Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
10.03.2013 09:00 | Prominenti | Domáci Prominenti

Šokovaní repeťáci: Martin Jakubec nám zobral Repete!

Repete je legenda. Súťaž starých šlágrov, ktorú na začiatku 90. rokov uviedol do života dnes už nebohý Ivan Krajíček.

Repete je aj značka, ktorá má v šoubiznise stále dobrý zvuk. Vedia to aj speváci, ktorí v ňom kedysi účinkovali a radi sa naň pri svojich vystúpeniach odvolávali. Lenže dnes už nemôžu. Značku Repete im vyfúkla dobre známa figúrka – ambiciózny mladík Martin Jakubec!

Sláva Repete pretrvala aj po dvoch desaťročiach. Reprízy pesničkovej šou z času na čas vysiela Slovenská televízia a sledovanosť potvrdzuje, že najmä staršie ročníky ju majú rady.

Potom, ako Repete v druhej polovici 90. rokov skončilo, tváre relácie rady využívali jej názov vo vlastných vystúpeniach a po Slovensku sa tiež organizovali regionálne amatérske súťaže s týmto názvom... Lenže dnes to už nejde. Značka Repete totiž už niekoľko rokov patrí Martinovi Jakubcovi, ktorý je známy svojím „svojským“ spôsobom sebaprezentácie a spievaním šlágrov, ktoré mali v repertoári o dve generácie starší speváci.

„Dovoľujeme si Vás upozorniť, že slovné znenie Repete a logo Repete (v písomnej, ako aj grafickej podobe), ako aj jeho ďalšie mutácie, sú chránené ochrannou známkou ÚPV SR. Preto kopírovanie a používanie značky Repete a loga môže byť výlučne iba so súhlasom našej spoločnosti... Ak došlo k neoprávnenému zásahu do práv z ochrannej známky, majiteľ ochrannej známky sa môže domáhať primeraného zadosťučinenia, ktorým môže byť aj peňažné plnenie do výšky 100 000 €,“ píše sa na Jakubcovej internetovej stránke. A nemá zaregistrovanú len značku Repete, ale aj Návraty Repete a minulý týždeň si dokonca zaregistroval aj výraz repeťáci! To, samozrejme, vyvolalo v radoch skutočných repeťákov nevôľu, ale nič s tým nedokážu urobiť.

Jakubec na scéne

„Pozrite, ja som vyrastal na Repete, pozeral som to spolu s mamou a babkou každú nedeľu,“ spomína Jakubec, ktorý mal v čase vysielania relácie iba nejakých desať rokov. Po rokoch, keď sa snažil hudobne a spevácky preraziť, si na Repete spomenul.

„Bolo mi jasné, že na trhu je obrovská diera, ktorú nikto nedokázal vyplniť. Tak som si povedal, že to skúsim. Ako 20-ročný chalan som začal obvolávať starých spevákov a organizoval som im vystúpenia po celom Slovensku,“ hovorí Jakubec, ktorý dnes podľa vlastných slov manažuje Dušana Grúňa, Lýdiu Volejníčkovú, srbskú speváčku Božanku a spolupracuje i s ďalšími.

„Za desať rokov som nahral 26 CD albumov. Som vysoko agilný a húževnatý, to oni vo svojom veku už takýto nebudú. Oni potrebujú človeka, ako som ja. Zistili, že im je s Jakubcom dobre,“ tvrdí.

Super nápad

Život zo zašlej slávy Repete zafungoval. Pred pár rokmi Jakubcovi právnik poradil, aby si túto vychytenú značku zaregistroval. „Povedal mi - urob to, lebo ťa predbehnú! Zistil som, že Krajíček nemal Repete registrované a dokonca ani Slovenská televízia. Iba Markíza mala registrovaný názov Repete pre televízne vysielanie, možno s tým mali nejaké plány, ale nikdy sa k tomu nedostali. Ja som si teda zaregistroval aspoň práva na rozhlasové vysielanie, propagáciu, správu autorských práv, zastupovanie kolektívu a dva a pol roka som čakal, kým sa uvoľní televízna licencia. Úrad priemyselného vlastníctva som musel presvedčiť, že som jediný schopný postaviť sa do pozície pokračovateľa tejto značky,“ opisuje Jakubec, ktorému dnes Repete patrí komplet. A značku, ktorej hodnota môže ísť do státisícov, ak by sa vrátila na obrazovky, kúpil doslova za babku. „Celé ma to vyšlo do tisíc eur,“ priznáva.

Zhrozená Krajíčková

Lenže, keď sa to dozvedeli pôvodní repeťáci, boli v šoku. Dodnes majú mnohí z nich pocit, že Repete im Jakubec ukradol. „Oni ma vôbec nezaujímajú. Každý z nich mal rovnaké šance zaregistrovať si to. Ale páni si veselo vystupovali a nezaujímali sa o to. Ja som premýšľal,“ odkazuje im. Nemilo prekvapená bola aj vdova po Ivanovi Krajíčkovi. „Čo vám mám k tomu povedať? Koľko rokov sa ľudia na tom budú ešte priživovať? Asi to bola dobrá značka. Lenže Ivan si na túto značku nedal copyright, podcenil to a nestihol... A tak vidíte, 15 rokov sa na tom priživujú kadejakí niktoši,“ vyjadrila sa Mária Krajíčková.

