Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
22.02.2013 14:00 | Správy | Servis

Odborníci varujú: Neliečená chrípka vás môže zabiť

Chrípka môže byť smrteľná! Zdá sa vám toto tvrdenie prehnané? V tom prípade zbystrite pozornosť.

Chrípka totiž môže mať veľmi ťažký priebeh a jej ťažká forma môže končiť na dýchacích prístrojoch alebo dokonca smrťou. Neliečená či prechodená chrípka totiž môže mať následky pre srdcový sval. Ročne na ňu na celom svete zomrie až 500-tisíc ľudí. U nás došlo k ďalšiemu úmrtiu v súvislosti s chrípkou včera. Nový Čas sa pýtal odborníkov, aké dôsledky má, ak ju prechodíme, čo s ňou súvisí, i to, ako sa z chrípky čo najskôr dostať.

1. Prečo by sme chrípku nemali prechodiť?

2. Aké ochorenia s ňou súvisia?

3. Čo odporúčate chorému?

Mário Moro, detský lekár1. Ak si zoberieme typické príznaky chrípky, t. j. horúčky, únavu, slabosť, malátnosť, bolesti svalov, kostí, hlavy, tak sú to príznaky, ktoré vyslovene dotyčného „ženú“ do postele. Základom liečby chrípky je „preležať a prepiť“. Najhoršie, čo pacienti robia, je, že sa nadopujú rôznymi reklamnými zázrakmi a behajú po svete a robia zle sebe a ďalej šíria vírus.

2. Ak chrípku nevyležíme, zvyšujeme riziko komplikácií, ktoré sú základným problémom chrípky. Problém chrípky je predovšetkým v možných komplikáciách, t. j. zápaly priedušiek, pľúc, zápaly prínosových dutín, uší. Chrípka má niekedy veľmi ťažký priebeh a dosť často pacient skončí na ARO.

3. Základom je posteľ, tekutiny a niečo od horúčky, k tomu vitamín C - to je základom liečby. To, čo bežne pacienti robia, že hneď utekajú k doktorovi, tiež nie je správne. Kašeľ, ktorý býva pri chrípke zo začiatku, sa postupne zintenzívňuje, ale neznamená to zhoršovanie stavu. Treba si uvedomiť, že chrípka bežne trvá 7 - 10 dní.

Ivan Rovný, hlavný hygienik SR: - Dôležité je zostať doma!

1. Chrípku by sme nemali prechodiť, pretože okrem šírenia nákazy nevyležaním sa zvyšuje aj riziko vzniku komplikácií ochorenia.

2. Medzi najčastejšie patria zápaly stredného ucha, infekcie prínosových dutín a zápaly pľúc. Pri komplikovanom priebehu chrípky môže dôjsť až k zlyhaniu srdca.

3. Chorému s príznakmi chrípky sa odporúča zostať doma, kontaktovať svojho ošetrujúceho lekára a riadiť sa jeho pokynmi. Samoliečba sa pri chrípke neodporúča. Liečba chrípky patrí do rúk lekárov.

Igor Vozár, internista: - V niektorých prípadoch zlyhajú funkcie pľúc.

1. Na chrípku zomiera vo svete ročne 500-tisíc ľudí. Zaľahnúť do postele a nechať v pokoji pracovať imunitný systém je veľmi dôležité. V oslabení má organizmus zásadný problém vyrovnať sa so záťažou a bojovať účinne s touto vírusovou infekciou. Veľmi nebezpečné sú tzv. superinfekcie, keď sa pacient s virózou zakrátko nakazí napr. aj pneumokokom alebo inou nebezpečnou baktériou.

2. Chrípka napáda organizmus veľmi rýchlo. Pacient ochorie náhle, takpovediac z plného zdravia. Vírus napáda v prvom rade dýchacie cesty. Nosohltan, priedušky a pľúca predstavujú dôležitú vstupnú bránu pre nepozvaného hosťa. Preto medzi najčastejšie  prejavy ochorenia patria zápal sliznice nosa, prínosových dutín, zápal priedušiek a pľúc. Súčasťou ochorenia sú celkové prejavy ako vysoká teplota, malátnosť, únava, bolesti hlavy, kĺbov a svalov. V krajnom prípade pacienti končia na intenzívnych oddeleniach so zlyhaním funkcií pľúc, čo neraz, žiaľ, končí smrťou.

