Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
22.01.2013 10:19 | Správy | Domáce správy

Škandál s poľskými oblátkami: Dostal sa jed aj do školských bufetov?

Potravinové škandály v Poľsku sa nekončia. Ďalší šokujúci prípad hovorí o oblátkach.

Po tom, čo namiesto kuchynskej soli dávali do potravín technickú soľ na sypanie ciest, je tu ďalšie otrasné odhalenie. V oblátkach a sušienkach spoločnosti Magnolia objavili kontroly jed na potkany. Ten malo obsahovať sušené mlieko, ktoré sladkosti obsahovali. Výrobky poľskej spoločnosti sa predávali aj v našich obchodoch, ktoré ich ihneď stiahli z regálov. Môžeme zakázať dovoz potravín z Poľska?

V Poľsku bola zistená kontaminácia sušeného mlieka jedom na hlodavce. Prípadom sa zaoberá poľská prokuratúra. Sušené mlieko sa použilo ako zložka na výrobu 9 druhov vafľových trubičiek s rôznymi náplňami v spoločnosti Magnolia, s. p. o. Poľsko o tejto skutočnosti informovalo 19. januára 2013 prostredníctvom rýchleho výstražného systému pre potraviny a krmivá. Podľa výstražného hlásenia sa cukrovinka distribuovala na území celého Poľska, tri druhy tiež do Českej republiky, na Slovensko, do Nemecka a Litvy. Rizikové sladkosti mohli skončiť aj na pultoch našich obchodných reťazcov. „Spoločnosť Tesco Stores doviezla len jeden druh trubičiek, a to s vanilkovým krémom s dátumom minimálnej trvanlivosti 21. apríla 2013 a 10. mája 2013, tieto nedistribuuje a sú sťahované z predaja. Spoločnosť Kaufland SR, v. o. s., sťahuje z predaja Stilla Dolce trubičky plnka kakao, 2x 50 g,“ povedala Paulína Komarová zo Štátnej veterinárnej a potravinovej správy.


Ako doplnila, inšpektori vykonávajú kontroly v obchodnej sieti. „Cukrovinky sa mohli dostať k slovenským spotrebiteľom aj inou cestou ako priamou dodávkou od výrobcu z Poľska, spoločnosti Magnolia, s. p. o., do obchodných reťazcov. Preto vyzývame spotrebiteľov, aby nekonzumovali oblátky Stilla Dolce Cocoa Rols, Vanila wafles, Wafle Max, Poesia Milk Cream, Wiener Eiswaffel vyrobené po 22. novembri 2012, t. j. s dátumom minimálnej trvanlivosti 21. apríla 2013,“ upozorňuje Komarová.

Sladkosti ohrozujú aj zvieratá

Slováci si ich mohli kúpiť aj počas nákupov u našich severných susedov, kam za lacnejšími potravinami radi cestujú. Ak ste si už takéto sladkosti kúpili, inšpekcia upozorňuje, že je potrebné vrátiť ich do obchodu, v ktorom ste za ne zaplatili. „V žiadnom prípade ich nie je možné použiť ako krmivo pre zvieratá,“ varuje Komarová. Obchodné reťazce podozrivé sladkosti ihneď stiahli. „Minulý týždeň nám dodávateľ avizoval výrobný problém s výrobkom Vanilla wafers 175 g, tento sme obratom ešte v ten deň (17. 1. 2013) stiahli z trhu, povedal Peter Sklenář z Tesco Stores AR. Ako doplnil, následne stiahli všetky ostatné výrobky od tohto dodávateľa. Podozrivé sladkosti stiahli okamžite aj z pultov druhého obchodného reťazca kde ich mali v ponuke. „Na riziko sme boli upozornení výrobcom a čakáme na výsledky príslušných analýz na Slovensku. Zákazníci môžu tento tovar vrátiť v ktorejkoľvek predajni Kaufland na Slovensku a bude im vrátená plná cena výrobku, samozrejme aj bez predloženia pokladničného bloku,“ uviedla v stanovisku spoločnosť Kaufland.

Po neustálych škandáloch sa objavuje čoraz častejšie názor, že by sme mali úplne zakázať dovoz potravín z Poľska. „Slovensko neustále monitoruje dovoz potravín z Poľska, o výsledkoch kontrol rezort pravidelne informuje. Ako členská krajina EÚ zatiaľ neuvažujeme o zákaze dovážať potraviny z Poľska,“ povedala hovorkyňa ministerstva pôdohospodárstva Zuzana Gulová. 

Kontroly prevádzokÚrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR nariadil vykonanie kontrol potravinárskych prevádzok, do ktorých sa mohli dostať poľské cukrovinky. Nariadená kontrola by sa mala týkať bufetov, a to aj školských, stánkov s rýchlym občerstvením, cukrární či kaviarní. "Vzhľadom na to, že ide o cukrovinky konzumované samostatne alebo napríklad so zmrzlinou, ktoré jedia vo všeobecnosti častejšie deti, je potrebné venovať uvedenému nebezpečenstvu mimoriadnu pozornosť. Preto odporúčame spotrebiteľom, aby tieto výrobky nekupovali, už zakúpené výrobky nekonzumovali, prípadne ich vrátili na miesto predaja," uviedol hlavný hygienik SR Ivan Rovný.

