Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
06.02.2013 16:06 | Správy | Domáce správy

Orava bojuje so snehom, východ s vodou. A napadnúť má 45 cm snehu!

Počasie trápi Slovensko! Kým na východe krajiny bojujú so záplavami, na Orave pre sneh nemajú elektrinu.

Už šesť obcí Námestovského okresu vyhlásilo v súvislosti so snehovou kalamitou mimoriadnu situáciu. K Oravskej Lesnej a Mútnemu pribudlo Beňadovo, Lokca, Oravské Veselé a Vavrečka. Množstvo čerstvého mokrého snehu komplikovalo premávku na miestnych cestných komunikáciách. Na viacerých miestach neodolalo jeho náporu elektrické vedenie, čo spôsobilo napríklad v Oravskej Lesnej či Beňadove dlhšie trvajúce výpadky dodávok elektrickej energie.

"Pozitívnou správou je, že intenzívne sneženie začalo postupne ustávať a ťažký mokrý sneh sa postupne roztápa. Máme avíza, že niektoré obecné samosprávy zvažujú zrušenie vyhlásenej mimoriadnej situácie. Uvidíme, čo prinesie nevyspytateľné počasie v ďalších hodinách a dňoch," informoval vedúci odboru civilnej obrany krízového riadenia Obvodného úradu v Námestove František Škorvánek.

Východ bojuje s vodouZložitá situácia je aj na východnom Slovensku, kde je momentálne do protipovodňových zabezpečovacích prác zapojených 100 vodohospodárov z Košíc. 11 čerpacích staníc neustále prečerpáva vodu do Bodrogu, Laborca, Latorice a Ondavy. Uviedol to hovorca Slovenského vodohospodárskeho podniku (SVP) Ľuboš Krno. Na mnohých miestach, ktoré sú pod úrovňou kanálovej siete, sa však voda drží na poliach, pretože pôda je zamrznutá a voda nemá kde vsiaknuť. Tam, kde je odtok vody do odvodňovacích kanálov plynulý, majú vodohospodári na východnom Slovensku situáciu stále pod kontrolou, pretože čerpacie stanice, aj napriek menším nepredvídaným poruchám vodu stíhajú prečerpávať.

Sedem miliónov kubíkov vody!Ako ďalej uviedol Krno, od piatka minulého týždňa sa po náhlom oteplení a daždi začali dvíhať hladiny riek i vodných nádrží. Súčasne však stúpli aj hladiny tzv. vnútorných vôd najmä v nížinných oblastiach Žitného ostrova, východného Slovenska v povodí Bodrogu, Laborca a Latorice, ale aj na juhu stredného Slovenska v povodí Ipľa. Odčerpávanie vnútorných vôd už od 1. februára mimoriadne zamestnáva slovenských vodohospodárov. Napríklad len v územnej pôsobnosti bratislavského SVP už prečerpali z odvodňovacích kanálov do Dunaja, Váhu a Starej Žitavy okolo sedem miliónov m3 vody. Čerpacie stanice v Komárne – Novej Osade, Patinciach, Veľkých Kosihách, Martovciach, Kľúčovci, Čenkove i Kamenici nad Hronom pracujú v nepretržitom 24-hodinovom režime, tamojší vodohospodári majú stav vnútorných vôd pod kontrolou.

„Zložitejšia situácia je na čerpacej stanici Obid, kde vandali poškodili čerpaciu stanicu, takže vodohospodári museli nasadiť prenosné čerpadlá, ktorých výkon je však nižší, takže prečerpávanie vody do Dunaja je pomalšie. Od dnešného poludnia je na tejto čerpacej stanici vyhlásený 3. stupeň povodňovej aktivity, no s avizovaným ochladením v nastávajúcich dňoch je predpoklad, že sa aj tu situácia podstatne zlepší,“ povedal Krno.

Príde nový sneh!

Obyvatelia väčšiny územia Slovenska by mali už od dnešného večera počítať s hustým snežením. Upozorňuje na to Slovenský hydrometeorologický ústav, ktorý vydal výstrahu druhého stupňa v štyroch krajoch, kde môže v priebehu 24 hodín napadnúť do 45 centimetrov snehu.

Najväčšiu snehovú kalamitu meteorológovia očakávajú v Banskobystrickom a Žilinskom kraji a v niektorých okresoch Prešovského a Košického kraja. V týchto oblastiach môže od dnes 18.00 až do štvrtka (7. 2.) do 18.00 napadnúť 25 až 45 centimetrov snehu, čo je viac ako priemer v tomto ročnom období. V Nitrianskom a Trenčianskom kraji môže v tom istom čase napadnúť 10 až 20 centimetrov snehu.

Hoci sa výstraha pre sneh nevzťahuje na Trnavský a Bratislavský kraj, počasie potrápi aj obyvateľov západného Slovenska. Podľa meteorológov môže vo štvrtok poobede zasiahnuť západné Slovensko silný vietor, ktorého rýchlosť dosiahne 16 až 20 m/s. S týmto javom by mali ľudia počítať v čase od 8.00 h do 22.00 h.

Výstraha SHMÚ platí aj pre tvorbu snehových jazykov a závejov. Tie sa môžu vytvárať vo všetkých krajoch, s výnimkou Bratislavského. Upozornenie platí od štvrtka 6.00 h až do piatku (8. 2.) do 6.00 h, miestami až do 10.00 h.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Noviny (ilustračné foto).
Organizácia hlási celosvetový pokles podpory slobody tlače: Zverejnila rebríček! Ako dopadlo Slovensko?
Flašík s rakovinou bojoval dlhé roky.
Flašíka († 66) zabila rakovina, ktorú je ťažké diagnostikovať: Spoznajte jej PRÍZNAKY!
handcuffs and white powder, salt drug addiction.
Polícia zadržala muža: Padnete na zadok, ako mal pašovať obrovské množstvo kokaínu
Ponorka Titan.
Foto
Novinky o smrteľnej tragédii ponorky Titan: Štúdia vysvetľuje DÔVOD, prečo mala vybuchnúť
Pre údržbu je uzavretá časť diaľnice D1 a tunel Prešov. (Ilustračná fotografia)
Na diaľnici D1 pokračuje oprava vozovky: Prehľad dopravných obmedzení
Foto
Český hokej oplakáva náhlu smrť brankára († 35), bol otcom dvoch detí
Rodinné peklo v Levoči! Muž sa vyhrážal žene a dcére: Vyhodím vás z balkóna, pozabíjam vás!
Maďarský premiér Viktor Orbán.
Rázne slová Orbána: Nedovolíme, aby Maďarov tretíkrát vtiahli do vojny! Obul sa aj do Bidena
Vozidlo Záchrannej zdravotnej služby.
V bytovke v okrese Poltár vybuchla plynová bomba: Zasahujú všetky záchranné zložky
Do lavíc zasadnú aj obvinení poslanci či spolupracovník ŠTB.
Nabitý program poslancov v parlamente: Zmení sa zákon o sociálnom poistení?!
Ilustračné foto
Tragická nehoda: Autobus sa zrútil do priepasti! Hlásia najmenej 20 obetí, zasahovali vrtuľníky
Vodič pod vplyvom alkoholu narazil v Partizánskom do druhého auta.
Opitý senior si v Partizánskom sadol za volant: Takto to dopadlo... To je hanba