3. Chorý s chrípkou by sa mal izolovať a opustiť lôžko len v najnevyhnutnejšom prípade. Nie je potrebné ísť hneď ako zakašle k lekárovi. Mal by byť v teple, dbať vo zvýšenej miere na hygienu, dôležité je umývanie rúk, sprcha a častejšia výmena posteľnej bielizne pri teplotách. Piť veľa tekutín, hlavne bylinkové čaje, užívať med, cesnak, cibuľu a, samozrejme, kloktať hrdlo, lieky proti teplote, nádche a kašľu. Príbuzní by mali čo najskôr zaobstarať vitamíny, najmä zo skupiny C, E, A a kvapky s vitamínom D. Alergici by nemali zabudnúť na antihistaminiká, prieduškové spreje. No a fajčiari by, samozrejme, mali zabudnúť na cigarety.

Viliam Fisher, kardiochirurg: - Zápal srdcového svalu z chrípky hrozí každému.

1. Chrípku nie je vhodné prechodiť, pretože môžu vzniknúť veľmi vážne komplikácie. Z praxe poznám niekoľko prípadov, keď komplikácie postihli mladých ľudí aj vo veku 18 rokov, ktorí športovali. Takže nemožno povedať, že u koho riziko zápalu srdcového svalu z dôvodu chrípky nehrozí. Riziko je u každého.

2. Zápal môže postihnúť srdcový sval a oslabiť ho až natoľko, že u pacienta je nutné vykonať transplantáciu. Častejšie postihuje srdcovú chlopňu, to spôsobuje zníženie funkcie srdca.

3. Jednoznačne treba chrípku vyležať v posteli. Oslabený organizmus je náchylnejší, práve preto býva v tomto období zákaz návštev u pacientov v nemocniciach.

Peter Lipták, všeobecný lekár: - Antibiotiká si s chrípkou neporadia.

1. Chrípka je vírusové ochorenie. Na vírusové ochorenia nemáme lieky, ktorými by sme ich vedeli zlikvidovať tak, ako máme na baktérie antibiotiká. Antibiotiká zabíjajú iba baktérie, vírusom nerobia nič. Z vírusového ochorenia sa musí vyliečiť každý sám zapojením svojho vlastného imunitného aparátu.

Je potrebné, aby pacient bol v maximálnej fyzickej aj psychickej pohode, aby  sa potrebná energia neminula inak, ale aby sa mohla maximálne využiť na boj s infekciou.

2. Chrípka môže mať veľmi ťažký priebeh s rozvojom primárneho vírusového zápalu pľúc a srdca, čo je veľmi ťažká forma ochorenia končiaca na dýchacích prístrojoch a často aj smrťou pacienta. Závažnými komplikáciami chrípky sú bakteriálne komplikácie, keď vírusmi oslabený organizmus po cca týždni napadnú aj baktérie. Potom vzniká často bakteriálny zápal priedušiek, zápal pľúc, zápal prínosových dutín alebo stredného ucha. Chrípka dokáže vyčerpať všetky rezervy našej imunity. Zničí bariéry vybudované na slizniciach proti infekciám. Doba zotavovania po chrípke často trvá aj 1 až 2 mesiace. V tomto období môžeme oveľa ľahšie chytiť ďalšie infekčné ochorenie.

3. Prvé dni je potrebné ležať doma v posteli, liečiť sa pitným režimom a potnými kúrami. Všetky symptomatické lieky dostať voľne v lekárni a poisťovňa ich nehradí. Dôležité je teplotu liečiť tabletkami až nad 38 C. Teplota do 38 °C je primeraná obranná reakcia, organizmus sa usiluje zbaviť vírusov aj ich ako keby „povarením“.

Etela Janeková, internistka: - Komplikácie hrozia, ak chrípku prechodíme!

