Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
02.03.2013 11:00 | Správy | Krimi | Domáce krimi

Polícia: Rodinný známy chcel uniesť chlapca! Výkupné malo byť 100-tisíc €

Polícia prekazila únos malého chlapca, ktorého cieľom bolo vydieranie jeho rodičov.

Podľa vyšetrovateľa chcel Bratislavčan Pavol Ochaba uniesť sedemročného synčeka svojho rodinného známeho. Malé dieťa plánoval aj s kumpánom odvliecť do Maďarska a od jeho rodičov chcel žiadať výkupné 100 000 €. Polícia im však únos prekazila a Pavla obvinili z únosu v štádiu prípravy.

Polícia tvrdí, že únos chlapca mal podrobne pripravený a na spoluprácu nahováral ďalšiu osobu. Úlohy si pritom rozdelili. Najskôr si chceli zaobstarať auto, vysielačky, rušičky, zbrane a mobilné telefóny. „Chceli spôsobiť požiar vo firme otca poškodeného chlapca. Takýmto spôsobom chceli vylákať z domu obidvoch rodičov a využiť situáciu na únos dieťaťa. Ich plánom bolo odviezť chlapca na vopred pripravené miesto v Maďarsku a potom za neho pýtať výkupné stotisíc eur,“ vyjadrila sa policajná hovorkyňa Andrea Dobiášová.

Zarážajúce je, že Pavol sa s otcom chlapčeka dobre poznal, podľa polície sú blízki rodinní priatelia. Obvinený podniká so svojou matkou, majú realitnú kanceláriu v centre Bratislavy. Tej včera veru nebolo do reči. Pri otázkach Nového Času radšej rýchlo zatvorila dvere na byte, kde býva a kde má trvalý pobyt aj jej syn.

Policajti Pavla zadržali a zabránili tak možnej tragédii. „Zaistili vecné stopy, krátku strelnú zbraň, rušičku telekomunikačného signálu, auto a rôzne dokumenty súvisiace s trestnou činnosťou. V tejto chvíli sú dôkazy podrobované znaleckému skúmaniu,“ dodala Dobiášová. Obvinenému Pavlovi v prípade dokázania viny na súde hrozí za vydieračský únos trest na dvanásť až dvadsať rokov za mrežami.

Pavol je pre políciu známy prípad

Okrem únosu je obvinený aj z trestného činu podvodu ako šéf organizovanej skupiny. Podľa policajných informácií podvodne získali 250 000 € určených na charitatívne účely a využili ich vo svoj prospech.  K účtom charitatívnej organizácie sa dostali cez pracovníčku banky, ktorá podpisové vzory posunula
Pavlovi. Ten sfalšoval dokumenty a na falošné doklady cez nastrčené osoby vybrali peniaze z účtov. V prípade je 5 obvinených osôb, pričom jedna je už
odsúdená a nachádza sa vo výkone trestu. Zvyšným obvineným hrozia tresty na desať až pätnásť rokov

Najznámejšie únosy detí

2012 - Česko šokoval príbeh únosu trojtýždňovej Michalky, ktorú uniesla trojica páchateľov priamo z kočíka pred očami matky a odniesla ju do Nemecka. Po niekoľkých dňoch ju našla nemecká polícia pri Drážďanoch. Polícia tvrdila, že komplicka jedného z únoscov chcela práve týmto spôsobom vyriešiť s partnerom bezdetnosť a unesené dievčatko zlegalizovať v Nemecku. Iné zdroje hovorili, že dieťa chceli vymeniť v Nemecku za dom. Po niekoľkých dňoch Michalku vrátili biologickej matke.

2004 - Päťmesačného Matúška uniesla z Detskej fakultnej nemocnice v Bratislave nezamestnaná 20-ročná žena. Matke povedala, že jej ho postráži a potom s ním odišla do Rohožníka. Polícia ju nakoniec vypátrala a vrátila Matúška biologickej matke.

