Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
26.02.2013 06:00 | Správy | Krimi | Domáce krimi

Podnikatelia s mäsom sú podozriví z nezaplatenia dane 7 mil. eur!

Viacerí podnikatelia obchodujúci s mäsom sú podozriví z nezaplatenia dane 7 miliónov eur!

Na viacerých miestach západného a stredného Slovenska bola v pondelok veľká razia Národnej kriminálnej agentúry. Zúčastnilo sa na nej vyše sto policajtov. Viac ako desať podnikateľov je podozrivých z nezaplatenia dane spolu vo výške vyše 7 miliónov eur. Ide o obchodovanie s mäsom a mäsovými výrobkami.Mäso sa na Slovensko dovážalo cez firmy, ktoré neplatili daň. Ide o jednu z najväčších akcií príslušníkov Národnej kriminálnej agentúry proti neplatičom daní v spolupráci s Finančným riaditeľstvom SR. 

Vyšetrovanie podvodu prebiehalo podľa informácií policajného prezidenta Tibora Gašpara do 24. februára tohto roka, pričom dospelo do záveru, že bolo možné obviniť celkovo 15 osôb zo založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny. Následne 25. februára prebehla policajná akcia s krycím názvom Logistik, počas ktorej sa vykonalo 7 domových prehliadok a 4 prehliadky iných priestorov. "Bolo zadržaných 14 osôb. Tá 15. osoba bola v čase policajnej akcie vo výkone trestu odňatia slobody za drogovú trestnú činnosť," podotkol Gašpar.

Zločinecká skupina krátila daň a poistné, pričom v rámci tohto konania došlo k zneužitiu intrakomunitárneho dodania tovaru medzi členskými štátmi Európskej únie (EÚ). Predmetom bolo bravčové mäso, ktoré sa dovážalo od dodávateľa z Českej republiky prostredníctvom siete spoločností na území SR. Celý reťazec predstavoval 24 firiem, ktoré boli vytvorené na to, aby deklarovali fiktívne dodania tovaru. "Prokurátor predkladá príslušnému sudcovi návrh na vzatie do väzby voči šiestim osobám," dodal Gašpar.

Ako informoval prezident Finančnej správy (FS) SR František Imrecze, odhalenými podvodníkmi boli významní spracovatelia a obchodníci s mäsom v Bratislavskom a Trnavskom kraji, pričom ich spoločnosti sú stále činné na trhu. "V našej krajine sa ako rakovina rozrastá problematika daňových únikov, ktorá je pretkaná skrz-naskrz všetkými sektormi podnikania," vyhlásil dnes minister financií SR Peter Kažimír.

Päť naj prípadov finančnej kriminality

Akcia Cukor – skupina najmenej 9 osôb vytvárala podmienky na deklarovanie vzájomnej obchodnej činnosti desiatok obchodných spoločností zo Slovenska, Česka a Maďarska, k dodávaniu cukru do obchodnej siete na Slovensku Výsledkom bolo uplatnenie a získanie neoprávneného nadmerného odpočtu DPH takmer 800-tisíc eur a skrátenie dane o vyše 706-tisíc eur. 

Akcia Meď – skupina 16 osôb zabezpečovala dodávanie kovového medeného odpadu  z Maďarska na Slovensko cez 14 obchodných spoločností s úmyslom získania neoprávneného prospechu neodvedením DPH za vyše 21 miliónov eur. 

Akcia Obilie – partia najmenej 7 osôb tvorila hierarchicky štrukturovanú skupinu osôb pre budovanie obchodných reťazcov obchodných spoločností na území Slovenska  a Maďarska, deklarujúcich obchodnú činnosť medzi subjektmi pri dodávaní tovaru (najmä obilnín). Výsledkom bolo uplatnenie a získanie neoprávneného nadmerného odpočtu DPH vyše 2 miliónoch eur. Nebolo vyplatených vyše 995-tisíc eur. 

Prípad "rodinnej" organizovanej skupiny - partia najmenej 11 osôb pod vedením rodinných príslušníkov, vytvorila podmienky pre fakturačné reťazce desiatok obchodných spoločností na Slovensku evidovaných na biele kone, medzi ktorými deklarovali obchodnú činnosť fiktívnym dodávaním rôzneho druhu tovaru. Výsledkom bolo získanie neoprávneného prospechu z nadmerného odpočtu DPH vyše 6,8 milióna eur. 

Akcia Oceľ - organizovaná skupina najmenej 6 osôb zabezpečovala fiktívnu obchodnú činnosť obchodných spoločností zaoberajúcich sa dodaním ocele a iného druhu tovaru na území Slovenska, ako aj do iných členských štátov Európskej únie, čím mali v úmysle pri určitých obchodoch dosiahnuť oslobodenie od DPH, a následne získať neoprávnený prospech uplatnením si nadmerného odpočtu DPH v rozsahu 22 miliónov eur. Polícia zabránila vyplateniu 20,9 milióna eur.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Prezidentka Zuzana Čaputová
Prezidentka odcestovala na rozlúčkovú návštevu: Zamieri k našim susedom! Dočká sa obrovskej pocty
Na snímke z videa zverejnenej ruským ministerstvom obrany vojenský vrtuľník Ka-52 ruských vzdušných síl vystreľuje rakety na cieľ na Ukrajinu z neznámeho miesta 12. apríla 2024.
Rokovanie o „spravodlivom mieri“ na Ukrajine: Podarí sa docieliť ukončenie vojny?
Filling glass with tap water. Modern faucet and sink in home kitchen. Man pouring fresh drink to cup.
Východoslovenské mesto ostalo bez vody! Dokedy problém potrvá, podarí sa ho odstrániť?
V Rusku čelia prírodnej katastrofe už niekoľko dní.
Katastrofa v Rusku: Pri Urale sa schyľuje k najhoršiemu, stovky ľudí ostali bez domova
Podľa autora videa nejde o žraloka.
V chorvátskom Dubrovníku natočili zvláštneho tvora: Objaví sa len RAZ za pár rokov!
Blesky nad elektrárňou Orot Rabin neďaleko izraelského mesta Hadera.
Nad konfliktom medzi Izraelom a Iránom sa zaťahujú mraky: Svetoví lídri upozorňujú, dôjde k najhoršiemu?
(ilustračné foto)
Prudká zmena počasia dá Slovensku zabrať: Platí výstraha a pozor, v noci to bude ťažké!
Biely dom (ilustračná fotografia).
Chystá sa hlasovanie, na ktoré čaká celý svet: Dočká sa Ukrajina a Izrael pomoci od Spojených štátov?
Otec Milan je obvinený z týrania blízkej a zverenej osoby. Príbuzná tvrdí, že deti netýral.
Foto
Hrôza detí v Dolných Orešanoch: Neľudské týranie a chladnička na zámok! Otvorená spoveď príbuznej obetí
Presov, Slovakia - August 13, 2014: People walking on main street in the center of Presov in Slovakia during cloudy day in summer 2014
Prešov sa tento rok poponáhľal: Počasie ho donútilo začať s rozsiahlou činnosťou skôr! Koľko to bude stáť?
Ilustračné foto
Obetiam domáceho násilia svitá na lepšie časy: Hlava štátu podpísala zákon, ktorý násilníkom nič nedaruje
Na nedatovanej snímke amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA) objekt, ktorý v marci 2024 poškodil dom na Floride.
Mužovi na Floride zničil dom čudný predmet z vesmíru: NASA musela vyjsť s pravdou von!