Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
25.02.2013 12:00 | Správy | Európa

Sú Slováci euro-optimisti alebo euro-pesimisti?

Zastúpenie Európskej komisie v piatok 22. februára 2013 prezentovalo prieskumy Eurobarometra, ktorý sa hlavne zameriaval na občianske práva a informovanosť o európskych záležitostiach. Bolo zaujímavé sledovať interpretáciu výsledkov v slovenských médiách.

Objavili sa naozaj rozmanité titulky: Slováci sa cítia byť občanmi Únie viac ako ostatní (webnoviny.sk); Slováci majú už EÚ v krvi, 71 percent sa cíti byť jej občanmi (teraz.sk); Podľa Eurobarometra považuje svoju finančnú situáciu viac ako polovica Slovákov za dobrú (SRo), Slováci Únii veria (TA3); Slováci sú europesimisti (Markíza); Slováci sú čoraz pesimistickejší (STV 1); Vzťah Slovákov k EÚ je pozitívny, cítime sa byť jej občanmi (topky.sk).

Jedným z dôvodov prečo sa Eurobarometer zameral na občianske práva bolo, že rok 2013 je Európskym rokom občanov. Občianstvo EÚ oslavuje tento rok svoje 20. narodeniny. Bolo zavedené Maastrichtskou zmluvou v roku 1993 a dopĺňa národné občianstvo.

Výsledky prieskumu na Slovensku ohľadom občianskych práv sú pozitívne a dokazujú, že Slováci si naše členstvo v EÚ veľmi cenia. 71% Slovákov sa cíti byť občanom Európskej únie a 52% je ich presvedčených, že pozná svoje európske práva. A výrazná väčšina (76%) má záujem vedieť viac o svojich právach ako občana EÚ. Zdrojov informácií o Európskej únii je pritom veľa, stačí si ich vyhľadať a používať.

Slováci sa na EÚ pozerajú dosť pragmaticky, zaujímajú sa hlavne o oblasti, ktoré im prinášajú priamy prospech, či už je to voľný pohyb v rámci EÚ, možnosť pracovať a študovať v zahraničí, či získať zdravotnú starostlivosť v zahraničí. Od EÚ majú aj dosť vysoké očakávania týkajúce sa zvýšenia životnej úrovne a zamestnanosti. Z prínosov oceňujú hlavne voľný pohyb osôb, tovarov a služieb; mier v Európe a spoločnú menu euro. Už menej využívajú aktívne práva ako napríklad zapájanie sa do konzultácií o návrhoch európskej legislatívy či vyjadrovania názorov na budúcnosť Európy. Prejavom tejto menšej aktivity je aj slabá účasť vo voľbách do Európskeho parlamentu.

Eurobarometer sa venoval aj ekonomickým témam a ukázal, že Slováci vnímajú celkový stav ekonomiky ako zlý. Pozitívne je, že napriek tomu až 54 % Slovákov finančnú situáciu svojej domácnosti vníma ako dobrú.

A aké je moje zhodnotenie Eurobarometra? Súhlasím s tými, ktorý výsledky interpretujú pozitívne. Slováci sú priaznivo naladení voči Európskej únii. Uvedomujú si jej výhody a mnohí pravidelne využívajú svoje európske práva. Väčšina taktiež verí spoločnej mene a očakáva, že európske inštitúcie zohrajú dôležitú úlohu pri riešení hospodárskej krízy. Slováci však Slováci nie sú zaslepení. Vidia, že ekonomická situácia nie je dobrá a nezamestnanosť stále rastie. Na zlepšenie situácie Európska únia plánuje ďalej prehĺbiť európsku integráciu vo viacerých oblastiach. Na to však potrebuje aj aktívne zapojenie občanov a ich podporu. A aj o tom je európsky rok občanov, aby Európania vyjadrili svoje očakávania a svoj názor na budúcnosť Európy.

Dušan Chrenek, vedúci Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku

Viac informácií o európskych témach nájdete na www.europa.sk.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk



Na predmestí Moskvy ukončili záchranári pátranie po nezvestných vo vyhorenej a čiastočne zrútenej koncertnej budove.
Stojí za útokom v Moskve Ukrajina? Ostré vyjadrenie z Bieleho domu
Herečka Rebel Wilson
Foto
Prekvapivé priznanie známej herečky: Do svojich 35-tich rokov som bola PANNA!
Grandparents with grandchildren preparing traditional easter meals, baking cakes and sweets. Passing down family recipes, custom and stories. Concept of family easter holidays.
Koľko míňajú Slováci na veľkonočný nákup? Takýto je rozdiel medzi východom a západom!
Ministerka kultúry Martina Šimkovičová
Šimkovičová po stretnutí s maďarským veľvyslancom: Zhodli sa na súčasnom probléme národnej identity
Hrad Modrý Kameň.
Hrad Modrý Kameň ožije veľkonočnou atmosférou: Zaujímavé aktivity pre návštevníkov!
vojak
Webstránka rozpútala paniku: Nábor vojakov na Ukrajinu? Úrady okamžite zakročili
(ilustračné foto)
Desivá havária pri anektovanom Kryme: Ruské vojenské lietadlo sa zrútilo do mora!
Ruský prezident Vladimir Putin so severokórejským vodcom Kim Čong-unom.
Úsilie OSN stopol zásah Ruska: Krajiny Západu sa usilujú zaškrtiť Severnú Kóreu, tvrdí veľvyslanec
Maddison twins
Foto
Sexi dvojčatá sa delia úplne o všetko: Dokonca už aj o... Pikantné detaily!
Depressed man at night feeling alone and useless
Ste pripravení na prechod na letný čas? Prieskum hovorí jasne: Tieto problémy sú najčastejšie!
Petra Polnišová
Foto
Polnišová sa postarala poriadny TRAPAS: Veľké sklamanie fanúšikov! Zabudla na svoje predstavenie?
V Bratislave zadržali medzinárodne hľadaného občana Bosny a Hercegoviny
Foto
Veľká policajná akcia: V Záhorskej Bystrici zadržali medzinárodne hľadaného občana!