Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
15.02.2013 12:59 | Správy | Krimi | Domáce krimi

Strelca z Hurbanova musí riešiť špecializovaný súd, aj keď nechcel

Špecializovaný trestný súd si myslí, že mu na stôl nepatrí prípad mestského policajta z Hurbanova.

Špecializovaný trestný súd (ŠTS) sa napokon bude musieť zaoberať prípadom masakry mestského policajta Milana Juhásza z Hurbanova, a to ako prípadom úkladnej vraždy. Najvyšší súd totiž zrušil jeho rozhodnutie, ktorým prípad postúpil Okresnému súdu Nitra s tým, že ho treba posudzovať ako viacnásobnú vraždu. Tá už nie je v kompetencii špecializovaného, ale všeobecného súdu.

"Najvyšší súd SR rozhodnutie Špecializovaného trestného súdu zrušil a vec vrátil na ďalšie konanie ŠTS," potvrdili agentúre SITA z najvyššieho súdu. Podľa trestného zákona je rozdiel medzi úkladnou vraždou a vraždou. Pri úkladnej vražde ide o úmyselné usmrtenie s vopred uváženou pohnútkou. Pri vražde nie je vopred uvážená pohnútka. "Podľa názoru súdu nejde o obzvlášť závažný zločin úkladnej vraždy, ale o obzvlášť závažný zločin vraždy, ktorého prejednanie nepatrí do pôsobnosti špecializovaného trestného súdu," vysvetlila koncom januára hovorkyňa ŠTS Katarína Kudjáková.

Proti uzneseniu, ktorým špecializovaný súd prípad postúpil na okresný súd, podal následne dozorujúci prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry sťažnosť. Najvyšší súd dal už spomínaným rozhodnutím za pravdu prokuratúre. "Podľa dozorujúceho prokurátora výsledky prípravného konania nasvedčujú tomu, že obvinený konal s vopred uváženou pohnútkou," uviedla hovorkyňa Úradu špeciálnej prokuratúry Andrea Predajňová. Špeciálny prokurátor preto podal na Špecializovaný trestný súd obžalobu za obzvlášť závažný zločin úkladnej vraždy (sčasti dokonaný, sčasti v štádiu pokusu) v súbehu so zločinom a prečinom nedovoleného ozbrojovania a obchodovania so zbraňami a prečinom porušovania domovej slobody. "V rámci vyšetrovania sa objasňovali všetky dôležité skutočnosti, a to aj duševný stav obvineného v čase spáchania skutku," doplnila Predajňová.

Stanovisko Úradu špeciálnej prokuratúry k rozhodnutiu Najvyššieho súdu SR o sťažnosti dozorujúceho prokurátora

"Najvyšší súd SR v trestnej veci obvineného Milana J. dňa 12.03.2013 na podklade podanej sťažnosti prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry GP SR proti rozhodnutiu Špecializovaného trestného súdu o postúpení veci Okresnému súdu Nitra tejto sťažnosti prokurátora vyhovel. Zrušil tým uznesenie Špecializovaného trestného súdu a prikázal mu vo veci znova konať a rozhodnúť, keďže v súčasnom štádiu trestného konania a vzhľadom na výsledky vyšetrovania, ktoré predchádzali podaniu obžaloby prokurátorom, nemožno bez ďalšieho konania a dokazovania pred Špecializovaným trestným súdom konštatovať že obvinený nekonal s vopred uváženou pohnútkou. Nemožno teda nateraz prísť k záveru, že v jeho prípade nejde o trestný čin úkladnej vraždy.

