Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
28.01.2013 13:39 | Správy | Peniaze

Krásna Hôrka je dočasne zastrešená, zo zbierky 150-tisíc eur ešte neubudlo

Sanácia národnej kultúrnej pamiatky hradu Krásna Hôrka pokračuje v plnom rozsahu.

"Objekty hradu už sú pod dočasným havarijným zastrešením," agentúru SITA informoval Artur Šturmankin, hovorca Slovenského národného múzea (SNM), v správe ktorého hrad je. Urobené sú drevené konštrukcie striech, pracovné plošiny a lešenia. Tým sa podľa SNM vytvorili pracovné podmienky pre pamiatkové výskumy a nadväzujúcu sanáciu korún murív poškodených pri vlaňajšom požiari. "Prvá časť etapy sanácie havarijného stavu je týmto úspešne ukončená," doplnil Šturmankin.

Objekty dolného a stredného hradu Krásnej Hôrky sú pripravené na sanáciu korún murív pod ľahkou oceľovou konštrukciou s tým, že po sanácii koruny bude oceľová konštrukcia presúvaná do novej polohy a nad opravenými korunami sa už vybuduje trvalý krov.

Strecha najkrajšieho stredovekého hradu zo 14. storočia ľahla popolom v deň parlamentných volieb v sobotu 10. marca 2012. V priebehu jedného týždňa SNM vysťahovalo z hradu všetky zbierkové predmety a provizórne zakrylo otvorené časti hradu. Zámer obnovy hradu, ktorý pripravilo SNM, schválil Krajský pamiatkový úrad (KPÚ) Košice v máji. Na jeho základe vydal KPÚ Košice rozhodnutie, ktoré bolo jedným z podkladov pre architektov a statikov na vypracovanie projektovej dokumentácie na obnovu striech hradu. SNM zabezpečilo spracovanie prípravnej dokumentácie - komplexné zameranie objektu, urobilo verejné obstarávanie na pamiatkový a architektonicko-historický výskum horného hradu. Nové strechy na strednom a dolnom hrade budú na základe rozhodnutia pamiatkarov replikami zhoreného krovu a krytinou bude pálená viedenská škridla. To, akú strechu bude mať horný hrad, určia výsledky historického a pamiatkového výskumu.

Vyzbierali už vyše 150-tisíc eurHrad Krásna Hôrka je súčasťou SNM - Múzea Betliar a bol vyhlásený za národnú kultúrnu pamiatku. Stála hradná expozícia prezentuje staviteľstvo od 13. do 18. storočia, informácie o hrade a jeho majiteľoch. Zbierky obsahujú cenné zbrane, exponáty remeselnej činnosti, hudobné nástroje, textílie a obrazy. V apríli roku 2011 bol hrad zrekonštruovaný.

SNM vyhlásilo po požiari verejnú zbierku na obnovu a ochranu hradu na základe súhlasu Ministerstva vnútra SR. Prispieť do nej môže každý poukázaním ľubovoľnej sumy na osobitný účet zbierky 7000443743/ 8180 v Štátnej pokladnici poštovými poukazmi alebo prevodom z účtu prispievateľa. Účet zriadený v štátnej pokladnici je bez poplatkov, všetky financie budú použité iba v prospech Krásnej Hôrky.

Stav účtu verejnej zbierky bol k 25. januáru 154 456,99 eur. "Z finančných prostriedkov na účte sa doteraz nečerpalo. Slovenské národné múzeum v decembri požiadalo ministerstvo vnútra o predĺženie verejnej zbierky o rok, do 13. marca 2014," dodal Šturmankin s tým, že národné múzeum ďakuje všetkým doterajším aj budúcim prispievateľom. Viac informácií o hrade a aj zbierke, ktorú na jeho rekonštrukciu vyhlásilo SNM, možno nájsť na http://www.snm.sk/?hrad-krasna-horka-uvodna-stranka.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Spišský hrad, Slovensko.
Komplikácie s obnovou Spišského hradu: Rekonštrukcia natrafila na ďalší problém
(ilustračné foto).
Letecké spoločnosti reagujú na vyostrený konflikt medzi Izraelom a Iránom: Čo sa mení?
(ilustračné foto)
Idem si po alebo pre vodu? Správna možnosť je len jedna! Vždy sa používa táto predložka
Bombardér B-1 Lancer (ilustračné foto).
Pád strategického bombardéra má tragickú dohru: Rusko informovalo o úmrtí, pátranie ďalej pokračuje
ilustračné foto
Irán pod zúrivou paľbou Izraela: Zasiahli výbuchy aj jadrové zariadenia?!
(ilustračné foto)
Pozor! Čierny kašeľ úraduje v tomto kraji: Čísla stúpajú, buďte opatrní
Foto
Pôvabná dcéra Pavla Nedvěda sa pochválila: Otec a mama opäť spolu!
Vyhlásenie šéfredaktorov denníkov Plus JEDEN DEŇ, Nový Čas a týždenníka PLUS 7 DNÍ
Dara Rolins niesla záplavy veľmi ťažko.
Dara Rolins v centre šialených záplav v Dubaji: Taký EXTRÉM ešte nezažila
Útok ruskej armády na mesto Dnipro.
Foto
Krvavý útok na Ukrajine: Rusi udreli smrtiacou silou! FOTO zo zasiahnutého mesta
Rodinka vo chvíľach šťastia. Tie sú nenávratne preč...
Váš Tip
Janka bola zdravá mladá žena, po pôrode synčeka zomrela: Čo sa stalo v osudný deň?
(ilustračné foto).
Hrôzostrašná nehoda na D1: Auto narazilo do zvodidiel! Zasahovali hasiči