Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
04.02.2013 07:15 | Správy | Domáce správy

Zima sa nevzdáva: Sneh spôsobil dopravný chaos na cestách

Stredné a západné Slovensko prikryla snehová pokrývka, čo spôsobilo problémy vodičom.

Zima sa nevzdáva ani na začiatku februára! Po niekoľkých príjemne teplých dňoch, ktoré zaváňali blížiacou sa jarou, sa znova ochladilo a Perinbaba nasnežila. A ako má v obľube, snehovú perinu vytiahla v noci z nedele na pondelok. V pondelok ráno však cesty bývajú vyťaženejšie, mnoho ľudí sa presúva za prácou.

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) aktualizoval výstrahu pred tvorbou snehových jazykov a závejov z dnešného rána, tvoriť sa budú do utorka 5. februára do 12:00. Jazyky a záveje hrozia v Banskobystrickom, Trenčianskom, Košickom, Prešovskom a v Žilinskom kraji. Nebezpečné môžu byť predovšetkým pre vodičov.

Ústav stále varuje aj pred silným vetrom na severe Slovenska, pričom výstraha prvého stupňa platí v Banskobystrickom, Košickom, Prešovskom a v Žilinskom kraji do utorka do 18:00. Na hrebeňoch hôr môže vietor v nárazoch dosiahnuť rýchlosť 17 až 25 metrov za sekundu, a tá môže byť nebezpečná pre rôzne aktivity ľudí.

Nižšia rýchlosť a zrážkyCestári zatiaľ hlásia na celom Slovensku, husto sneží na západnom a strednom Slovensku. R1 a diaľnice sú zjazdné, hoci treba rátať s nižšou rýchlosťou. Na diaľnici D1 od Ilavy po Hornú Stredu je z dôvodu zasneženej vozovky znížená rýchlosť na 100 kilometrov za hodinu. Zrážku štyroch áut hlásil dopravný servis rádia Viva na diaľnici D2 v smere z Malaciek do Bratislavy. So zdržaním treba rátať v oboch smeroch.

Cesty I., II. a III. triedy sú zjazdné, povrch vozoviek je prevažne mokrý, na západe územia na značnej časti pokrytý vrstvou čerstvého snehu do 3 cm. Na strednom a východnom Slovensku miestami s výskytom kašovitého až utlačeného snehu do 2 cm. V hornatejších oblastiach a na severovýchode Slovenska sa na vozovkách nachádza vrstva utlačeného, miestami až zľadovateného snehu do 5 cm.

V Bratislave sú zápchy

V Bratislave opäť sneží, hlavné cestné ťahy sú mokré ale zjazdné. Na bratislavských cestách sa však tvoria dopravné zápchy. Posýpacie mechanizmy vyrazili do terénu o štvrtej ráno, o pol hodinu neskôr sa k nim pridalo aj 83 pracovníkov, ktorí čistia chodníky a zastávky. V kopcovitých častiach Bratislavy a na cestách III. a IV. triedy je vrstva mokrého kašovitého snehu. Na týchto cestách sa od rána aj šmýka. Ako informoval hovorca primátora Ľubomír Andrassy, väčšie problémy na cestách nezaznamenali, treba však jazdiť opatrne.

V okolí Nitry samé kolónyCesty na území okresov Nitra, Levice a Topoľčany sú pokryté vrstvou nového snehu. Zatiaľ sú zjazdné, ale stále husto sneží. Na starej ceste medzi obcami Nitra časť Kynek - Lehota - Veľké Zálužie a Báb sa v stúpaniach vytvárajú kolóny. Dopravu tam komplikuje ujazdený sneh. Kolóny sa tvoria aj v stúpaniach na ceste medzi obcami Hosťová a Pohranice v okrese Nitra.

V okrese Topoľčany husto sneží, premávku na ceste medzi obcami Radošina a Havran blokuje skrížený kamión, prejazdný je len jeden jazdný pruh. Dopravu v danom úseku riadia policajti.

