Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
13.02.2013 06:00 | Prominenti | Domáci Prominenti

Problémy v Mlynskej doline: Prečo RTVS vysielala namiesto správ modrú?!

Predpoveď počasia, zopár reklám a modrá obrazovka, to si mohli pozrieť diváci v pondelok večer na Jednotke.

Technici sa v Mlynskej doline poriadne zapotili, hlavné správy meškali až 17 minút. A to sa stala chyba práve v čase, keď mala verejnoprávna televízia informovať o takej dôležitej veci, ako je odstúpenie pápeža. Uzdu svojmu hnevu popustil nielen samotný šéf televízie Václav Mika (49), ale aj riaditeľ sekcie spravodajstva Lukáš Diko. Obaja zo situácie vinia zanedbávanie techniky.

Hlavné správy na Jednotke mali v pondelok večer poriadne technické problémy. Kým ostatné televízie vysielali pravidelné spravodajstvo, na RTVS visel len oznam o poruche. Za chybu sa už ospravedlnil aj samotný Diko, ktorý je šéfom spravodajstva. „Došlo k zásadnej poruche, takže vysielanie nebolo možné. Vedenie RTVS považuje spravodajstvo za svoju prioritu, preto sa všetky problémy budeme snažiť čo najskôr odstrániť,“ povedal Diko, ktorý sa však neštítil ani toho, aby potopil technologické vybavenie televízie, do ktorej prestúpil pracovať z komer­čnej Markízy.

„Bohužiaľ, aj táto situácia je dôkazom dlhodobého zanedbávania investícií do technologického vybavenia spravodajstva RTVS,“ pustil sa do vlastných radov Diko. Kedy však bude spravodajstvo technicky lepšie vybavené, nevedel povedať ani samotný generálny riaditeľ Václav Mika. „Sme v štádiu riešenia. Na Slovensku funguje jedinečný šport, ktorý sa volá námietka na verejné obstarávanie. Tieto veci nevieme ovplyvniť. Rozpočtované to je, projekty sú, obstaráva sa. V Markíze som prístavbu postavil behom štyroch mesiacov. Tu sa to rozhodne za taký krátky čas nedá,“ dodal na záver Mika.

Šéf RTVS Mika: Dobre som si ponadával

Ako sa stalo, že hlavné Správy RTVS sa nevysielali načas a to práve pri takej dôležitej informácii ako je oznámenie odstúpenia pápeža?

- Vypadol nám zvuk, ktorý nebol zálohovaný. Všetci sme okolo toho v zastaranej televízii pobehovali ako to pri zlyhávajúcej technike býva. Bohužiaľ, ide o triviálnu vec, no bohužiaľ nezálohovanú. Že to bolo práve, keď sme mali dobré materiály, a keď išlo o kľúčové Správy, tak to je iba smola.

Vaším zlyhaním ste tak poslali divákov ku komerčnej konkurencii.

- To, že sa takýto výpadok doteraz nestal, bolo vecou zázraku. Ako viete, bez kompletnej obnovy techniky a bez jej verejného obstarania, ktoré v súčasnosti beží, nemôžeme nič zmeniť. To nie je ako v Markíze, že prídem, nakúpim a vysielam. V štátnej inštitúcii takto postupovať nemôžem.

Vie televízia vylúčiť, že by mohlo dôjsť k takejto chybe v prípade vysielania mimoriadnych správ, ktoré by sa týkali ohrozenia života?

- My sme Správy STV mohli odvysielať v inom štúdiu, ale bez grafiky, bez upútavky, bez pozadia a ďalších spravodajských prvkov. Vysielať teda vždy v každej situácii vieme, ale Správy by išli bez virtuálneho pozadia. Takže to nemá žiadny súvis s tým, že by sme nemali byť schopní odvysielať mimoriadne informácie. Ale pri správach môžeme vysielať len v štúdiu s vizuálnym pozadím. Je to stopercentné, že sme pripravení pre mimoriadnu situáciu.

Boli ste v televízii, keď ste o siedmej večer nerozbehli Správy STV?

- Bol som ešte v Mlynskej doline, ale nebolo to o mne. Mojou úlohou je urobiť maximum pre to, aby sme situáciu čo najskôr vyriešili. Divák nemá byť prečo trpezlivý k nám, my si musíme vyriešiť vlastné problémy. Keby som sa modlil dva týždne, tak by to nestačilo na to, koľko som si počas tých 17 minút ponadával. 

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Wind Power Generator
Holanďania si posvietia na veterné turbíny: Nastavia kamery, toto chcú zistiť
Foto
Fantastická správa pre slovenskú reprezentáciu: Záujem o MS v Česku potvrdil ďalší NHL hráč!
Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
AktualizovanéFoto
Donald Trump stojí pred súdom: Pred budovou sa zapálil muž! Hrozné, kto hasil plamene
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruskí hackeri útočili na výrobňu hnojív: Dôvod vás zarazí, o čo im išlo?
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Foto
Greta Thunbergová opäť zmobilizovala Švédov: Vyšli do ulíc, chcú len jediné
(ilustračné foto)
Gabriel ZNÁSILNIL tínedžerku pred tisíckami ľudí: Pozná svoj trest! Jej hrozné spomienky zabolia aj vás
2023. Postupne si Depp nechal narásť dlhšie vlasy.
Foto
Johnny Depp sa zmenil na nepoznanie: Schudol, ostrihal sa a OMLADOL!
Ilustračné foto
Expert prezradil, čo sa deje s vaším telom PRED SMRŤOU! Aj keď už človek nereaguje, stále môže... Tomu nebudete veriť!
Maďarský premiér Viktor Orbán.
Orbán sa búcha do pŕs: Keby nebolo národnej vlády, Maďarsko by už bolo po krk vo vojne, tvrdí
Potopené vozidlá na zaplavenej hlavnej ceste v Dubaji 17. apríla 2024.
Foto
Smutné správy z Dubaja: Hlásia ďalšie obete! Desivé detaily ich posledných chvíľ