Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
16.01.2013 10:00 | Správy | Zahraničné správy

Prezidentské voľby: Bude Česko bez skutočnej prvej dámy?!

Manželky kandidátov na prezidenta sa držia mimo politiky. Ktorá z nich bude skutočnou prvou dámou krajiny?

Bývalý americký prezident Bill Clinton v predvolebnej kampani vyhlasoval, že voliči zvolia dvoch ľudí. Tým narážal na to, že jeho manželkou je populárna politička Hillary Clintonová. V Česku však majú úplne iný problém. Súboj prezidentských kandidátov vôbec nie je súbojom budúcich prvých dám. Jedna žije v Rakúsku, po česky nevie poriadne ani ceknúť, druhá sa starostlivo vyhýba politike, ale aj kamerám.

Tajomná pani

Hovorí sa, že manželka Miloša Zemana Ivana (47) sa so svojím budúcim mužom zoznámila po tom, čo sa na jar 1990 verejne posťažoval, že nemá sekretárku. Aj napriek tomu, že práve študovala romanistiku na Masarykovej univerzite v Brne, ponúkla sa mu ako asistentka. Doma nechala rozpísanú diplomovku a išla mužovi svojho srdca do Prognostického ústavu ponúknuť svoje služby. Zeman ju vytrvalo posielal späť, aby si dorobila školu. Na to už však nikdy nedošlo.

V júli 1993 si rozvedeného a o dve desaťročia staršieho Zemana vzala. O necelý polrok, konkrétne 1. januára 1994 sa im narodila dcéra Kateřina. Ivana sa na verejnosti nikdy veľmi neukazovala. Má rada svoj pokoj a stráži si súkromie. České médiá aj dnes iba hádajú, kde pracuje. Dokonca už v čase, keď bola manželkou predsedu Snemovne a neskôr premiéra, sa Ivana Zemanová na verejnosti po boku svojho manžela objavovala pomerne zriedka. A tak sa zdá, že sa to nezmení ani teraz. Veď už vo volebnej miestnosti ukázala fotografom, čo si o ich nebývalej priazni myslí a odfotiť sa nedala. Ostáva veľkou záhadou, či by vo funkcii prvej dámy svoje zaužívané princípy zmenila.

Do predvolebnej kampane sa však zapojila Zemanova dcéra Kateřina (19). Tá však prezradila, že si nevie predstaviť, že by nahradila svoju matku v role prvej dámy.

Kňažná z Viedne

Karel Schwarzenberg si svoju ženu Therese (72) vzal hneď dvakrát, a to aj napriek tomu, že mu predtým odišla za iným mužom. S Theresou sa knieža poznal už od 17 rokov, ale prvá žiadosť o ruku prišla veľmi skoro. Práve totiž doštudovala medicínu. „O ruku ma požiadal v aute. Nebolo to veľmi romantické, ale išlo to,“ opísala spomienky Therese pre český denník Blesk.

Svadba trvala tri dni. „Nebola to krásavica, ale vyzerala veľmi dobre,“ povedal Schwarzenberg. No bola inteligentná. Narodili sa im 2 deti, ale po 12 rokoch prišla kríza. „Stretla som iného muža, zamilovala som sa... S tým druhým mužom som mala dieťa, ktoré sa narodilo ešte pred rozvodom. Napriek tomu, že Karel vedel, že nie je jeho, to dieťa prijal a miloval ho,“ zverila sa Therese. A Karel spresňuje: „Ja ho milujem dodnes a je to moje dieťa. Tento chlapec sa veľmi podaril.“

Rozvedení boli 20 rokov, ale keď zostala začiatkom 90-ych rokov po úraze na lyžiach ochrnutá, chodil za ňou rovnako ako jeho sok v láske. Pred piatimi rokmi si Karel vzal Therese znovu.

Kňažná Therese, ktorá žije vo Viedni a s mužom sa vidí iba, keď si zoberie dovolenku, má veľkú šancu stať sa českou prvou dámou. Šľachtičná však nehovorí dobre po česky, čo by pôsobilo po boku najväčšieho českého štátnika tak trochu kuriózne.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Foto
Slováci rozhodli o triumfe už v úvodných minútach, Poliaci sa presadili iba raz
Generálna prokuratúra
Generálna prokuratúra si posvieti na reedukačné centrá: Vážne podozrenia! Čo sa tam malo diať?
66-ročná Mária Kyselová.
Foto
Mária odišla od dcéry a už jej niet: Nevideli ste ju? Akákoľvek informácia má cenu zlata
M. R. Štefánik
Spomienka na Milana Rastislava Štefánika je živá aj dnes: V týchto obciach si pripomínajú 105. výročie od jeho smrti
Polícia vyšetruje okolnosti nehody.
Polícia vyšetruje okolnosti nehody v Nitre: Hľadajú svedkov, pomôcť môžete aj vy
Simona ukázala pozemok, kde bude stáť nový dom.
Foto
Krainová sa poriadne buchla po vrecku: Nová vila v EXOTIKE! Plánuje sa sťahovať?
Uniforma vojaka NATO (ilustračná foto)
V Česku sa schyľuje k veľkému cvičeniu: Kvantum techniky a stovky vojakov, o čo im ide?
Foto
Anastasiia má najväčšie líca na svete: Ľudia jej píšu odporné veci! Zarazí vás, čo plánuje
Estónsky politik Kristo Enn Vaga je milovníkom športu.
Foto
Estónsky politik sadol na bicykel a prešiel 1700 kilometrov: Silný odkaz, o čo mu išlo?
Ruský prezident Vladimir Putin.
Hrozivé varovanie! Rusi hovoria o ničivej odvete: Tento krok Ukrajine a Západu neodpustia
Veronika Vágnerová
FotoVáš Tip
Misska Vágnerová miluje provokovať: Zahodila podprsenku a dala to na voľnobeh!
Marínu v Trogire
vlastní česká firma.
Dovolenkový raj bude opäť o niečo dostupnejší: ZSSK spustila sezónnu linku, plný je takmer celý vlak!