Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
07.02.2013 07:07 | Správy | Domáce správy

Snehová kalamita: Vlaky meškali až 300 minút, bez elektriny boli tisíce ľudí

Na mnohých miestach Slovenska čerstvá snehová nádielka spôsobila vážne problémy.

Podľa SHMÚ bude dne oblačno až zamračené a na mnohých miestach sneženie. Na krajnom východe spočiatku v polohách do 400 m dážď. Na juhozápade sneženie len ojedinele.

 

(pre zväčšenie kliknite na mapu)

 

Denná teplota -3 až 3 st.

Severozápadný až severný vietor do 20, na juhozápade prechodne do 40 km/h.

 

Aká je situácia vo vašom regióne? Ako kalamita ovplyvnila váš bežný život? Svoje príbehy a fotografie posielajte na tip@novycas.sk!

Online prenosy

ŽilinaMimoriadnu situáciu kvôli snehovej kalamite vyhlásilo na území Žilinského kraja už viacero obcí v okresoch Námestovo, ale aj niekoľko v okolí Žiliny.

Druhý deň podľa neho trvá mimoriadna situácia v Mútnom, Oravskej Lesnej, Beňadove, Vavrečke, Lokci, Oravskom Veselom, Štiavniku, Lutišiach a Terchovej. Dnes k nim pribudla Oravská Jasenica, Klin a Babín. Samosprávy pokračujú v záchranných prácach, aby odstránili sneh a sprístupnili cestné komunikácie záchrannej zdravotnej službe, hasičom a zásobovaniu, spresnil Suchopárek.

Hlavné cestné ťahy sa správcom darí sprejazdňovať, oveľa väčším problémom je údržba množstva kilometrov miestnych komunikácií priamo v obciach. Neustále pribúdajúci čerstvý sneh sa po odhrnutí hromadí na okrajoch ciest a zužuje ich, dodal František Škorvánek z Obvodného úradu v Námestove.Trenčín a PrievidzaV takmer celom Trenčianskom kraji pribudlo od stredy niekoľko centimetrov snehu. Najhoršia situácia je v okrese Prievidza, kde husto sneží a fúka nárazový vietor. Vyhlásený je tu prvý stupeň kalamitnej situácie, ktorý by mal podľa technického námestníka Správy ciest Trenčianskeho samosprávneho kraja Milana Halása platiť až do 18:00. Počasie skomplikovalo dopravu. Cesta I/64 od obce Nitrianske Pravno na Fačkovské sedlo v smere na Žilinu je neprejazdná pre nákladné vozidlá, cesta 1/50 medzi Handlovou a Žiarom nad Hronom je neprejazdná pre kamióny.

Kým v okrese Prievidza platí kalamitná situácia, v okrese Myjava a Nové Mesto nad Váhom miestami nesnežilo vôbec. V teréne majú cestári 39 posypových vozidiel a jeden traktor. Ako informoval Halás, cesty prvej a druhej triedy sú mokré, na cestách tretej triedy sa miestami vyskytuje kašovitá vrstva snehu do jedného až dvoch centimetrov. Teploty v kraji sú medzi 0 až – 2 stupne Celzia. Trenčianski policajti upozorňujú, že na diaľnici D1 hrozí riziko šmyku.

KošiceHusté sneženie spôsobuje od stredy podvečera v Košickom kraji padanie stromov na cesty. Hasiči mali do dnešného rána 28 výjazdov pri ich odstraňovaní.

Hasiči museli zasahovať pri odstraňovaní spadnutých stromov v Spišskej Novej Vsi, Gelnici, Krompachoch, Rudnej, Mníšku nad Hnilcom, Čermeli, Folkmari, Gemerskej Polome, Baške pri Bukovci, Opátke, Vyšnej Slanej, Kolinovciach, Hýľove, Henckovciach, Medzeve, Štefanskej Hute, či Smolenickej Hute. "V súčasnej dobre je uzavretá cesta z Hýľova smer Zlatá Idka, kde dochádza k neustálym vývratom, dokonca v takom rozsahu, že hasiči po odstránení časti stromov z cestnej komunikácie evidujú opätovné padanie stromov," konštatoval Fatura.

Ak sa počasie nezlepší podľa predpokladov bude takáto situácia pokračovať ďalej v priebehu dňa.

PrešovHusté sneženie v Prešovskom kraji spôsobuje vážne komplikácie v doprave. V noci na niektorých miestach pripadlo aj viac ako 25 centimetrov snehu. Ťažký mokrý sneh zapríčinil lámanie konárov a stromov.PopradV Poprade napadlo za posledných 12 hodín do 40 cm nového snehu. Vzhľadom na to, že sneženie neprestáva a vznikajú prvé komplikácie, rozhodla sa samospráva vyhlásiť 2. kalamitný stupeň. Informáciu poskytol hovorca Marián Galajda.

