Utorok 19. 3.
Jozef
Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
11.02.2013 11:59 | Správy | Zahraničné správy

Odstúpenie pápeža Benedikta XVI.: V novom roku chradol a nemal žiadne plány

Pápež Benedikt XVI. (85) sa rozhodol abdikovať. Niečo podobné sa neudialo takmer 600 rokov.

Informácie o pápežovej abdikácii minútu po minúte na Čas.sk:

Online prenosy

Pápež Benedikt XVI. sa chystá na radikálny krok. Rozhodol sa abdikovať. Hovorca Vatikánu potvrdil, že by tak mal pápež urobiť po 28. februári. Oznam o pripravovanej abdikácii zverejnil aj vatikánsky rozhlas.

Pápež oznámil svoje rozhodnutie v latinčine počas konzistória na svätorečenie mučeníkov z Otranta. "Po tom, čo som si znova spytoval svedomie pred Bohom, som dospel k záveru, že moje schopnosti vykonávať službu nie sú vzhľadom k pokročilému veku primerané," píše sa v pápežskom vyhlásení, ktoré vám prinášame aj vplnom znení >> "Trápi ho staroba,"povedal agentúre DPA pápežov brat Georg Ratzinger. Podľa neho lekári dôrazne neodporúčali Benediktovi XVI. zámorské lety. Dokonca aj bežnú chôdzu pápež zvládal veľmi ťažko.

Odstúpenie tu nebolo 600 rokovDobrovoľný odchod pápeža je nevídaným javom. Niečo podobné sa nestalo 600 rokov. Naposledy hlava katolíckej cirkvi abdikovala v 15. storočí. Posledný pápež, ktorý v minulosti rezignoval, bol Gregor XII, jeho rezignáciu oznámili 4. júla 1415. Okrem Benedikta XVI. a Gregora XII. doteraz abdikovali ešte dvaja pápeži – Benedikt IX., ktorý bol hlavou cirkvi v rokoch 1032-1044 a Celestín V., ktorý abdikoval v roku 1294.

Správu potvrdil hovorca Svätej stolice Federico Lombardi. "Pápež oznámil, že sa svojho duchovného úradu vzdá 28. februára o 20:00 SEČ. Tým sa začíná takzvané obdobie sede vacante (prázdného pápežského stolca)," povedal Lombardi. Konkláva, teda volebný zbor, ktorý zvolí budúceho pápeža, sa má uskutočniť do konca marca. 

Aj biskup Zvolenský je prekvapený

Ak sa rozhodnutie pápeža Benedikta XVI. abdikovať potvrdí, ide podľa predsedu Konferencie biskupov Slovenska Stanislava Zvolenského o prekvapivé rozhodnutie. Ako však tlmočil slová Zvolenského hovorca KBS Jozef Kováčik, je to plne v súlade s právomocami Svätého Otca.

Kto je Benedikt XVI.

Benedikt XVI., vl. menom Joseph (Alois) Ratzinger (* 16. apríl 1927, Marktl am Inn, Bavorsko, Nemecko) je nemecký duchovný a 265. pápež rímskej cirkvi; je prvým nemeckým pápežom po 482 rokoch (po Hadriánovi VI.). Súčasne je aj biskupom mesta Rím. Pred svojím zvolením bol blízkym spolupracovníkom svojho predchodcu Jána Pavla II. Pápežom sa stal 19. apríla 2005, svoju abdikáciu oznámil 11. februára 2013 s tým, že v úrade skončí 28. februára 2013.

Mladosť v Hitlerjugend

V roku 1941 bol Ratzinger, ako všetci štrnásťroční chlapci, zapísaný do Hitlerjugend. Ako nepríliš nadšený člen odmietal chodiť na schôdze. Jeho otec bol nepriateľ fašizmu, zhodne s John L. Allenovým životopisným dielom. Jeden z Ratzingerových bratrancov, štrnásťročný chlapec s downovým syndrómom, bol zavraždený režimom v rámci kampane eugeniky. V roku 1943 ako šestnásťročný, bol povolaný k nemeckému proti-lietadlovému zboru. Neskôr Ratzinger trénoval v nemeckom pešom pluku a kvôli chorobe sa vyhol ďalším prísnym vojenským povinnostiam.