Podľa dozorujúceho prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry GP SR výsledky prípravného konania nasvedčujú tomu, že obvinený Milana J. konal s vopred uváženou pohnútkou, teda sa dopustil okrem iných trestných činov aj obzvlášť závažného zločinu úkladnej vraždy. Z vyššie uvedeného dôvodu aj obžalobu na obvineného prokurátor podal na vecne príslušný Špecializovaný trestný súd." O stanovisku informovala hovorkyňa generálnej prokuratúry Vladimíra Gedrová. Prípad strelca z HurbanovaMilan Juhász prišiel vlani v sobotu dopoludnia 26. júna, v čase svojho voľna, na dvor domu obetí. Zastrelil tam otca rodiny, syna aj zaťa a zranil ďalšieho syna a jeho manželku. Potom sa vybral k domu primátorky, ktorá však nebola doma. Tvrdil, že jej chcel všetko vyrozprávať. Tam ho aj zadržala polícia. Juhász mal strieľať pre správanie sa tejto rodiny, polícia nevidí za vraždami rasový motív. Obete boli v minulosti trestne stíhané. Strelec pracoval v mestskej polícii dvadsať rokov. Podľa informácií TV Markíza počas vyšetrovania tvrdil, že ho rodina frustrovala, a tak s ňou urobil poriadok.

Podľa medializovaných informácií znalci na základe prvotných posudkov navrhovali Milana Juhásza umiestniť v ústave. Podľa pôvodného záveru znalcov mal strelec podstatne zníženú schopnosť rozpoznať nebezpečenstvo svojho konania, ako aj podstatne zníženú schopnosť svoje konanie ovládať. Vedomie Juhásza bolo zakalené a zmätené. Vyšetrovateľ však znovu vypočul súdnych znalcov, a podľa definitívneho záveru bol strelec v čase skutku zdravý a pri zmysloch. Strelec si podľa vyšetrovateľov skutok dopredu podrobne naplánoval a zadovážil si zbraň. V prípade odsúdenia mu hrozí 25 rokov väzenia alebo aj doživotie.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Andorra
Extrémny bič na cudzincov: Za neovládanie jazyka dostanú pokutu!
Eva si mala sama zobrať život.
Foto
Krásnu Evu († 22) našli doma obesenú: Smutný nález pri tele! Čo sa dialo pred jej smrťou?
vojak
„Zmrazí“ sa vojna na Ukrajine? Exminister varuje, môže to mať katastrofálne následky!
Belindin partner už má pre Bellu aj dres s číslom 24, teda rok, keď sa narodila.
Benčičovej slovenský snúbenec: Ako to vyzerá so svadbou?
Pre vdovu Majku bola rozlúčka s manželom veľmi bolestná.
Foto
Na Grúňovom († 81) pohrebe chýbala dcéra Renáta: Prečo sa neprišla rozlúčiť s otcom?!
Grécky premiér Kyriakos Mitsotakis.
Grécky premiér s týmto Ukrajine nepomôže: Nezaberie ani nátlak! O čo ide?
Bratislava (ilustračné foto)
Váš Tip
Bratislava má ďalšiu národnú kultúrnu pamiatku: Je ňou TENTO chátrajúci objekt! Mesto ho plánuje obnoviť
Hollywoodsky herec Samuel L. Jackson ako Nick Fury.
Foto
Hollywoodska HVIEZDA v Bratislave! Prominentná lekárka Pallová sa pochválila exkluzívnou FOTO
A shot of a young woman standing outdoors with her arms outstretched
Po 10 dňoch prichádza ZMENA: Takéto počasie si pre nás prichystal víkend!
Na archívnej snímke z 8. júla 2018 osobný vlak, ktorý sa vykoľajil v provincii Tekirdag,
Hrozivá nehoda vlaku po sebe zanechala 25 mŕtvych: Dočkajú sa pozostalí spravodlivosti?!
Na archívnej snímke z 12. mája 1986 helikoptéra  rozprašuje chemikálie na elimináciu radiácie.
Výbuch v atómovej elektrárni v Černobyle navždy zmenil svet: Tieto chyby sa už nikdy nesmú opakovať
Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj
Zelenskyj mal na linke významných mužov USA: Okrem vďaky nezabudol ani na dôležitú výzvu