch vrážd. Vo všetkých prípadoch ho usvedčuje ten istý svedok. Nedávno ho definitívne oslobodili spod obžaloby za vraždu synovca. Verdikt nevinný padol aj v kauze krádež
peňazí z nitrianskej banky, rozsudok nie je právoplatný.

Mišenkov cestovný doklad (pre zväčšenie kliknite)

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Silné búrky v Afganistane a Pakistane si vyžiadali najmenej 137 obetí.
Foto
V krajine vládne PEKLO: Silné búrky majú obrovské množstvo obetí
Každé zvýšenie minimálnej mzdy pomôže najmenej zarábajúcim.
Aktualizované
Erik Tomáš prehovoril o 13. dôchodkoch v tomto roku: Aká bude jeho výška?!
(ilustračné foto)
Česko má nového milionára! TIETO čísla mu priniesli šťastie: Poriadne si prilepšil
Medvede sa vyskytujú už aj v oblastiach, ktoré pre ne nie sú prirodzené.
Foto
Český expert o útokoch medveďa: Keby chcel, zabije vás za 3 sekundy! Čo si myslí o stretoch so šelmou na Slovensku?
Bývalá česká tenistka Andrea Sestini Hlaváčková nedávno porodila druhú dcéru.
Po pôrode krutá rana: Manžel bývalej českej tenistky má rakovinu!
Ilustračné foto
Narušená doprava v Bratislave: Na mieste je polícia aj hasiči! Na auto tam spadol... Sledujte tie FOTO
S Reném tvoria nerozlučnú dvojicu.
Foto
Plačková sa po rokoch vrátila k najťažším dňom: Prezradila nové detaily o NEVERE manžela! Čo by dnes robila inak?
(ilustračné foto)
Krajinu zasiahlo silné zemetrasenie: Zrútili sa náhrobné kamene, hlásia aj zranených
Traffic cones on road with electronic arrow pointing to the right to divert traffic and white car in distance
Mimoriadna situácia spustila v Ružomberku ďalšie kroky: Po zosuve pôdy mesto zakročilo
Zuzana sa teší z prvého vnúčaťa.
Foto
Zuzana Vačková opäť zamilovaná: Ukázala NOVÉHO muža! Je to chlap ako HORA
Ilustračné foto
Ministerstvo upozorňuje na tieto TRI krajiny: Turisti sa môžu stať obeťami teroristického útoku!
Izraelskí vojaci riadia tank na hraniciach s pásmom Gazy.
Mučil Izrael zamestnancov OSN? Zarážajúce obvinenia: Toto sa malo diať