Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
18.02.2013 19:00 | Šport | Šport mix

Úspešný Žampa hľadá sponzora: Rodičia to ťahajú až na rezervu!

Mladý Slovák bude mať na MS v Schladmingu dlhotrvajúce spomienky.

Fanúšikovia zjazdového lyžovania mali možnosť sledovať časť jazdy Adama Žampu (22) v slalome z pohľadu pretekára. Konkrétne počas 1. kola na svetovom šampionáte v Schladmingu zdolávali so slovenským reprezentantom úvodné bránky a záver kurzu.

Živú kameru televízie ORF malo na prilbe len pár súťažiacich. "Pýtali sa a ja som im povedal, že s tým nemám problém. Keď mi to na prilbu pripevnili, pocítil som to, že som mal na hlave čosi ťažšie. Ale mne to neprekážalo. V slalome ide o to, ako dobre jazdíš, nie akú máš aerodynamiku," tvrdí Žampa.

Mladý lyžiar si možno ani sám neuvedomil, že svojím prikývnutím rakúskej verejno-právnej televízii zreklamoval aj svoju výzvu na prilbe. ORF prirodzene "nadetailizovala" v cieľových priestorov svoj prístroj na Žampovej hlave a tak v televízii opätovne vynikol aj červený výkričník medzi dvoma otáznikmi, ktorý zdobí čelnú časť jeho pretekárskej pokrývky hlavy.

"Zopár ľudí sa ma pýtalo, čo to je, tak som im vysvetlil, že hľadám sponzora. Ale keď sa ma pýtali viac, odkázal som ich na môjho otca, on je manažér. Bolo by super mať sponzora, lebo financovanie z vlastnej pokladničky nemôže trvať večne, otec s mamou to ťahajú stále až na rezervu," priznal zjazdár.

Slovenské zjazdové lyžovanie má v ňom "majstra sveta 2. kola slalomu". Samozrejme, že Adamovi nikto neudelil zlatú medailu, ale jeho výkon v druhej polovici záverečnej súťaže svetového šampionátu letí do sveta. Veď zdolal aj rakúskeho národného hrdinu Marcela Hirschera, novému slalomovému kráľovi nadelil v 2. kole 22 stotín.

Napríklad strieborný Felix Neureuther zaostal za Žampom 36 stotín, obhajca titulu z 2011 Jens Byggmark stratil 61 stotín. Benjamin Raich, jeden z najväčších borcov tejto éry a 4-násobný víťaz schladminského slalomu v SP zaostal za slovenským lyžiarom v 2. kole až 1,82 s.

"Vravel som si, že druhé kolo pôjdem úplne naplno, vyskúšam, čo to dá. Na rovnej trati sa jazdí úplne ináč ako na rozbitej a vyšlo mi to asi super, lebo fakt, vyhrať druhé kolo nie je len tak. A ešte k tomu na majstrovstvách sveta, to je perfektné," povedal slovenský reprezentant. Samozrejme, že to bolo aj o štartových pozíciách, Žampa mal v 1. kole 36-ku, v druhom 7-ku, kým najväčší a zároveň úspešní favoriti mali najprv čísla od 1 a 2 a potom 29 a 30.

Ťažko sa predstavuje, čo by asi slovenský borec dokázal v lepších podmienkach 1. kola... "To číslo asi robilo svoje, pretože v prvom kole som to mal rozbité a som rád, že som sa vopchal do tridsiatky. Naozaj sa mi išlo ťažko, ale chvalabnohu som to zvládol na tú 24. priečku a najmä bolo rozhodujúce, že som stratil na najlepšieho len tri sekundy," zdôraznil Žampa.

Športovo vzdelanej verejnosti je všeobecne známe, že štartové čísla v slalome hrajú dôležitejšiu úlohu ako v hociktorej inej alpskej disciplíne, tobôž v iných lyžiarskych odvetviach. Predsa však tú detailnú podstatu poznajú len samotní zjazdári a Adama Žampa má k dispozícii toto prirovnanie: "Ja to vždy vysvetľujem tak, že si treba predstaviť automobilové preteky na asfaltovom okruhu. Povrch je hladký, auto drží perfektne a ide sa super. Ale na rozbitom asfalte odskakuje, nedrží a to isté v lyžovaní - na rozbitej trati lyže odskakujú a nedá sa dobre držať oblúk. Keď má pretekár dobrú formu a svoje kvality, potrebuje sa už len dostať do prvej pätnástky a tam stabilne jazdiť na svojej úrovni."