2004 - V Seredi nahlásil otec, že mu niekto uniesol 15-ročného syna. Na strednej škole, kde študoval, našli rukou písaný list, že ho uniesli, lebo ho potrebujú na zápasy v Nitre. Bol tam i jeho mobil a kľúče. Chlapca našli živého a zdravého pri Sládkovičove.

2001 - Dvaja páchatelia uniesli syna bratislavského podnikateľa, keď išiel zo školy. Žiadali za neho desať miliónov. Keď peniaze nedostali, pustili chlapca na slobodu. Oboch chytila polícia a súd ich pustil na slobodu.

2000 - Len sedemnásťročná dievčina z obce Udiča sa pokúsila uniesť v kočíku spred obchodu v Považskej Bystrici trojmesačné dievčatko. Polícia ju čoskoro s kočíkom zadržala asi kilometer od miesta činu.

1999 - Podnikateľa z Dolnej Krupej s dvanásťročnou dcérou zastavilo auto s nápisom polícia medzi Trnavou a Dolnou Krupou. Oboch naložili do svojho vozidla, dievča neskôr vyložili pri ceste smerom na Trnavu. Otca dievčaťa však odviezli do neznámeho domu, vyhrážali sa mu a bili ho. Zlomili mu dve rebrá a vybili šesť zubov. Únoscovia žiadali výkupné, ktoré manželka nakoniec únoscom aj poskytla. Podnikateľ strávil jeden deň priviazaný k stromu v lese, nakoniec ho však prepustili. Šéf gangu, ktorý sa na tom podieľal, dostal v roku 2008 desaťročný trest.

1999 - Z bytu námestníka Tatravagónky Poprad uniesli dvanásťročného Janka. Dvaja mladí únoscovia žiadali od rodiny 20-tisíc dolárov a 800-tisíc korún. Otec informoval políciu. Chlapca našli na druhý deň ráno bosého a v krátkych nohaviciach. Únoscov neskôr chytili.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Vojenské drony dokážu so sebou niesť aj zničujúce bomby (ilustračné foto).
Na plynové pole zaútočili dronom: Malo to tragické následky
Ukrajinský vojak v Mariupole
USA oznámili dlhodobú vojenskú pomoc: Na Ukrajinu pôjdu zbrane za 6 miliárd dolárov
Slovenský vicepremiér a minister obrany Robert Kaliňák vystupuje s prejavom na úvod dvojdňovej konferencie v maďarskej metropole.
Kaliňák v Budapešti upozornil na jednu dôležitosť: Európska integrácia zohráva v našej bezpečnosti ...
Tohtoročná víťazka Miss Universe Buenos Aires sa stala Alejandra Rodriquez.
Foto
Miss Universe má šokujúcu víťazku: Takéto niečo tu ešte nebolo! To môže zmeniť históriu
Prezident USA Joe Biden
Čo sa to deje? Biden s Trumpom sa vyhýbajú debatám: Neurčitá odpoveď prezidenta
(ilustračné foto.)
Nakupujete oblečenie cez Shein? Európska únia sprísňuje bezpečnostné pravidlá!
(ilustračné foto).
SHMÚ varuje! Odložte svoje kvety na noc dovnútra: Mrznúť bude na väčšine územia Slovenska
Ilustračné foto
Príznak demencie či Parkinsona, ktorý spozorujete v noci: Ak sa vám deje TOTO, zbystrite
Jany a Vierka sa stali prvý krát rodičmi.
Foto
Najšťastnejší deň v živote Janyho Landla a Vierky Ayisi: Narodila sa im zdravá dcérka!
Lekári mu inak odporučili, aby nepracoval a odpočíval na vidieku.
Britský kráľ vydal oficiálne vyhlásenie: Karol III. oznámil veľké rozhodnutie
Nitrianskych hokejistov prekvapil René Rendy (uprostred).
Zemetrasenie pod Zoborom! V uliciach Nitry prepukli majstrovské oslavy
požiar ilustračne
V hoteli vypukol požiar, hasiči bojovali s plameňmi dlhé hodiny: Najmenej 10 ľudí zomrelo