Aké sú pravidlá v EÚ

Andrej Králik zo Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku

Poľsko je súčasťou spoločného európskeho trhu a plošný zákaz vývozu by bol v rozpore s pravidlami voľného pohybu tovarov. V rámci EÚ však máme k dispozícii nástroje, ako účinne zakročiť proti škodl ivým pot ravinám. Prostredníctvom systému včasného varovania (RASFF) sa kontrolné orgány členských štátov informujú o akýchkoľvek podozrivých tovaroch. Systém včasného varovania umožňuje, aby štátne orgány vedeli včas zakročiť. Len čo vznikne podozrenie, prostredníctvom tohto systému sa o ňom okamžite dozvedia všetky štáty EÚ. Pri potravinách, ktoré predstavujú zdravotné riziko, môžeme využiť tieto opatrenia - zákaz dovozu, stiahnutie tovaru z distribúcie, zničenie tovaru, zadržanie tovaru, vrátenie podozrivej zásielky do tretej krajiny alebo využitie tovaru na iné ako potravinárske účely.

Tieto výrobky od spoločnosti Magnolia môžu byť nebezpečné:

1. Stilla Dolce Cocoa Rolls 2x 50 g rurka waflowa oblewana wewnątrz z kremem czekoladowym z czekolady mlecznej (Stilla Dolce Cocoa Rolls 2x 50 g trubičky máčané s krémom)

2. Rurka waflowa sucha cienka 70 g (Trubičky suché tenké 70 g)

3. Wafle kakaowe w czekoladzie naturalnej 600 g (Oblátky kakaové v čokoláde 600 g)

4. Wafle MAX mleczne w czekoladzie mlecznej 35 g (Oblátky MAX mliečne v mliečnej čokoláde 35 g)

5. Wafle mleczne Słodka Nuta 175 g (Mliečne oblátky Slodka Nuta 175 g)

6. Wafle z kremem waniliowym 175 g (Oblátky s vanilkovým krémom 175 g)

7. Rurka waflowa sucha 70 g (Trubičky suché 70 g)

8. Wafle mleczne Poesia Milk Cream 70 g (Mliečne oblátky Poesia Milk Cream 70 g)

9. Wafle z kremem waniliowym Wiener Eiswaffel, masa opakowania 2,6 kg (Oblátky s vanilkovým krémom Wiener Eiswaffel s hmotnosťou balenia 2,6 kg)

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

Bývalá tenistka považuje čas pre seba za dôležitý.
Foto
Keď to Cibulková zbadala, okamžite všetkých varovala: Decká, NEVERTE tomu!
(ilustračná fotografia).
Nočný útok na Krym: Rusko sa chváli úspechom! Takto sa porátali s ukrajinskými silami
Bus crashed into a wall
Strašné správy po havárii autobusu: O život prišlo 16 ľudí! Detaily nešťastia naháňajú zimomriavky
Hviezda tímu Juraj Slafkovský po návšteve reštaurácie v Ostrave nasadá do taxíku spolu so spoluhráčmi Golianom a Pospíšilom.
Takto relaxovali naši po skalpe USA: Aha, s kým sme načapali Slafkovského v taxíku
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj (vpravo) oceňuje vojakov počas návštevy ukrajinskej 110. mechanizovanej brigády v Avdijivke na Ukrajine 29. decembra 2023.
Nečakané rozhodnutie prezidenta Zelenského: Na tomto mieste sa neobjaví! Môže za to kritická situácia?
Niekdajšia hviezda erotickej relácie Láskanie Andrea Ušiaková po 25 rokoch.
Foto
Ušiaková z Láskania po 25 rokoch: Kam zmizla učiteľka sexu? TAKTO teraz žije
(ilustračné foto)
TOTO u predčasniatka rodičia nemôžu zanedbať: Pozor, začať nemôžete hneď
Ruský prezident Vladimir Putin.
Putinove slová pred návštevou Pekingu vyvolávajú vlnu otázok: Týkajú sa Ukrajiny!
(ilustračné foto).
Krvavé následky nepokojov: Jedna obeť, desiatky zadržaných! Miestni separatisti zúria
(ilustr. foto)
Žena pochovávala mŕtveho otca: Otvorila sa rakva a... To snáď nie! Mrazivé odhalenie
Hudáček po tom lieta ako drak: TOTO si počas zápasu dávajú slovenskí hokejisti pod nos!
Hoci ich zväčša vidíme v oblekoch a kravatách, aj politici sa vedia hodiť do športového.
Foto
Šampionát spojil koaličných a opozičných politikov: Takto fandíme našim hokejistom! Kto je ich obľúbenec?