Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
07.01.2013 14:32 | Prominenti | Zahraniční prominenti

Telo herečky Jiřiny Jiráskovej († 81) odviezli, v byte vyla jej sučka

Česká herečka Jiřina Jirásková († 81) zomrela. Objavili sa aj špekulácie, že si vzala život sama.

Legendárna česká umelkyňa dnes vydýchla naposledy. Jiřina Jirásková zomrela po dlhom boji so zdravotnými problémami. Telo milovanej herečky vo večerných hodinách vyniesla z jej pražského bytu pohrebná služba. Podľa informácií denníka Blesk bolo z bytu počuť zúfalý štekot sučky buldočka Amálky, ktorá bola s Jiráskovou do posledných chvíľ.

Jirásková zomrela v pondelok krátko po poludní. „Na túto adresu bol privolaný lekár na obhliadku tela 81-ročnej ženy,“ povedala pre Blesk.cz hovorkyňa pražskej záchranky Jiřina Ernestová.

Pred domom v pražských Vinohradoch, kde slávna herečka žila, sa v pondelok zišli členovia záchrannej služby a polície. „O 13.40 sme obdržali hlásenie od záchranky, že vyráža na ulicu Kouřimská k zosnulej osobe ročník 1931,“ povedala policajná hovorkyňa Andrea Zoulová.

:gallery:true:true:true

Vzala si život?V českých médiách sa objavili ihneď po smrti herečky špekulácie, či si Jirásková nevzala život sama. Kvôli obavám o svoj blízky koniec radšej predčasne oslávila Štedrý deň a pripravovala sa na najhoršie. V posledných dňoch jej bola veľkou oporou speváčka Lucie Bílá. Neskôr sa hypotéza o samovražde nepotvrdila, príčinou úmrtia má byť staroba a zdravotné problémy.

Jirásková už niekoľkokrát verejnosť upozorňovala, že nechce ďalej žiť. Na Štedrý deň, kedy zostala doma sama, sa dokonca vyhrážala, že prehltne lieky a vezme si tým život. V posledných dňoch herečka dokonca prestala jesť, iba pila a fajčila.

Prezident Klaus smúti za Jiřinou"S Jiřinou Jiráskovou odišla nielen výrazná umelkyňa, ale i skvelý človek a občan", uviedol v reakcii na správu o jej dnešnom úmrtí prezident Václav Klaus. "Vedel som samozrejme o jej zdravotných ťažkostiach, boli sme v občasnom kontakte, naposledy som s ňou hovoril cez telefón v decembri, ale definitívne uzavretie jej bohatého života, ktorý vďaka jej výnimočnému talentu a pracovitosti prinášal toľkým ľuďom a niekoľkým generáciám radosť a hlboké umelecké zážitky, ma pochopitľne napriek tomu zasiahlo," uviedol dnes Klaus.

Zaujímavá inteligentná tvár, výrazné oči, perfektná herecká technika i hovorený prejav a v neposlednom rade aj jej povestný humor, to boli atribúty, ktoré pomáhali Jiřině Jiráskovej v jej svojskom herectve. S presným dávkovaním intelektuálnej irónie, ale tiež hlbokých ľudských citov, noblesy a groteskových kreácií, boli jej postavy vždy reálne a pravdivé, či išlo o vladárky či obyčajné ženy.

Celý život venovala Divadlu na VinohradochJiřina Jirásková sa narodila 17. februára 1931 v Prahe. Za svoj dlhý život sa stala svetoznámou televíznou, filmovou aj divadelnou herečkou. Vyštudovala Pražské konzervatórium. Po skončení školy hrala rok v Hradci Královom. Od roku 1951 sa stala členkou pražského Divadla na Vinohradoch, kde pôsobila do konca. Od 30. marca 1990 až do 30. júna 2000 dokonca tomuto známemu českému divadlu aj šéfovala.

:gallery:true:true:true

Jirásková bola v Česku a na Slovensku mimoriadne obľúbenou herečkou. Prvú veľkú príležitosť dostala v špionážnej dráme Šmyk. Potom hrala vo filmoch Každá koruna dobrá a Pohľad do očí. V 60. rokoch sa začala objavovať v komédiách. Jej talent na humor objavil jej neskorší životný partner, režisér Zdeněk Podskalský. Diváci si ju zamilovali aj ako pani Kekulovú v televíznom seriáli "Poisťovňa šťastia". V posledných dvoch rokoch hrala Jirásková vo filmoch Jiřího Stracha Vrásky z lásky a Školský výlet Petra Šíchy.

Normalizácia ju umlčala

V časoch normalizácie ale bola nútená odísť z verejného života. Na filmové plátno sa vrátila až v roku 1983 vo filme Sestričky, kde si zahrala úlohu zdravotnej sestry.  V televízii a vo filme vytvorila dokopy viac než 140 úloh.

Manželom Jiřiny Jiráskovej bol herec Jiří Pleskot. Manželstvo však vydržalo iba dva roky. Neskôr sa jej životným partnerom stal režisér Zdeněk Podskalský, s ktorým prežila 27 rokov. Ich spolužitie prerušila až smrť režiséra v roku 1993. Hoci Jiřina Jirásková nemala žiadne deti, v posledných dňoch života jej bola veľkou oporou speváčka Lucie Bílá, ktorú s láskou označovala za svoju adoptívnu dcéru.

V roku 1998 získala Jiřina Jirásková cenu Thálie za celoživotné dielo a o desať rokov neskôr bola uvedená do Siene slávy televíznej ankety TýTý. V októbri 2006 jej prezident Václav Klaus udelil Medailu Za zásluhy o štát v oblasti kultúry a umenia. V roku 1999 neúspešne kandidovala za ODS do Senátu.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračná foto)
V parlamente sa debatovalo o premnožených medveďoch: Poslanec vyzval kolegov, aby pristúpili k tomuto kroku
Slovenský brankár Marcel Melicherčík.
Foto
Po konci finále vyplávala pravda na povrch: Prečo Spišiakom chýbala brankárska jednotka?
photo depicting clinical tests sobriety state driver by a policeman
Opitá vodička sa nezdráhala sadnúť za volant: Z toho, čo spravila spolujazdkyňa, vám padne sánka
Woman lying in bed suffering from insomnia
TENTO nápoj pred spaním nepite! Môže vám spôsobiť problémy: Nie je to káva ani čaj
Prezidentka SR Zuzana Čaputová naposledy úraduje z Košíc od utorka do piatka 26. apríla 2024.
Foto
Prezidentka má na východe skutočne nabitý program: Aha, aké miesta sa jej podarilo navštíviť
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg
Šéf NATO oznámil novinku: Nemecko a Francúzsko plánujú podpísať závažný dokument
Ilustračné foto
Jeden z najväčších výrobcov sladkostí čelí škandálu: Ako to je s pridávaním cukru naozaj?!
Developing programmer Development Website design and coding technologies working in software company office
V rodovej rovnosti máme ešte stále resty: V tomto Slovensko zaostáva za priemerom
Policajti pomohli mužovi v núdzi.
Váš Tip
Mužovi z Trnavy išlo o život, nikto nevedel, kde ho hľadať: Pomoc v hodine dvanástej!
(ilustračné foto).
Europol rozbil veľký gang, ktorý kradol vzácne knihy: Pozrite sa, ako to mali vymyslené
Ilustračné foto
Doktor prezradil, aké to naozaj je, keď človek zomiera: Slová vojnového veterána či malého dievčatka vám stisnú srdce
Roman Malatinec (Hlas-SD)
Malatinec k novele o medveďoch: Ľudia na Slovensku na tento zákon čakajú