Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
07.02.2013 08:00 | Správy | Krimi | Domáce krimi

Viliam Mišenka ide do väzby: Pre obvinenie z vraždy bosa Čongiho († 36)

Sudca Špecializovaného trestného súdu rozhodol o väzbe pre dolapeného Mišenku.

Z Venezuly do Ríma a odtiaľ do Bratislavy. Viliam Mišenka (56) pristál krátko po poludní na lestisku v Bratislave.

Vládny špeciál, na palube ktorého v sprievode slovenských mužov zákona z Ríma priletel Viliam Mišenka, pristál dnes krátko pred pol jednou na bratislavskom letisku. Mišenka vystúpil z vládneho špeciálu s putami na rukách a v sprievode kukláčov. Mišenka mal na sebe červené tričko s krátkymi rukávmi, bol usmiaty a opálený.

Policajná eskorta ho previezla  pred sudcu Špecializovaného trestného súdu. Do Banskej Bystrice dorazil policajný Range Rover krátko pred treťou. Kukláči auto zaparkovali na chodníku, čo najbližšie k vchodu na súd. Mišenka vystúpil v tom istom tričku, v akom priletel z Venezuely - úsmev z jeho tváre síce zmizol, ale krátky rukáv zostal, hoci v Banskej Bystrici bol v tom čase jeden stupeň nad nulou.

Sudca Špecializovaného trestného súdu vzal Viliama Mišenku do väzby pre obvinenie z vraždy mafiánskeho bosa Petra Čongrádyho. Dôvodom je obava, že by sa vyhýbal trestnému stíhaniu, ovplyvňoval svedkov a pokračoval v trestnej činnosti.  Obvinený si podal proti rozhodnutiu sťažnosť. O nej bude rozhodovať Najvyšší súd.

Viliam Mišenka bol na úteku od jesene 2010, v apríli 2011 na neho súd vydal prvý zatykač.  Postupne ho policajti obvinili v ďalších kauzách. Vo Venezuele na ostrove Margarita ho dolapili 2. januára. Z krajiny ho deportovali. Dnes cez Rím doletel do Bratislavy krátko pred pol jednou.

Policajný šéf  Tibor Gašpar uviedol, že Viliama Mišenku z Venezuely vyhostili, lebo porušil tamojšie zákony a následne ho deportovali. V sprievode tamojších policajtov previezli lietadlom do Ríma, tam si ho prevzali naši policajti, aby ho dopravili do Bratislavy.

Informácie o Mišenkovom pobyte na úteku začali byť presnejšie po dolapení jeho kumpána Karola Mella vlani v lete v Belize. Po rozvírení hladiny okolo Mella, Mišenka z Belize odišiel do Venezuely. Tam mal dve nehnuteľnosti - v jednej žil, druhú prenajímal. Gašpar spomenul, že ho dolapili na tretí pokus. Mal pri sebe jeden slovenský pas, ten mu úrady v stredoamerickej krajine skartovali a naša polícia mu vystavila náhradný cestovný doklad. 

"Je dobre, že sa ho úradom podarilo dostať na Slovensko, len aby sa nedostal na slobodu, aby mu niekto nepomohol," povedala Zuzana Mišenková, švagriná dolapeného Viliama Mišenku. Žena prežila výbuch v topoľčianskej firme. Explóziu z augusta 2009 policajti pripisujú okrem iných aj Viliamovi Mišenkovi. Podľa vyšetrovateľa zabezpečil výbušninu. V tomto prípade stále pokračuje vyšetrovanie.

V decembri 2010 ho spolu s ďalšími mužmi vyšetrovateľ obvinil v prípade vraždy jeho synovca Jozefa Mišenku († 33), ktorá sa stala 5 mesiacov predtým. Súd však nakoniec Mišenku pred pár dňami spod obžaloby oslobodil.

Vraždy s MellomV júli 2011 ho obvinili z vraždy Jozefa Gudábu († 46) z marca 2003. Skutok sa odohral v Bojnej (okr. Topoľčany). Jeho mŕtve telo vykopali kriminalisti vo februári pred dvoma rokmi. Podľa polície sa na čine podieľali aj ďalšie osoby a na mieste činu bol aj Jozef Mišenka († 33).

V máji 2012 ho obvinili v prípade vraždy mafiánskeho bosa Petra Čongrádyho († 36), ktorá sa stala v septembri 2004 v Bratislave. Podľa polície sa na tomto čine podieľal aj Karol Mello a ďalší traja muži. Vyšetrovateľ tvrdí, že Mišenka financoval nákup zbraní.

Vražda podnikateľaV auguste 2011 bol obvinený z vraždy podnikateľa Jána Krišku († 38), ktorá sa stala na jeseň 2001 v Sládkovičove. Advokátovi jedného z ďalších obvinených sa podarilo preukázať, že jeho klient bol v čase vraždy hospitalizovaný v Chorvátsku, kde ho operovali. Znalec potvrdil, že jazva, ktorú má, vznikla v čase uvedenom v správe od chorvátskych lekárov. Voči tomuto mužovi bolo stíhanie zastavené a vyšetrovanie bolo prerušené z dôvodu neprítomnosti  Mišenku.

Roky na súde

V roku 2000 ho spolu s ďalšími osobami obžalovali aj z krádeže 173 mil. korún (viac ako 5 mil. eur) z bankového trezoru VÚB v Nitre. Prípad sa stal v januári 1996. Peniaze policajti nikdy nenašli. Prípad sa roky ťahá na súde.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Kim pri príležitosti dokončenia druhej fázy výstavby bytových jednotiek symbolicky prestrihol červenú pásku.
Foto
Kim Čong-un ako HIPSTER alebo sa len snaží schovať KILÁ navyše?! FOTO ako sa ohákol na akciu
Nový Atlas
Foto
Vývojár predstavil najpokročilejšieho humanoida: Pohyby ako z HORORU?! Sledujte, čo všetko už dokáže
Volodymyr Zelenskyj.
Zelenskyj počas svojej cesty navštívil ukrajinské mestá zmietané bojom: Aký bol dôvod jeho návštev?
Julija Navaľná, vdova po ruskom opozičnom politikovi Alexejovi Navaľnom, prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií 19. apríla 2024 v nemeckom Gmund am Tegernsee.
Obrovská pocta: Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií, slová do boja
Americký občan Russell Bentley bol zabitý v Moskvou okupovanom východoukrajinskom meste Doneck.
Američania smútia! Ich občan bojoval na strane proruských separatistov: V Donecku ho zabili
Close up focus on female mixed race palm hand showing stop sign, serious african american woman protesting against bullying in society, sexual or racial discrimination, denying family abuse indoors.
Tento štát chce zrušiť zákon, ktorý bráni mrzačeniu žien: Akú to bude mať dohru?
Wind Power Generator
Holanďania si posvietia na veterné turbíny: Nastavia kamery, toto chcú zistiť
Foto
Fantastická správa pre slovenskú reprezentáciu: Záujem o MS v Česku potvrdil ďalší NHL hráč!
Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
AktualizovanéFoto
Donald Trump stojí pred súdom: Pred budovou sa zapálil muž! Hrozné, kto hasil plamene
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruskí hackeri útočili na výrobňu hnojív: Dôvod vás zarazí, o čo im išlo?