1. Nie je vhodné chrípku prechodiť z dvoch dôvodov. V prvom rade ,aby sme ju ďalej neroznášali a aby sme si nenavodili komplikácie, ktoré pri neliečení často vznikajú.

2. Najčastejšie ochorenia súvisiace s chrípkou sú bakteriálne infekcie horných dýchacích ciest, zápal mandlí, zápal prínosových dutín, ako aj vážnejšie komplikácie a to napr. zápal pľúc.

3. Chorý s príznakmi chrípky by sa mal čo najskôr izolovať v domácom prostredí, piť dostatok tekutín, jesť čerstvú stravu, veľa ovocia a zeleniny, užívať lieky proti teplote a ležať v pokoji 1 - 2 dni. Ak po týchto opatreniach nedôjde k zlepšeniu zdravotného stavu, mal by navštíviť lekára za účelom vyšetrenia.

Ďalšia obeť prasacej chrípkyV banskobystrickej Rooseveltovej nemocnici zomrel v stredu ďalší pacient († 59) s prasacou chrípkou. V priebehu pár dní ide o ďalší prípad úmrtia, ktorý je spojený s chrípkou typu A (H1N1). Cez víkend totiž zákernej chorobe podľahla v nemocnici mladá mamička († 29) z Handlovej.

„Pacient bol hospitalizovaný na oddelení anestéziológie a intenzívnej medicíny. Mal súbeh viacerých vážnych diagnóz. Chrípkový vírus jeho zdravotný stav skomplikoval, ale nebol príčinou úmrtia,“ povedala Ružena Maťašeje, hovorkyňa nemocnice. Podľa našich informácií v nemocnici v Banskej Bystrici leží s prasacou chrípkou aj ďalšia žena, ktorej stav je kritický.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


high winds in a dust storm at a campground destroying a tent
Pred slnečným víkendom nám zafúka vietor: Pozrite sa, akú rýchlosť dosiahne
Pápež František počas návštevy rímskej väznice Rebibbia.
Pápež umyl nohy väzenkyniam v rímskej väznici: Niektoré to nezvládli a rozplakali sa
Na snímke poslanec Národnej rady SR Peter Kotlár (SNS)
Kotlár o zásahoch do ľudských práv počas pandémie: Aha, na čo mala prísť odborná komisia
Sam Bankman-Fried je zakladateľom burzy kryptomien FTX.
Zakladateľa kryptoburzy poslal súd na 25 rokov do väzenia: Sedem hriechov, za ktoré musí pykať
(ilustračná fotografia).
Súd vyniesol ortieľ nad zakladateľom známej kryptoburzy: Zaskočí vás, koľko rokov strávi za mrežami
V Ríme sa vytvorila obrovská diera, ktorá pohltila autá.
Hrozivá situácia v Ríme: Na ulici sa objavila obrovská diera, pohltila niekoľko áut
Janka navštívila Sivú Bradu, vzácne miesto neďaleko Spišského Podhradia.
FotoVáš Tip
Jedno z najohrozenejších miest na Slovensku: Poznáte TENTO skrytý poklad Východu? Turistom zaplesajú srdcia!
Na predmestí Moskvy ukončili záchranári pátranie po nezvestných vo vyhorenej a čiastočne zrútenej koncertnej budove.
Stojí za útokom v Moskve Ukrajina? Ostré vyjadrenie z Bieleho domu
Herečka Rebel Wilson
Foto
Prekvapivé priznanie známej herečky: Do svojich 35-tich rokov som bola PANNA!
Grandparents with grandchildren preparing traditional easter meals, baking cakes and sweets. Passing down family recipes, custom and stories. Concept of family easter holidays.
Koľko míňajú Slováci na veľkonočný nákup? Takýto je rozdiel medzi východom a západom!
Ministerka kultúry Martina Šimkovičová
Šimkovičová po stretnutí s maďarským veľvyslancom: Zhodli sa na súčasnom probléme národnej identity
Hrad Modrý Kameň.
Hrad Modrý Kameň ožije veľkonočnou atmosférou: Zaujímavé aktivity pre návštevníkov!