Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
01.03.2013 00:00 | Správy | Domáce správy

Obyvatelia Rače: Firma ich núti kúpiť parkovacie boxy za tisíce eur

Vyženú ich?! Obyvatelia sídliska Pri Šajbách v Rači sa boja, že už nebudú môcť pred svojím bytom parkovať.

Ozvala sa totiž spoločnosť Blackstorm Group, ktorá tvrdí, že jej patria pozemky, na ktorých parkujú. A tie teraz ľuďom ponúka za tisíce eur. Obyvatelia sú rozhorčení, nevedia, prečo by mali platiť. Zdesení sú aj ostatní Bratislavčania, obávajú sa, že skupovanie parkovísk bude pokračovať aj v ďalších mestských častiach.

Firma Blackstorm Group koncom tohto januára upozornila obyvateľov sídliska, že parkovaním zasahujú do vlastníckych práv spoločnosti a ponúkla im možnosť miesta odkúpiť. „Po 28. 2. budú vo vzťahu k nepredaným miestam uskutočnené opatrenia na zabránenie parkovania,“ uviedla v ozname 18. januára firma. Obyvatelia sídliska Pri Šajbách tvrdia, že bytovky boli postavené pred vyše dvadsiatimi rokmi a k nim patria aj odstavné plochy. „Pozemok s parkoviskom nebol v katastri vedený ako stavba. V roku 2008 sme na to upozornili magistrát, báli sme sa totiž, že pozemok niekto kúpi. Práve to sa stalo,“ vysvetlila za obyvateľov Mária Reháčková (53).

Na predaj asi 150 miestNový Čas sa preto zaujímal o to, čo sa s pozemkami dialo. „Pozemky, ktoré sú predmetom sporu, boli v minulosti vedené v dokumentoch štátneho podniku, ten však išiel do likvidácie, ktorej výsledkom bola dražba. V roku 2006 bolo mesto dohodnuté so správcom konkurzu, že dostane pozemky aj stavby na nich pod seba. Súd to však zamietol a pozemky mesto nezískalo,“ povedal hovorca primátora Ľubomír Andrassy. Tento týždeň, po medializácii, sa kompetentní z magistrátu stretli s majiteľmi pozemkov. „Spoločnosť dala verejné vyhlásenie, že neuvažuje nad tým, že obyvateľom zakáže užívať chodníky či prístupové komunikácie. Pozemky, kde je parkovisko, chce ponúknuť na odkúpenie obyvateľom,“ dodáva Andrassy. Ľudia, ktorých sme oslovili, o odkúpení neuvažujú. ,,Za miesto chcú od 2 600 do 6 000 eur, čo nezaplatíme,“ rozhorčene sa zhodujú.

Spoločnosť Blackstorm Group trvá na svojom. „Ponúkame na predaj asi 150 parkovacích miest, z ktorých je asi 50 predaných alebo rezervovaných,“ povedal za spoločnosť jej konateľ Igor Kálig. Blackstorm zopakovala, že pozemky patria jej. „Patria našej spoločnosti, spoločne s telesami parkovacích miest. Vlastnícky stav je zrejmý z katastra nehnuteľností, ktorý je verejne dostupný,“ uzavrel Kálig.

Rača chce odkúpiť časť parkoviska

Obyvateľov Rače plánuje podporiť aj ich starosta Peter Pilinský. „S konateľmi firmy Blackstorm ako majiteľom pozemku tento týždeň starosta rokoval o odkúpení približne desiatich percent parkovacích miest predmetného parkoviska do vlastníctva MČ Rača,“ uviedla hovorkyňa starostu Eva Miklánková. „Tieto by mali byť potom voľne dostupné pre rezidentov a obyvateľov príslušných ulíc. Tento zámer však bude musieť nájsť aj podporu miestneho zastupiteľstva,“ dodala Miklánková.

Čo na to hovoria ľudia?Beáta (48), štátna firma

- Parkovali sme pred svojimi bytmi už vyše 20 rokov. Rozhodne si parkovacie miesta kupovať nebudeme. Firma odkúpila pôdu a nie parkovisko ako stavbu. Bojíme sa, že pôjde o precedens a podobné nezrovnalosti s parkovaním sa rozšíria aj do ďalších mestských častí.

Katarína (54), invalidná dôchodkyňa

- Nesúhlasíme s tým, čo sa momentálne s parkoviskom deje. Firma prišla k parkovisku nejakým nejasným spôsobom, nevidíme dôvod, prečo by sme si mali miesta pre autá kupovať.

Michal (61), dôchodca

- Sme proti tomu, aby si developér kúpil časť ulice. V žiadnom prípade s tým nesúhlasíme. My sme si predsa byty kúpili aj s pozemkom pri bytoch. Ako si ich teda mohol developér odkúpiť a navyše ich chce dať ohradiť?

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračná foto)
Muž († 72) mal COVID 613 dní! Desivé, čo sa v jeho tele udialo: Vedci varujú
Ak nemôže otec, robí Sebastianovi navigátorku kamarátka Karin.
FotoVáš Tip
Z 11-ročného Sebastiana vyrastá hviezda rely: Toto sú najväčšie úspechy malého pretekára za volantom!
(ilustračné foto).
Nočný požiar vystrašil ľudí vo Výbornej pod Tatrami: Čo sa stalo na dvore domu?!
Foto
Legenda futbalového Slovana vymenila loptu za prácu v kuchyni: Radšej budem čistiť zemiaky ako...
Riaditeľ RTVS Ľ. Machaj by po rozdelení prišiel o svoju stoličku.
Vláda rozhoduje o osude RTVS: Zásadná vec zostala, príde Machaj o stoličku riaditeľa?
Vlkolínec
Obyvatelia Vlkolínca už sú ZÚFALÍ: Sme ako opice v zoo, bodaj by sa na nás zabudlo!
Bojový dron
Poplach v Rusku: Smolenská oblasť pod paľbou! Na TOTO sa nepriatelia mali zamerať
Izraelský premiér Benjamin Netanjahu.
Izrael ďakuje USA: Silný odkaz pre všetkých našich nepriateľov!
Foto
Dobitý Mikle sa pomaly hlási do práce. Hokejista Žabka ešte nie je obvinený: Prečo sa vyšetrovanie vlečie?
Postojíte si v kolónach (ilustračné foto).
Bratislavčania, pripravte si nervy: Na cestách sa zdržíte
Manželia svoje ratolesti nadovšetko milovali. Žiaľ, po krutej rane osudu zostal Vlado na deti sám.
Foto
Po tragickej smrti Evy († 34) ostal Vlado sám s troma deťmi: Prišli o mamu, stratia aj bývanie?
Americký prezident a prezidentský kandidát Joe Biden.
Biden tvrdí, že Rusom sa na Ukrajine darí: Okamžite začal konať!