Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
08.03.2013 13:00 | Prominenti | Domáci Prominenti

Spevák Robo Papp odmietol očkovanie dcéry: Bude platiť pre strach o dieťa?!

Robo Papp (31) sa dostal so svojou manželkou Evou do poriadnych problémov.

Hlavným dôvodom je ich dcérka Isabella (3), ktorá sa narodila predčasne a bojovala o svoj život. Na tento fakt prihliadali, keď váhali, či svoju ratolesť zaočkujú proti rubeole, mumpsu a osýpkam, a to aj napriek tomu, že im to ukladá zákon. Vakcíny by však u predčasne narodených detí mohli spôsobiť podľa Pappových slov nežiaduce účinky, dokonca aj smrť. Pre úrady je však konanie rodičov neprípustné a hrozia im pokutou.

Do 16. mesiaca ukladá zákon, aby bola dieťaťu podaná vakcína, no Pappova dcérka stále zaočkovaná nebola. Manželia túto povinnosť odkladajú, pretože majú strach o jej život. Starostlivý otec priznal, že proti samotnému očkovaniu nie je, ide mu len o to, že neexistuje žiadny individuálny prístup k predčasne narodeným deťom. Isabellka sa totiž narodila v 29. týždni. „Pediatri vôbec neinformujú o nežiaducich účinkoch, ktoré môžu v tomto prípade nastať. Je to pre nich povinné a hotovo,“ začal rozprávať Papp.

„Na Slovensku očkujú celoplošne bez ohľadu na zdravotný stav dieťaťa. U extrémne nedonosených detí môže mať aplikovanie živej vakcíny oveľa horšie následky ako u bežného dieťaťa. Medzi nežiaduce patrí napríklad detská mozgová obrna, autizmus či mnoho ďalších chorôb vrátane smrti,“ dodal. Rodičia sa teda boja, čo bude po očkovaní nasledovať. Spevák poukazuje na pravidlá vo svete, kde sa nedonosené deti riešia individuálnym prístupom. „Tam je vakcína rozdelená do niekoľkých dávok podľa toho, aký je ich zdravotný stav a ako sú imunitne zdatné,“ povedal Papp. Ten spolu so ženou svojej doktorke oznámil, že po zvážení všetkých rizík svoje dieťa očkovať nedá.

Tento proces trvá od Isabelliných 15-ich mesiacov až doteraz, no situácia sa vystupňovala, keď ich pediatrička nahlásila na Regionálny úrad verejného zdravotníctva, lebo jej to prikazuje zákon. „Máme predvolanie pred komisiu. Budeme sa musieť obhajovať a môžeme dostať aj pokutu až 330 eur,“ dodáva Papp, ktorý je ochotný v prípade nutnosti pokutu zaplatiť. „Je nefér, že chcú dať pokutu rodičom, ktorí majú rozum a chcú pre svoje dieťa len to najlepšie,“ uzatvára.

Detský lekár má v očkovaní jasno

„Ak je medicínsky dôvod nezaočkovať, tzv. kontraindikácia, tak samozrejme, že dieťa je nezaočkované. V prípade ak tento dôvod nie je, lekár musí rodičov podľa zákona nahlásiť,“ povedal detský lekár Mário Moro a okomentoval dôvody, prečo spevák nechcel dať zaočkovať svoje dieťa. „Detskú mozgovú obrnu by toto dieťa s veľkou pravdepodobnosťou už diagnostikovanú malo. V žiadnom prípade by nemohla nastať po očkovaní. V tomto veku by už bola, a čo sa týka autizmu, štúdie nie sú v zmysle tohto rizika preukazné. Pokiaľ sú všeobecne známe veci, v tom prípade nebolo potvrdené, že by toto očkovanie vyvolávalo autizmus. Štatistiky jasne hovoria, že pri tomto očkovaní k smrti neprichádza. Samozrejme, všetko má aj nežiaduce účinky. No každá medicínska intervencia vyvoláva riziko,“ dodal na záver Moro.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




(ilustr. foto)
Neuveriteľný nález v Lešti z obdobia II. svetovej vojny: Čo s nimi teraz bude?!
Ilustračné foto.
Trpíte bolesťou chrbta? Môže ísť o VÁŽNE ochorenie! Kedy treba okamžite vyhľadať POMOC
Ilustračné foto
Ukrajina zverejnila počet nezvestných: To číslo trhá srdce! Smutné slová Kyjeva
Zarážajúci moment zo Španielska: Fanúšik požiadal hráča o dres, ten si vypýtal peniaze!
Americká vlajka a čínska vlajka (ilustračná fotografia).
Veľký krok medzi USA a Čínou: Stalo sa to po vyše roku! Ako dopadol rozhovor ministrov?
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Zelenskyj pristúpil k razantnému kroku: Vyvolal vlnu rozhorčenia! Čaká Ukrajinu ďalšia mobilizácia?
Predseda Súdnej rady SR Ján Mazák
Aktualizované
Je rozhodnuté: Mazáka odvolali z funkcie predsedu Súdnej rady SR
Národná rada Slovenskej republiky.
Poslanci zvolili nového člena Súdnej rady SR: Stal sa ním tento muž
Siamské dvojičky Daisy a Violet Hiltonové.
Krutý osud siamských dvojičiek: Violet žila s mŕtvou sestrou niekoľko dní! Matka ich predala a... Trpké detaily ich života
Osemdesiat hasičov a dobrovoľníkov zasahovali na zámku.
FotoVáš Tip
Poplach v centre Zvolena: Na zámku zasahovalo osemdesiat hasičov a dobrovoľníkov!
Predseda Súdnej rady SR Ján Mazák
Súdna rada rokuje o odvolaní Mazáka: Ten zo zasadnutia odišiel, čo je za tým?
Ruský prezident Vladimir Putin.
Putin hovorí o katastrofálnych následkoch: Stretol sa s prezidentom Iránu a... Takto to dopadlo!