Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
28.12.2012 12:00 | Prominenti | Domáci Prominenti

Posledné slová dirigenta Velčovského († 76) manželke: Ľúbiš ma?

Slovensko prišlo o výborného muzikanta, hudobného skladateľa a vedúceho Orchestra Juraja Velčovského († 76) .

Do hudobného neba odišiel vo štvrtok ráno po dlhej chorobe. Do povedomia verejnosti sa zapísal ako skvelý hudobník, autor piesní a dvorný kapelník mnohých známych spevákov, ktorí neskôr vystupovali aj v populárnom televíznom Repete.

Spoločne s manželkou Oľgou Szabovou (70) prežili láskyplných päťdesiat rokov a stála pri ňom až do poslednej chvíle. „Jurko zomrel po dlhej chorobe,“ povedala Novému Času Oľga, ktorá len ťažko znáša stratu milovaného človeka.

Vianočné sviatky poznačené tragédiou prežíva speváčka Oľga Szabová. Po tom, čo pred vyše rokom zomrel jej milovaný syn Peťko, prišla pre speváčku ďalšia tvrdá rana osudu. Vo štvrtok ráno ju navždy opustil aj milovaný manžel Juraj Velčovský. Dirigent bojoval o svoj život v nemocnici. Jeho manželka ho každodenne navštevovala a s láskou spomína na posledné chvíle strávené spoločne s ním.

„Včera som napriek mojej chorobe išla za ním. Ubezpečoval ma, že ma má strašne rád a pýtal sa ma, či ho ľúbim. To bola jeho posledná veta. Stihla som mu odpovedať, že samozrejme a že ho odveziem domov, aby sa nestrachoval,“ povedala Novému Času Szabová. Hoci sa jeho choroba v poslednom čase zhoršovala, nepripúšťala si to najhoršie. „Za posledný mesiac k nám musela viackrát prísť záchranná služba a následne ho hospitalizovali. Dostal silný zápal priedušiek, z čoho sa prešlo na zápal pľúc, ktorý už nezdolal. Bol dlhšie hospitalizovaný a hoci bol jeho stav veľmi vážny, nerátali sme s tým,“ dodala so smútkom v hlase speváčka, ktorá s Jurajom prežila krásnych päťdesiat rokov. Prvýkrát sa stretli na stanici v Brne, kam ju tenorsaxofonista a spevák Foretovho orchestra prišiel čakať. Oľga sem ako sedemnásťročná odišla za svojou speváckou kariérou, za ktorú vďačí aj svojmu manželovi. Po roku kamarátenia sa do seba zamilovali, mali svadbu a spoločne vychovali dvoch synov.

Velčovský patril k uznávaným hudobníkom. Venoval sa hre na dychových hudobných nástrojoch, bol hudobným skladateľom a neskôr vedúcim orchestra. Od roku 1961 pôsobil v Bratislave, hral v Tanečnom orchestri Československého rozhlasu Bratislava. V roku 1963 si založil vlastný Orchester Juraja Velčovského, ktorý tu i v zahraničí fungoval s menšími obmenami vyše dvadsaťpäť rokov. Okrem Szabovej v ňom vystupovali skvelí hudobníci a speváci ako Karol Duchoň, Dušan Grúň, Zdeno Sychra, Peter Stašák, Otto Weiter, Peter Vašek, Jana Kocianová, Marcella Molnárová, Sally Salingová. Velčovského „kompánia“ bola známa a hrávala nielen u nás, 35 rokov koncertovali aj v zahraničí.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Dominik Greif vychytal postup svojho tímu do 3. kola Španielskeho pohára.
Foto
Bývalý gólman Slovana môže podpísať životnú zmluvu: Chce ho TENTO veľkoklub!
Pri výsadbe nemusíte zostať len pri letničkách či trvalkách.
Foto
Vysaďte si najkrajší balkón v meste! TOP rastliny a bylinky do črepníkov
vojaci
Máme nedostatok vojakov? Ministerstvo obrany pripravuje zmeny: Toto môže niekoho presvedčiť
Ilustračné foto
Tínedžer začal zbesilo napádať každého, koho videl: Útok neprežil jeden z policajtov
woman holding liver paper cut, hepatitis vaccination, liver cancer treatment, world hepatitis day
Slováci majú problémy s pečeňou: Alkohol za tým nehľadajte! Vinník je jasný
Putin pravdepodobne nenariadil, aby Navaľného zabili.
Odpoveď, na ktorú všetci čakali: Dal Putin zabiť Navaľného († 47)?! Vyzerá to tak, že...
Judge holding gavel in courtroom
Muž dostal za smrť mladíka podmienku: Zdrvená matka už stratila vieru v spravodlivý proces
Ilustračné foto
Slovensko zažije oteplenie: Na príjemnú zmenu sa môžete tešiť už počas víkendu
Brazílska modelka Gisele Bündchen
Foto
Svetoznáma modelka v slzách: PLAČ pred policajtom! Dôvod vás zarazí
(Zľava) Kristián Fedák (19), Dominik Horváth (21), Mário Horváth (24), Kristína Horváthová (30), Ada Horváthová (23), Tomáš Horváth (33), Miroslav Horváth (31)
FotoVáš Tip
Osem súrodencov rozhádzali po detských domovoch, teraz hľadajú stratenú sestru: Deniska, kde si?!
(ilustračné foto)
Veľké dopravné obmedzenia počas celého víkendu: V tomto úseku dajte radšej nohu dole z plynu
Slovensko neposilnia hráči z KHL na MS v Česku.
Foto
Slovenská reprezentácia obdržala skvelú správu zo zámoria: Ďalšie hviezdne posily?