Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
06.02.2013 11:50 | Správy | Domáce správy

Môže za pád mostu v Kurimanoch šetrenie? Počiatek ešte nevie

Plnú politickú zodpovednosť za mŕtvych a zranených pri páde diaľničného mosta v Kurimanoch nesie premiér Robert Fico, myslí si poslanec za KDH Pavol Zajac

Zhotoviteľ stavby prvého úseku D1 Jánovce - Jablonov, ktorým je združenie Váhostav - SK, a.s. a Bögl a Krýsl, k.s., má odstrániť havarovanú dočasnú podpornú konštrukciu, ktorá sa počas betonáže diaľničného mosta zrútila, a odviezť ju na skládku určenú vyšetrovateľom. Priestor objektu mosta by mal byť prístupný pre práce a expertízy od 1. marca a následne pre stavebnú činnosť. Obnovenie prác na moste podľa rezortu dopravy závisí od povolenia vyšetrovateľov. Vyplýva to zo správy o opatreniach Ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR pre objasnenie situácie po páde diaľničného mosta pri Kurimanoch, ktorú dnes parlament zobral na vedomie.

Vyšetrovanie stále prebiehaNešťastie pri stavbe diaľničného mosta, ktoré si vyžiadalo štyri životy a deväť zranených robotníkov, ešte nie je vyšetrené. "V súčasnosti stále prebieha vyšetrovanie a o jeho priebehu nemáme a ani nemôžeme mať podrobné informácie až do jeho ukončenia. Preto zatiaľ nie je možné definitívne určiť, čo bolo skutočnou príčinu tejto katastrofy," uvádza sa v správe s tým, že v súčinnosti s Národnou diaľničnou spoločnosťou, a.s. boli prijaté viaceré opatrenia. Nedávno denník Pravda priniesol infomáciu, že experti zistili, že príčinou pádu mosta bolo šetrenie.

Minister dopravy Ján Počiatek v deň nešťastia zastavil všetky stavebné práce na celej stavbe diaľnice pri Levoči až do odvolania. Prvý, neúspešný odstrel časti podpornej konštrukcie, ohrozujúcej bezpečnosť prác, sa uskutočnil 13. novembra 2012. O dva dni neskôr bol vykonaný úspešný riadený odstrel časti mostného objektu.

Odstraňovanie sutín z následkov havárie za pomoci ťažkej stavebnej techniky sa začalo 29. novembra a pri priaznivom počasí by malo byť ukončené vo februári. Práce na stavbe diaľnice pri Levoči boli obnovené 6. decembra s výnimkou objektu mosta, kde sa stalo nešťastie. Lehota dokončenia výstavby závisí od priebehu odstraňovania sutín a pasportizácie častí diela, na ktorých boli práce prerušené.

Kto nesie zodpovednosť?Plnú politickú zodpovednosť za mŕtvych a zranených pri páde diaľničného mosta v Kurimanoch nesie premiér Robert Fico, myslí si poslanec za KDH Pavol Zajac. Politickú zodpovednosť za tragédiu mal podľa Zajaca vyvodiť minister dopravy Ján Počiatek. "Mali ste odstúpiť. Keďže ste tak neurobili, politickú zodpovednosť mal vyvodiť premiér Robert Fico. Pretože vás neodvolal, plnú politickú zodpovednosť za mŕtvych a zranených pri páde diaľničného mosta v Kurimanoch má Robert Fico tým, že nekonal," vysvetlil poslanec za KDH. Zdôraznil, že premiér mal teraz Počiatka odvolať aj preto, že žltú kartu Fico ministrovi dopravy vystavil ešte počas svojej prvej vlády, keď Počiatek ako minister financií navštívil jachtu finančnej skupiny J&T v Monaku tesne pred definitívnym schválením výmenného kurzu koruny.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Kolárovského prepustili po troch mesiacoch z psychiatrickej nemocnice v Hronovciach.
Nízlovej ex prepustili z liečenia: Najintímnejšia SPOVEĎ Kolárovského! Padli silné priznania
Na snímke severokórejský vodca Kim Čong-un
Kim Čong-un testoval smrtiacu mašinériu! Pohrozil vojnou: Slová, z ktorých ide strach
Andorra
Extrémny bič na cudzincov: Za neovládanie jazyka dostanú pokutu!
Eva si mala sama zobrať život.
Foto
Krásnu Evu († 22) našli doma obesenú: Smutný nález pri tele! Čo sa dialo pred jej smrťou?
vojak
„Zmrazí“ sa vojna na Ukrajine? Exminister varuje, môže to mať katastrofálne následky!
Belindin partner už má pre Bellu aj dres s číslom 24, teda rok, keď sa narodila.
Benčičovej slovenský snúbenec: Ako to vyzerá so svadbou?
Pre vdovu Majku bola rozlúčka s manželom veľmi bolestná.
Foto
Na Grúňovom († 81) pohrebe chýbala dcéra Renáta: Prečo sa neprišla rozlúčiť s otcom?!
Grécky premiér Kyriakos Mitsotakis.
Grécky premiér s týmto Ukrajine nepomôže: Nezaberie ani nátlak! O čo ide?
Hollywoodsky herec Samuel L. Jackson ako Nick Fury.
Foto
Hollywoodska HVIEZDA v Bratislave! Prominentná lekárka Pallová sa pochválila exkluzívnou FOTO
Na archívnej snímke z 8. júla 2018 osobný vlak, ktorý sa vykoľajil v provincii Tekirdag,
Hrozivá nehoda vlaku po sebe zanechala 25 mŕtvych: Dočkajú sa pozostalí spravodlivosti?!
Na archívnej snímke z 12. mája 1986 helikoptéra  rozprašuje chemikálie na elimináciu radiácie.
Výbuch v atómovej elektrárni v Černobyle navždy zmenil svet: Tieto chyby sa už nikdy nesmú opakovať
Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj
Zelenskyj mal na linke významných mužov USA: Okrem vďaky nezabudol ani na dôležitú výzvu