Jakubec priznáva, že nepovažoval za potrebné hovoriť s ňou o tejto veci. „Vdovu po Krajíčkovi som nemal prečo oslovovať. Mám informáciu, že ma v láske nemá, ja preto nemám dôvod doprosovať sa jej. Krajíčkov odkaz si však ctím, jeho meno spomínam na každom našom vystúpení.“

Bez televízie

Jakubec so svojím Repete, do ktorého obsadzuje Grúňa, Volejníčkovú, Sychru, Szabovú, Božanku a ďalších, obchádza kulturáky a haly po Slovensku. Vystupujú za pár stoviek, hoci niekedy sa pritrafí aj superkšeft za 10 000 eur, aký robil pre bratislavskú časť Nové Mesto alebo vo volebnom roku pre politikov. „V tej sume boli honoráre 150 umelcov, technika, produkcia... Mne zostalo okolo 2 000 eur,“ vysvetľuje promotér, ktorý má vlastnú reláciu pesničiek na želanie na káblovej televízii. Lenže to mu nestačí a rád by Repete oživil v plnej forme, najlepšie v Slovenskej televízii. „S generálnym riaditeľom Václavom Mikom som sedel na túto tému...“ tvrdí Jakubec. Lenže STV s Repete nepočíta. „Pánovi Jakubcovi sme odpovedali oficiálnym listom, že jeho ponúkané projekty nie je možné aktuálne zaradiť do vysielacej štruktúry. RTVS momentálne neplánuje pokračovať v programe Repete.“ dodáva hovorca televízie Richard Šümeghy.

Peter Stašák (63)

Televízia to nemala ošetrené, tak on tú značku získal, neviem ako. Beriem to ako nespravodlivosť, ale takéto veci sa stávajú. Veď ten chlapec ani netušil, čo je Repete, veď vtedy bol dieťa. Je mi smiešne, že sa to takto skončilo, ale je to zároveň smutné. Mne to morálne prekáža.

Dušan Grúň (70)

Podľa mňa je chvályhodné, že sa toho ujal mladý a ambiciózny človek. Možno má aj dosť oponentov, ale to je normálne, keď človek niečo robí s nadšením. Je dobré, že to robí, bola by škoda, keby tie pesničky zanikli. Naša generácia ich má rada.

Otto Weiter (56)

Mne nikdy nenapadlo dať si patentovať názov Repete - už len z úcty k Ivanovi Krajíčkovi. Zákonne to ide, ale z morálnej stránky by mi to svedomie nikdy nedovolilo. Myslím si, že nikto na to nemá morálne právo. Je a bola to relácia Ivana Krajíčka, ktorá prináleží len jemu.

Marcela Laiferová (67)

Na Repete by mala mať copyrigt televízia, neviem. Je to zvláštne keď si neznámy človek buduje kariéru na práci iného. Ale dnes tieto veci nie sú dôležité, čo sa týka morálky, iní ľudia si viac dovoľujú. Myslím si však, že to nestojí za reč, lebo sa mu len robí reklama...

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Ilustračné foto
Opitý turista vystrájal na ceste, zachytilo ho auto: Zaujímavé, čo mu malo zachrániť život
Ruský prezident Vladimir Putin
Putin plánuje dôležitú návštevu: To, kam sa chystá, veľa napovie o budúcnosti Ruska
Český hokejový tréner Vladimír Růžička.
Foto
Bývalý tréner Slovana Bratislava má nové angažmán: Neuveríte, koho povedie Růžička!
Novi Sad, Serbia - May 5, 2015: McDonalds and McCafe Signs on Post to mark fast food restaurant. Illustartive editorial for McDonalds expansion in Eastern Europe.
Zaujíma vás, prečo kola z McDonaldu chutí inak? Nie je to náhoda! Tajomstvo odhalené
Na snímke podpredsedníčka Európskej komisie (EK) a komisárka pre hodnoty, transparentnosť a spravodlivosť Věra Jourová.
Príde Slovensko o eurofondy?! Jourová to povedala jasne: O STVR a zrušení špeciálnej prokuratúry si myslí, že…
Situácia s jedlom v Pásme Gazy je hrozivá (ilustračné foto).
Izraelský útok v Rafahu je na spadnutie: Z mesta utekajú ľudia, sú ich stovky tisíc!
(ilustračná foto)
V parlamente sa debatovalo o premnožených medveďoch: Poslanec vyzval kolegov, aby pristúpili k tomuto kroku
Slovenský brankár Marcel Melicherčík.
Foto
Po konci finále vyplávala pravda na povrch: Prečo Spišiakom chýbala brankárska jednotka?
photo depicting clinical tests sobriety state driver by a policeman
Opitá vodička sa nezdráhala sadnúť za volant: Z toho, čo spravila spolujazdkyňa, vám padne sánka
Woman lying in bed suffering from insomnia
TENTO nápoj pred spaním nepite! Môže vám spôsobiť problémy: Nie je to káva ani čaj
Prezidentka SR Zuzana Čaputová naposledy úraduje z Košíc od utorka do piatka 26. apríla 2024.
Foto
Prezidentka má na východe skutočne nabitý program: Aha, aké miesta sa jej podarilo navštíviť
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg
Šéf NATO oznámil novinku: Nemecko a Francúzsko plánujú podpísať závažný dokument