Horské priechodyPre sneženie sú pre nákladnú dopravu dlhšiu ako 10 metrov uzavreté horské priechody Šturec, Donovaly, Čertovica, Pusté pole a aj Lom nad Rimavicou. TASR to uviedla banskobystrická krajská policajná hovorkyňa Mária Faltániová.
Pre ostatnú dopravu sú Čertovica, Pusté pole aj Lom nad Rimavicou zjazdné len s reťazami.

Dispečerka Banskobystrickej regionálnej správy ciest Marta Trusková informovala, že na Šturci a Donovaloch je vrstva snehu od troch do piatich centimetrov, na Čertovici od päť do desať. Na cestách okresov Banská Bystrica a Brezno je ujazdený alebo kašovitý sneh.Vlaková doprava

Výrazné sneženie, ťažký a mokrý sneh od skorého rána výrazne komplikuje železničnú dopravu na strednom a východnom Slovensku. Cestujúca verejnosť musí počas celého dňa počítať s meškaním vlakov.

Najproblematickejšia situácia je na celej trati Brezno – Margecany, kde Železnice Slovenskej republiky vyhlásili v úseku Brezno – Červená Skala III. stupeň zimných opatrení a v úseku Červená Skala – Margecany – II. stupeň. Okrem toho, že je zafúkaná železničná trať, výhybky, ťažký a mokrý sneh spôsobuje padanie stromov na trať, kde dochádza na viacerých úsekoch aj k poškodeniu trakčného vedenia. ŽSR nasadili všetku dostupnú techniku aj ľudí, v pohotovosti sú snežné pluhy, frézy. Vplyvom hustého sneženia dochádza k prešmykovaniu kolies vlakových súprav. Na viacerých miestach ŽSR nariadili zníženú rýchlosť vlakov kvôli ohnutým stromom, ktoré zasahujú do trate a kvôli hrozbe padajúcich konárov. Cestujúci sú o situácii vyrozumievaní prostredníctvom staničných rozhlasov a vývesných tabúľ, o aktuálnej situácii je možné sa dozvedieť na zákazníckej infolinke Železničnej spoločnosti Slovensko a.s. 18 188 alebo info@slovakrail.sk.

Vzhľadom k výstrahe meteorológov, že má v priebehu dňa napadnúť na strednom a východnom Slovensku až do 50 cm nového snehu, vyzývame cestujúcu verejnosť, aby v prípade, že to nie je nutné, ľudia necestovali.

Obmedzenia v konkrétnych úsekoch:

Stále sú neprejazdné trate:

  • Gelnica – Červená Skala (bez náhrady),
  • Zlatno – Utekáč (husté sneženie + popadané stromy) – nasadená je náhradná autobusová doprava.

Trate, ktoré boli neprejazdné, ale už sa po nich jazdí:

  • Kysak – Malá Lodina – Margecany – Krompachy (husté sneženie + popadané stromy – prevádzka s určitými obmedzeniami),
  • Prešov – Kysak (porucha trolejového vedenia) jazdí sa od 12.37 h,
  • Hronská Dúbrava – Banská Štiavnica (husté sneženie),
  • Brezno - Tisovec (husté sneženie),
  • Čata – Šahy (popadané stromy).
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


water drop dripping from the tap and water shortage
Používanie vody podľa pravidiel: Katalánsko pristúpilo k vážnym krokom, po mesiacoh prišla nádej
Biely dom (ilustračná fotografia).
Biely dom pení: Uzavretie hraničných priechodov do Pásma Gazy je neprijateľné, tvrdia
Foto
Ramsay po generálke s USA: Som hrdý na všetkých hráčov!
Americký prezident Joe Biden.
Joe Biden dvíha varovný prst: Hrozí, že ľudia nebudú poznať pravdu, tvrdí
(ilustračné foto).
Nemci chcú mať obranu krajiny vo vlastných rukách: V hre je obnova povinnej vojenskej služby
Inaugurácia Vladimíra Putina
Expertka na reč tela si posvietila na Putina: TAJNÉ signály! Svojím telom povedal viac ako chcel
Ruský prezident Vladimir Putin.
Chystajú sa Rusi zaútočiť na Európu? Poľský minister varuje: Na toto si máme dať pozor
Foto
Počas tehotenstva sa jej ťažko dýchalo: Len jeden detail odhalil trpkú ranu osudu! Mamička bojuje o život
(ilustračné foto).
Príroda dáva Rumunsku jednu ranu za druhou: Zasiahlo ich ďalšie zemetrasenie
(ilustračné foto)
Napätie sa dá krájať! Hizballáh útočil dronmi proti izraelskej armáde: Mali svoj cieľ
Foto
Nádherný gól Juraja Slafkovského: TAKTO zažiaril pred bratislavským publikom!
(ilustračné foto)
Strach z novej MUTÁCIE koronavírusu: Slová expertov neveštia nič dobré! Zopakuje sa história?