Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
28.02.2013 13:05 | Správy | Domáce správy

Prvý kandidát na prezidenta predstavil stratégiu: Kiska chce poraziť Fica

Kandidát na prezidenta Andrej Kiska radšej rovno priznal, že sa s tretol s finančníkom Jaroslavom Haščákom.

Podnikateľ a zakladateľ charitatívnej organizácie Dobrý anjel Andrej Kiska chce v prezidentských voľbách poraziť premiéra Roberta Fica (Smer-SD). Mieni byť aktívna hlava štátu, obhajca ľudí a podporovať ekonomický rast. Súhlasí s obžalobou prezidenta Ivana Gašparoviča, lebo si myslí, že hlava štátu porušila ústavu, keď nevymenovala Jozefa Čentéša za generálneho prokurátora. On by tak urobil. Amnestie by udeľoval vo výnimočných prípadoch a v Dobrom anjelovi by prijal aj peniaze od Penty. Priznal tiež rokovanie s finančníkom Jaroslavom Haščákom. Kampaň mieni financovať z toho, čo si ako podnikateľ zarobil.

Frustrovaný kandidátPre kandidatúru sa rozhodol z frustrácie zo súčasného stavu na Slovensku. "Záleží mi na našej krajine, som frustrovaný z toho, v akom stave je naša spoločnosti a chcem preto zmeniť Slovensko. Chcem, aby naše Slovensko bolo ekonomicky prosperujúce, ale aj sociálne spravodlivé, aby sa tu dobre žilo všetkým ľuďom. Chcem to dosiahnuť svojimi skúsenosťami a aktívnym prístupom pri vykonávaní úradu," vyhlásil Kiska na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave, kde predstavil východiská svojho volebného programu.

Žiadna stranaO post prezidenta mieni bojovať ako občiansky kandidát. Neplánuje vstup do žiadnej strany, nikdy v žiadnej nebol a ani v prípade neúspechu vo voľbách si žiadnu stranu nezaloží. Vo voľbách sa nemieni uchádzať o podporu politických strán, iba o hlasy občanov vrátane expremiérky Ivety Radičovej. Ak mu niektorá strana vyjadrí podporu, nezastaví ho to v kritike tejto strany, ak si ju zaslúži. Kiska je presvedčený, že Slovensko potrebuje zmenu vrátane prezidenta, ktorý bude nezávislý od politických strán. Súčasná hlava štátu Ivan Gašparovič podľa neho nie je nezávislá. "Háji záujmy len jednej strany," povedal Kiska.

Zlé zákony nepodpíšeAko prezident mieni byť aktívnou súčasťou činnosti vlády, parlamentu a súdnictva a bude objektívne posudzovať ich činnosť. "Budem sa vyjadrovať k tvorbe a zneniu dôležitých zákonov a verejne kritizovať každého politika, ktorý bude presadzovať záujmy, ktoré nebudú v záujme občanov SR," vyhlásil s tým, že ako prezident by napríklad nepodpísal nedynamický Zákonník práce či zrušenie rovnej dane, keďže to zhoršilo konkurencieschopnosť Slovenska.

Prvoradá je ekonomikaKiska tiež plánuje aktívne podporovať rast slovenskej ekonomiky. "Každú zahraničnú skúsenosť chcem využiť na to, aby som podporil export našich výrobkov, aby som ukázal zahraničným investorom, aby prišli na naše Slovensko a podnikali tu," priblížil niektoré svoje zámery Kiska, ktorý chce podporovať mladých ľudí a nové nápady vedúce k rastu pracovných miest. Aktívne chce dbať na to, aby "čestní ľudia v našej spoločnosti našli v prezidentovi svojho obhajcu a ochrancu". Politik musí podľa neho slúžiť všetkým občanom.

Amnestie len výnimočneNezávislý kandidát nie je zástancom udeľovania amnestií, pristúpil by k nemu len v prípade ťažkých chorôb. Kauzu Gorila považuje za odraz stavu slovenskej politiky, netrúfa si však povedať, čo je na spise pravdivé a čo nie. Priznal, že rokoval s Pentou, keď pripravoval projekt detskej filantropickej nemocnice, ktorý ale nevyšiel a ponuku Penty na pozemok teda odmietol. Kiska nie je zástancom silnej federácie EÚ. Je za nezávislosť Kosova, ale bol by rád, aby s tým súhlasilo aj Srbsko. S menšinami na Slovensku má podľa vlastných slov dobrý vzťah.

Voľby prezidenta SR by sa mali konať na jar 2014. O Prezidentský palác chce zabojovať aj prvý šéf KDH Ján Čarnogurský, o kandidatúre uvažuje i europoslanec SDKÚ-DS Peter Šťastný. Spomínali sa aj mená ministra zahraničných vecí Miroslava Lajčáka a expremiérky Ivety Radičovej, no obaja túto možnosť odmietli. Hovorí sa aj o šéfovi poslaneckého klubu Pavlovi Hrušovskom, ktorý sa zatiaľ definitívne nevyjadril. V prípade Smeru-SD sa najčastejšie spomínal premiér Fico (Smer-SD), v kuloároch sa objavuje aj meno predsedu parlamentu Pavla Pašku (Smer-SD).

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Ruský prezident Vladimir Putin.
Súd v Rusku nariadil hroznú vec: Týka sa to opozičných politikov!
(ilustračné foto)
Polícia obvinila piatich tínedžerov: Príde vám nevoľno, čo chystali!
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
Pokus o falšovanie výsledku amerických volieb: Trump ako spolusprisahanec?!
Si Ťin-pching, Joe Biden.
Vzťahy USA a Číny sú napäté: Americký minister povedal to, na čo všetci čakali
Biely dom (ilustračná fotografia).
Odhlasovali zrušenie zákona, ktorý bol prijatý pred 160 rokmi! Prekvapí vás, čoho sa týka
Ukrajinský vojak v Mariupole
Ukrajinci, ktorých sa týka branná povinnosť, majú problém: Nové pravidlá
Brat postrelenej kadetky Mišky preskočil plot Mikulca.
Foto
Brat postrelenej Mišky preskočil plot Mikulca: Sila, aký trest dostal! Tvrdé slová advokáta
Starostlivosť sa začína už v nemocnici, tam sa však nekončí... Trvá tisíc dní.
Pôrodné babice nahrádzali mamu už 500 deťom: Svoju pomoc sa chystajú rozšíriť!
Tom Cruise so svojou dcérou Suri nemá dobrý vzťah.
Foto
Katastrofálny vzťah Cruisa s dcérou: Tom pre ňu neexistuje! TOTO pretrhlo už všetky väzby
Po úprave - Fanúšikovia Madonnu za jej BBL kritizovali.
Foto
Veľká riť musí očariť! Ktoré známe krásky zverili svoje pozadie do rúk chirurgov?
Pravdepodobnosť, že sa narodia takéto výnimočné štvorčatá, je jedna k 70 miliónom.
Foto
Tehotná mamička sa dozvedela šokujúcu správu: Šanca, že sa niečo také stane, je jedna k 70 miliónom!
(ilustračné foto).
Francúzska polícia zadržala tínedžera: Čoho sa chcel dopustiť? Svoj neľudský plán avizoval verejne!