Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
01.01.2013 11:22 | Správy | Domáce správy

Boórovci konečne doma: Prvé chvíle po prílete Martinka a Samka

Tento príbeh sa kočí šťastne! Deti Ivany Boórovej dnes prileteli na Slovensko.

Deti Ivany Boórovej, ktoré odobrala na základe podozrení z týrania britská sociálka, na Nový rok prileteli domov. Martinko (4) a Samko (3) sú na palube lietadla, ktoré nedávno pristálo na Slovensku, oznámil na stránke noviny.sk reportér  Dárius Haraksin, ktorý spolu s Martinom Krpačom na tento škandalózny prípad upozornil.

Lietadlo pristálo v Bratislave krátko po poludní. Dvaja drobci sa podľa redaktora Nového Času na letisku veselo jašili.

"Život je krásny. Práve odlietame s deťmi Ivany Boórovej na Slovensko," napísal ešte pred príletom detí Haraksin na svoj facebookový profil.

"Do 4. januára budú deti späť na Slovensku," tak znelo rozhodnutie sudcu kráľovského súdu v Londýne ešte 17. decembra. "Úrady rozposlali všetkým stranám sporu správu, podľa ktorej sa vzdávajú odvolania na vyššie súdne inštancie," informoval vtedy reportér Martin Krpač. Tým sa prípad stal uzavretý a britské úrady dali súhlas na vydanie Martinka a Samka domov. A ten deň nastal 1. 1. 2013!

Unikátny prípadPre slovenský zastupiteľský úrad sa dnešným krokom celá kauza končí. "Dopravili sme deti na Slovensko, sú preč z britskej jurisdikcie, sú teraz v slovenskej jurisdikcii. Myslím si, že štát svoju úlohu splnil," povedal na letisku veľvyslanec Slovenska v Británii Miroslav Wlachovský.

Riaditeľka centra pre medzinárodnoprávnu ochranu detí a mládeže Andrea Cisárová, ktorá do prípadu pred časom aktívne vstúpila a za deti bojovala pred britským súdom, ho považuje za veľký precedens. "Pretože sme zachránili nielen tieto dve slovenské deti, ale verím, že aj ďalšie," povedala pre agentúru SITA. Slovenská republika vstúpila do prípadu ako tretia strana, čo sa v minulosti nestávalo. Cisárová dnes ocenila podporu ministra práce Jána Richtera.

Výsledok, ktorý sa im podaril, je podľa nej aj zásluhou šéfa slovenskej diplomacie Miroslava Lajčáka, ktorý má vo Veľkej Británii rešpekt. "Naše súdy od dnešného dňa prevzali vo veci právomoc a budú rozhodovať," vysvetlila súčasný stav prípadu a jeho prechod pod slovenskú jurisdikciu. Matka detí zatiaľ zostáva v Londýne. "Kedy príde, neviem, keď jej to sociálky dovolia, to budeme riešiť neskôr," Študencová.

Dva a pol roka trápenia sa skončili

Boj Ivany Boórovej a jej mamy o deti sa začal pred dva a pol rokom. V roku 2010 navštívila Ivana so starším Martinkom nemocnicu v Británii, kde žila, pre zápal na genitáliách. Lekárom sa však chlapcov stav nepozdával a otca Vladimíra podozrievali z týrania so sexuálnym motívom.

Britskí sociálni pracovníci potom bračekov dočasne odovzdali do opatery rodinného priateľa a pastora Kurta van Fossana. Ten na druhý deň navštívil s Martinkom iného lekára, ktorý u chlapca žiadne príznaky týrania nespozoroval. Po mesiaci však k pastorovi vtrhol britský Social Service aj s políciou a deti odniesli preč.

V prípade týrania nebol nikto obvinený a žiadne sa nikdy nepreukázalo. Spustila sa však mašinéria sociálneho systému v krajine, ktorý zverených chlapcov odmietol vydať matke. Ivane sa rozpadlo manželstvo a jej synčekovia musia vyrastať v náhradnej rodine.

Prípad odkryl šokujúce praktiky britského sociálneho systému, ale aj obrovské chyby, ktoré urobili slovenské úrady. Pomoc prišla v hodine dvanástej, keď Martinko a Samko už boli určení na adopciu, po silnej medializácii prípadu televíziou JOJ, ku ktorej sa pridal i Nový Čas.

Viac o šťastnom konci prípadu Boórovcov čítajte v stredu v Novom Čase!

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Premiér Veľkej Británie David Cameron
Británia neberie extrémistické skupiny na ľahkú váhu: Jasné vyhlásenie Camerona, ohrozujú mier!
Herečka si svoj slávnostný deň predstavovala celkom inak.
Váš Tip
Televízna sudkyňa Názlerová sa podelila so zvláštnym zážitkom: Cudzí ľudia jej dávajú takéto návrhy!
Lucy Sutton-Hesford
Foto
Žena sa rok po manželovej smrti znovu vydala: Ani vo sne vám nenapadne, koho si vybrala
(ilustračné foto).
Rus má svoj osud spečatený: Za protivojnové činy ho postihne tvrdý trest!
Building is On Fire. Fireman is Going Upstairs. Open Flames are Seen on Stairs.
Plamene pohltili závod na spracovanie kovov: Zásah vyše stovky hasičov a varovanie pre obyvateľov!
Ilustračné foto
Poplach na škole v Česku: Muž násilne vtrhol do budovy! Neuveríte, ako ho polícia dolapila
Speváčka sa konečne opäť usmieva.
Foto
Celeste prehovorila o ÚTEKU zo šoubiznisu: TIETO slová ju roky ničili! Spoveď o najhoršom období
(ilustr. foto)
Pri opaľovaní to nepreháňajte! Šokujúce, čo sa deje v našom tele: Na TOTO si dávajte veľký pozor
(ilustračné foto)
Ruské kybernetické útoky na Nemecko a Českú republiku: EÚ aj NATO reagujú!
Ruský prezident Vladimir Putin.
Nemecko tvrdí, že odhalilo PLÁN Ruska! Strašné, čo pripravovali na TOMTO území: Spomína sa aj Česko
(ilustračné foto)
Úrady zvýšili stupeň ohrozenia na MAXIMUM: Takmer 10-tisíc obyvateľov príde o domov!
Ilustračné foto
Majiteľov čakal po príchode do bytu ŠOK: A toto je akože čo?! Zovrie vám krv v žilách