Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
27.01.2013 14:29 | Správy | Domáce správy

Pohreb rušňovodiča Jána († 50): Hrdinovi na cestu zatrúbila lokomotíva

Blízki dnes odprevádzajú na poslednú cestu rušňovodiča Jána, ktorý zomrel pri tragickej nehode.

Dedinu Úpor (okr. Trebišov) v nedeľu zahalil mrazivý žiaľ. Zhruba štyristo príbuzných, známych a kolegov prišlo špičkovému strojvodcovi s 30-ročnou praxou Jánovi Šarudimu povedať posledné zbohom.

Rodičia neuniesli ťarchu smútku, museli ich cestou podopierať. „Dieťa moje, dieťa moje,“ horekovala mama. Na svojho syna môžu byť rodičia hrdí, obetoval sa za iných. „Za vonkajšou zdržanlivosťou sa skrývala veľká osobnosť. Jeho charakter sa ukázal, keď ako vodič vlaku zachránil veľa životov,“ odznelo v príhovore. „Ďakujeme za vzor plnenia povinností, za záchranu ľudí. Nezabudneme na teba!“ Počas týchto slov sa dedinou rozľahlo hlasné trúbenie lokomotívy.

Kolegovia tým Jánovi vzdali hold. „Táto tragédia zasiahla každého železničiara. Tam, kde si sa pobral, budeš svojim kolegom patrónom a budeš ich ochraňovať!“ odkazujú železničiari. Nikto z prítomných sa už neubránil slzám. Kňaz takisto vyzdvihol Jánovu obetu. „Zahynul v službe iným a pre iných... Robil všetko preto, aby si cestujúci mohli povedať, že nič extra necítili. Mnohí mu môžu vďačiť za život. Mali by pamätať na to, že niekto za nich položil ten svoj,“ povedal. Ján Šarudi tragicky zahynul pri zrážke IC vlaku s posypovým autom na železničnom priecestí pri Beňadikovej. Keď zbadal vozidlo na koľajach, brzdil až do poslednej chvíle. Ochránil tak cestujúcich, no seba už zachrániť nestihol.

Brzdil do poslednej chvíleRušňovodič Ján Šarudi († 50) zahynul po tom, čo vlak, ktorý riadil, narazil do pokazeného posýpacieho auta. Tragédia sa stala pred deviatou večer na železničnom priecestí pri obci Beňadiková (okr. Liptovský Mikuláš). IC vlak Kriváň z Bratislavy do Košíc vyšiel zo stanice v Liptovskom Mikuláši. Po pár kilometroch mu skrížil cestu pokazený posypový voz Škoda 706. Skúsený šofér s vyše 30-ročnou praxou sa vydal o 19.35 hod. na údržbu ciest na trase Veterná Poruba, Konská, Beňadiková. Na priecestie podľa informácií Nového Času vošiel, keď ešte signalizácia nesvietila.

Podľa vodiča posýpača jeho auto zastalo na priecestí a nedalo sa viac naštartovať. Išlo pravdepodobne o technickú chybu. „Z predbežnej analýzy vychádza, že rušňovodič brzdil a trúbil najmenej sto metrov pred priecestím. Brzdil až do poslednej chvíle, aby zmiernil následky zrážky a ochránil cestujúcich. Robil, čo bolo v jeho silách,“ informovala hovorkyňa ŽSSK Slavomíra Šubrtová o snahách rušňovodiča.


Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračné foto).
Varovanie od Islamského štátu: Útočiť bude na židov a kresťanov po celom svete!
(ilustračné foto)
Hrob v Nemecku ukrýval desivé tajomstvo: Rituálna obeta?! Strasie vás, čo objavili
Plánuje Putin napadnúť Česko? Fiala mu nedôveruje!
(ilustračné foto)
V Nemecku došlo k ďalšej havárii: Autobus sa na diaľnici prevrátil na bok!
Juraj Slafkovský a brankár Cayden Primeau.
Luxusná gólová prihrávka: Slafkovský vylepšil dva vlastné rekordy
Na instagrame patrí k najsledovanejším Slovákom.
Foto
Čo všetko ukázala Plačková zo svojho súkromia: Sledujte, ako sa zabávala! Najkrajší čas je pre ňu...
(ilustračné foto)
Naliehavé varovanie vedcov: Situácia je zlá! Strašné, čo odhalili pri najnovšom prieskume
Syndróm nesúrodných vlasov
Foto
Dievčatko má na hlave rozkošný výbuch: Uvidíte jej vlásky, roztopíte sa! Ide o vzácnu chorobu
Začínala ako 13-ročné dievčatko v seriáli Na parket!
Foto
Z detskej hviezdičky prerástla k najlepšie plateným herečkám! Žne jeden úspech za druhým
Ilustračné foto
5 JEDNODUCHÝCH trikov, ktoré udržia váš domov čistý a voňavý! Zaberú minimum času
Francúzsky prezident Emmanuel Macron.
Pozvú Putina na summit G20 do Brazílie? Macron pripustil aj túto možnosť
(ilustračné foto).
Autobus sa zrútil z mosta a začal horieť: Zomrelo 45 ľudí, prežilo len osemročné dieťa!