Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
21.01.2013 17:05 | Správy | Zahraničné správy

Neuveriteľný pohľad: Takýto dav sledoval Obamovu inauguráciu

Obama začal zložením sľubu na schodoch Kapitolu vo Washingtone svoje druhé funkčné obdobie.

Americký prezident Barack Obama zložil dnes slávnostný sľub na schodoch Kapitolu vo Washingtone, čím začal svoje druhé štvorročné funkčné obdobie.
Obama zdvihol svoju pravú ruku a zopakoval predpísaný sľub do rúk predsedu Najvyššieho súdu USA Johna Robertsa. Krátko pred ním prisahal aj viceprezident Joe Biden.

Podľa agentúry DPA sledovalo inauguráciu v blízkosti pódia vyše 250 000 divákov s lístkami, ďalších zhruba 800 000 zaplnilo rozsiahle otvorené priestranstvo pred Kapitolom. Pôvodné odhady hovorili o 500 000-700 000 účastníkoch. Desiatky miliónov ľudí sledovali dianie prostredníctvom priameho televízneho prenosu.

Prvá inaugurácia Obamu ako prvého černošského prezidenta USA sa v roku 2009 konala v atmosfére optimizmu a veľkých očakávaní za účasti až 1,8 milióna Američanov.

Dnešná prebehla v čase - keď Spojené štáty zápasia s ekonomickými ťažkosťami a vysokou nezamestnanosťou - v skromnejšom meradle, čo do počtu divákov i následných plesov a večierkov.

Obama, 44. prezident USA, zložil predpísanú oficiálnu prísahu už v nedeľu na krátkej súkromnej ceremónii v Bielom dome, čím splnil zákonnú požiadavku, na základe ktorej sa americkí prezidenti oficiálne ujímajú úradu 20. januára.
Ak však uvedený termín pripadne na nedeľu, slávnostná inaugurácia a s tým spojené oslavy sa od roku 1821 presúvajú na pondelok, čo sa tento rok časovo zhoduje s narodením obhajcu občianskych práv Martina Luthera Kinga, zavraždeného v roku 1968.

Ak však uvedený termín pripadne na nedeľu, slávnostná inaugurácia a s tým spojené oslavy sa od roku 1821 presúvajú na pondelok, čo sa tento rok časovo zhoduje s narodením obhajcu občianskych práv Martina Luthera Kinga, zavraždeného v roku 1968. Obama preto nebude prisahať len na Bibliu, ktorú vlastnil jeho vzor, exprezident Abraham Lincoln, ale aj na Bibliu patriacu kedysi Kingovi.

Vystúpi Kelly Clarkson aj James TaylorNa večer sú naplánované dva inauguračné plesy. Na inaugurácii vystúpia aj známi umelci, napríklad speváci Kelly Clarkson a James Taylor. Americkú hymnu prednesie speváčka Beyoncé.

Americká televízia ABC upozornila, že po technickej stránke bude Barack Obama po Franklinovi Rooseveltovi len druhým prezidentom USA, ktorý zloží sľub štyrikrát. V roku 2009 totiž neprebehlo všetko tak, ako to predpisuje ústava, preto Obama radšej zložil sľub na druhý deň ešte raz - síce v prítomnosti Johna Robertsa, ale už iba pred hŕstkou novinárov. V prípade Roosevelta to bolo ale trochu iné, pretože prezidentom bol štyri funkčné obdobia po sebe - od roku 1933 až do svojej smrti v roku 1945. Až od roku 1951 povoľuje americká ústava prezidentom len dve funkčné obdobia po sebe.

Obamovej účesNajdôležitejšou udalosťou inauguračného víkendu vo Washingtone je nový účes americkej prvej dámy Michelle Obamovej. Tvrdí to aspoň jej manžel, prezident Barack Obama, a zdá sa to potvrdzovať aj reakcie amerických médií.

Obamová prešla minulý týždeň na nový účes. Prvýkrát sa v ňom objavila vo štvrtok na svoje 49. narodeniny a potom v nedeľu, keď jej muž skladal v Bielom dome prezidentskú prísahu.

Jej nový vzhľad ihneď vyvolal rad priaznivých reakcií v módnych stĺpcoch v novinách a pozadu nezostal ani jej muž. Na recepcii so svojimi priaznivcami v nedeľu večer pred dnešným inauguračným prejavom povedal, že sa mu nový účes páči. "Predovšetkým, milujem Michelle Obamovú. A aby som sa vyjadril k najdôležitejšej udalosti víkendu, milujem jej ofinu," povedal za potlesku a smiechu prítomných. "Vyzerá dobre. Vždy vyzerá dobre."

Dnes módni experti vyčkávajú, aký vzhľad Michelle Obamová zvolí pre inauguračnej prejav svojho muža na Kapitolu, nasledujúce prehliadku aj na večerné inauguračnej plesy.

Program 57. inaugurácie prezidenta USA: http://washington.org/DC-guide-to/57th-presidential-inauguration

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Martin Nikodým bude moderovať novú vedomostnú súťaž RTVS Všade dobre, doma naj.
Váš Tip
Kiks sebavedomého Nikodýma pred Slovenskom: Chcel predviesť vedomosti, namiesto toho strelil hlúposť!
Foto
Je to oficiálne vonku: Bátovská Fialková prehovorila o svojej budúcnosti
Štvorkolkári vyrážajú do zakázaných zón a zúfalí paraglajdisti si nevedia s nimi rady.
FotoVáš Tip
Štvorkolkári vyrážajú do zakázaných zón na Straníku, paraglajdisti aj turisti sú zúfalí: Bojíme sa o svoj život!
Predseda vlády SR Robert Fico si pripomenul 79. výročie oslobodenia Bratislavy kladením venca na Slavíne
Premiér má obavy: Budúcnosť nevyzerá ružovo! Budeme platiť?
Foto
Attila Végh pocíti odklon sponzorov: O koľko peňazí príde na reklame?
(ilustračné foto)
Ukradli, čo mohli! Polícia vo Svidníku obvinila piatich mužov: Vypáčili zámok a potom to prišlo
Prison concept. Jail bars and metal handcuffs on the floor, dark background. 3d illustration
Pre muža nastanú krušné časy: Odsúdili ho za vlastizradu! Čo chcel stvárať na Ukrajine?
Jana Frajkorová sa krásnemu remeslu venuje celý život.
Foto
Jana vyrába z čipky majstrovské kúsky: Jej diela vám vyrazia dych! Používa nevšedný spôsob
Posledné zbohom Dušanovi Grúňovi († 81).
Foto
Emotívna FOTO z pohrebu Dušana Grúňa († 81): Zdrvenú vdovu Majku utešovali Golonka s manželkou
(ilustračné foto).
Nehoda troch vozidiel! D1 je v tomto úseku neprejazdná
Piran, Slovenia. Beautiful aerial view on Piran town, ancient buildings with red roofs and Adriatic sea in southwestern Slovenia
Krajinu si mýlia so Slovenskom: Veľký príval turistov ich môže zahriať pri srdci!
Negotiation between Hungary and European Union. Hungarian and European flags in background.
Je demokracia Maďarov v ohrození? Europoslanci po obavách začali konať