"Medzi mužmi je to úplne iné, ako v ženskej kategórii. Tu sa nerodí slalomárska kométa tak často. Chce to najmä trpezlivosť, krok za krokom. Chcel by som, aby som sa pravidelne presadzoval v obrovskom slalome a slalome v prvej tridsiatke Svetového pohára. Ukázalo sa, že na to mám. Len k tomu treba viac šťastia a zdravie. Treba drieť a potom to príde,“ zdôrazňuje Žampa.

Mladý Slovák bude mať na MS v Schladmingu dlhotrvajúce spomienky. Na organizáciu a atmosféru jedinečného podujatia, aké vie zorganizovať iba krajina lyžiarskeho národa. Tieto veci ocenil, ale jedna vec ho škrela: "Jediná vec, s ktorou nie som spokojný je to, že nás stále berú ako taký ostblok. Ako keby neverili tomu, že aj na Slovensku môžu vyrásť pretekári, ktorí patria do svetovej špičky. Svedčí tom aj naše ubytovanie. Náš vidiecky penzión sa nedal porovnať s hotelmi, v akých bývali napríklad Švajčiari alebo Francúzi. Ten organizátor sa asi vždy snaží ušetriť na tých papierovo slabších krajinách. Tieto výpravy bývajú v najhorších hoteloch. Ale prečo, keď cena je rovnaká? Pritom čo sa týka nás, Veronika má špičkové výsledky, ja sa k svetu približujem a dúfam, že ešte ukážeme všetkým, že aj na Slovensku máme výborné lyžovanie.“ 

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

Grandparents with grandchildren preparing traditional easter meals, baking cakes and sweets. Passing down family recipes, custom and stories. Concept of family easter holidays.
Koľko míňajú Slováci na veľkonočný nákup? Takýto je rozdiel medzi východom a západom!
Ministerka kultúry Martina Šimkovičová
Šimkovičová po stretnutí s maďarským veľvyslancom: Zhodli sa na súčasnom probléme národnej identity
Hrad Modrý Kameň.
Hrad Modrý Kameň ožije veľkonočnou atmosférou: Zaujímavé aktivity pre návštevníkov!
vojak
Webstránka rozpútala paniku: Nábor vojakov na Ukrajinu? Úrady okamžite zakročili
(ilustračné foto)
Desivá havária pri anektovanom Kryme: Ruské vojenské lietadlo sa zrútilo do mora!
Ruský prezident Vladimir Putin so severokórejským vodcom Kim Čong-unom.
Úsilie OSN stopol zásah Ruska: Krajiny Západu sa usilujú zaškrtiť Severnú Kóreu, tvrdí veľvyslanec
Maddison twins
Foto
Sexi dvojčatá sa delia úplne o všetko: Dokonca už aj o... Pikantné detaily!
Depressed man at night feeling alone and useless
Ste pripravení na prechod na letný čas? Prieskum hovorí jasne: Tieto problémy sú najčastejšie!
Petra Polnišová
Foto
Polnišová sa postarala poriadny TRAPAS: Veľké sklamanie fanúšikov! Zabudla na svoje predstavenie?
V Bratislave zadržali medzinárodne hľadaného občana Bosny a Hercegoviny
Foto
Veľká policajná akcia: V Záhorskej Bystrici zadržali medzinárodne hľadaného občana!
Vladimir Putin, Volodymyr Zelenskyj.
Nad Ukrajinou sa zaťahujú mraky: Majú teroristický útok v Moskve na svedomí? Toto tvrdí Rusko!
Ďalekonosný raketový systém počas cvičenia (ilustračná fotografia).
USA odklepla veľkú zásielku: Pokročilé raketové systémy sa vyskytnú neďaleko od nás!