Pápežom vo veku 78 rokov

Zvolený bol vo veku 78 rokov. Jeho voľba bola neobyčajne rýchla a presvedčivá. Zvolený bol už po štvrtom hlasovaní a to presvedčivou väčšinou 100 z celkového počtu 115 hlasov. Od pápeža Klementa XII. zvoleného v roku 1730 zasadol na pápežský stolec ako najstarší a je prvým nemeckým pápežom od Hadriána VI. (1522 – 1523). Hadrián VI. sa síce narodil na území dnešného Holandska, v tom čase však ešte časti Nemecka. Posledný predchádzajúci pápež pochádzajúci z dnešných hraníc Nemecka bol Viktor II., ktorý zomrel v roku 1057.

Odmieta eutanáziu a potraty

Niektorí považujú Benedikta XVI. za tradicionalistu a konzervatívneho katolíka, ale väčšina súhlasí s tvrdením, že je silným obrancom katolíckej cirkvi. Odmieta zmenu postoja cirkvi k homosexualite, manželstvám osôb rovnakého pohlavia, eutanázii a umelým potratom. Napriek tomu sa pokroku nebráni, v roku 2012 začal písať prostredníctvom iPadu na svoje konto na twitteri. Jeho posledný tweet je z nedele 10. februára a hovorí o tom, že "musíme veriť v obrovskú moc Božieho zľutovania. Všetci sme hriešnici, ale Jeho milosť nás mení a obnovuje".

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Na snímke tréner slovenskej futbalovej reprezentácie Francesco Calzona počas tlačovej konferencie v Senci.
Foto
Veľké komplikácie na repre zraze: TOTO vyšetrenie poslalo domov 4 hráčov!
Zľava Marek Hrivík, Šimon Nemec, Oliver Okuliar, asisitent trénera Andrej Podkonický, tréner hokejistov Slovenska Craig Ramsay.
Foto
Skvelá správa: Slovensku môže na MS v Česku pomôcť aj TÁTO zámorská posila!
Generálny prokurátor SR Maroš Žilinka počas tlačového vyhásenia na tému Podanie prezidentky na Ústavný súd SR.
Úrad špeciálnej prokuratúry prešiel zmenami: Bolo konanie Žilinku v súlade so zákonom?
Jeden z najuznávanejších a najvplyvnejších módnych návrhárov.
Foto
Draží sa rezidencia ikony sveta módy: Prečo Lagerfeld († 86) nejedol vo svojom vlastnom byte?
(ilustračné foto)
Chodíte spať s mokrými vlasmi? Už to nikdy neurobíte: TOTO si vodíte do postele
Členovia volebnej komisie zrátavajú hlasy po prezidentských voľbách v Rusku.
Spojené štáty komentujú voľby v Rusku: Toto bol neuveriteľne nedemokratický priebeh
Skokani sú zvyknutí skákať aj v lete, preto sa nápadu nebránia.
Foto
Tvár jej zaliala krv: Hororový pád lyžiarskej skokanky!
Prezidentka Čaputová si uctila obete decembrovej streľby na Filozofickej fakulte Univerzity Karlovej.
Prezidentka Čaputová navštívila Prahu: Silné slová o dianí na Slovensku!
Polícia parkovala na vodorovnej značkr ZŤP.
FotoVáš Tip
Čitateľa vytočilo, čo zbadal na parkovisku: Policajti parkovali na značke ZŤP! Ako to vysvetlili?
Michal chce pomôcť dobrej veci.
Pred Kubovčíkom sa budú mať na pozore všetci hviezdni kolegovia: Z ľudí chce ťahať krv!
Adam Ružička šokoval kontroverzným videom s bielym práškom.
Foto
Vyjadrenie Slováka, ktorý mal k Ružičkovi v NHL najbližšie: TOTO si o ňom myslí!
(ilustračné foto)
Doprava na D2 skolabovala! Vodiči, chce to pevné nervy: V kolóne si postojíte minimálne hodinu