Donovaly zatvorené pre kamiónyHorský priechod Donovaly je od 05:50 uzavretý pre nákladnú dopravunad 10 metrov až do odvolania. Na horskom priechode Šturec hrozí padanie lavín na vozovku. Pre vozidlá nad 10 m je po celú zimnú sezónu uzatvorený úsek cesty I/64 medzi Nitrianskym Pravnom a Fačkovským sedlom a horské priechody Skýcov a Herlianske Sedlo.

Horské priechody sú zjazdné, povrch vozoviek je prevažne pokrytý vrstvou čerstvého až kašovitého snehu do 2 cm, horské priechody Vernár, Huty, Hriňová, Zbojská a Herlianske Sedlo majú na vozovkách vrstvu utlačeného snehu do 4 - 5 cm. Na horskom priechode Cukmantel je zľadovatený sneh do 3 cm. Ostatné horské priechody sú mokré.

Pre sneženie slabá vidteľnosťSilné sneženie z viditeľnosť do 100 m je v okolí Beluše, Zálužia, Bratislavy a Drietomy. Cesta III/552032 medzi obcami Kristy a Jenkovce, ako aj v smere Sejkov - Jenkovce je už prejazdná, nachádza sa tam však ešte voda. Cesta II/578 Skalka – Kremnica a II/578 Plešivec – Dlhá Ves je pokrytá vrstvou zľadovateného snehu.Pozor na zľadovatený sneh na cestách III. tried v obvode Lučatín, Banská Štiavnica, Bytča, Polkanová, Štítnik, Dobšiná, Moldava nad Bodvou, Banská Bystrica, Plešivec. Snehové jazyky sa tvoria na cestách v okolí Popradu, Prešova, Lipian a na Orave.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




(ilustračné foto).
Grécko zablokovalo pravicovej strane účasť v eurovoľbách: Chceli vyhrať podvodom? Ich lídrom je trestaný muž!
(ilustračné foto).
Dráma na podujatí Ľavicovej strany: Do miestnosti vtrhli útočníci! Hrozivé, čo nasledovalo
 Biden bude v utorok 12. decembra v Bielom dome hostiť ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.
USA tajne poslali Ukrajine rakety s dlhým doletom, na priamy príkaz prezidenta
Na snímke radosť po góle zľava Branislav Mezei (Nitra) a Samuel Buček (Nitra). Budú sa dnes večer Nitrania tešiť so zisku titulu?
Prvé slová kapitána Nitry po zisku titulu: Zaslúžime si dlhé oslavy!
Nemecký europoslanec za krajne pravicovú Alternatívu pre Nemecko (AfD) Maximilian Krah
Nemecký europoslanec čelí vážnemu obvineniu: Úplatky z Ruska a Číny?!
Hokejisti Nitry oslavujú zisk majstrovského titulu.
Nitra sa zapísala do histórie: Pod Zoborom sa začali majstrovské oslavy!
Spevák Paľo Habera ohlásil turné.
Habera sa navliekol do legendárnych kraťasov: Ľudia šalejú! To musíte vidieť
Namiesto veľkolepej svadby musela Ashlee svoju lásku odprevadiť na druhý svet.
Muž († 42) požiadal priateľku o ruku a potom... Tragédia, ktorá jej doteraz nedá spávať
Male hand holding large, sharp, shiny kitchen knife. Isolated on dark background. Photo is taken with dslr camera indoors.
Pri útoku nožom na škole sa zranili traja ľudia: Hrozivé, kto za činom stojí
Alcoholism or Alcoholic concept : Close up young Asian guy feeling depressed drinking alcohol alone in pub or bar because life problem or stress.
Ako spoznáte ALKOHOLIKA? 7 znakov, ktoré si všimnete, aj keď v ruke nemá pohárik
(ilustračné foto).
Paríž sa pred olympiádou chystá na obrovské manévre: Takéto niečo sme ešte nemali!
Pri izraelskom zásahu v nemocnici Šifá zahynul vysokopostavený vodca Hamasu.
Izrael nemieni ustúpiť: Vojenský útok na mesto Rafah plánujú naďalej