Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
27.12.2012 14:25 | Správy | Domáce správy

Na Slovensko prišli tento rok 3 milióny turistov: Tieto miesta majú najradšej

Turistov, ktorí chcú spoznávať Slovensko, neustále pribúda.

Podľa Štatistického úradu SR za prvé tri štvrtiny tohto roka navštívilo Slovensko takmer tri milióny ľudí. Oproti minulému roku ide o nárast o takmer 150-tisíc turistov. Tretinu predstavujú zahraniční návštevníci a zvyšuje sa aj záujem Slovákov a domáci cestovný ruch. Pozitívnu štatistiku môžu ešte vylepšiť údaje za posledný kvartál, do ktorého sa premietnu údaje o návštevníkoch zimných horských stredísk.

Slovensko sa čoraz viac dostáva do celosvetového povedomia ako vyhľadávaná turistická destinácia. Oproti minulému roku sa zvýšil počet zahraničných návštevníkov o viac ako 4 %. Najviac návštevníkov k nám prišlo zo susednej Českej republiky, ich počet sa od minulého roka zvýšil o 16 541 osôb. V priemere u nás zostávajú tri dni.

Vzrástol aj počet turistov zo severských krajín ako je Estónsko, Dánsko, Nórsko a Island. Záujem o Slovensko prekvapujúco vzrástol aj u turistov z afrických štátov. Aj preto sa v novembri zástupcovia ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja, pod ktoré patrí aj rezort cestovného ruchu, stretli s veľvyslancom Egypta a dohodli sa na účasti egyptskej strany na našom najväčšom veľtrhu cestovného ruchu ITF Slovakiatour 2013, ktorý sa bude konať v polovici januára.

Najnavštevovanejším regiónom na Slovensku je Bratislavský kraj, ktorý zaznamenal nárast návštevníkov o 38 856 v porovnaní s minulým rokom. Z toho počet zahraničných turistov predstavuje až 27 644. Najväčší nárast zahraničných turistov oproti minulému roku zaznamenal Banskobystrický kraj, o 25 349 návštevníkov viac s priemernou dĺžkou pobytu 3,5 dňa. Najdlhšie zahraniční turisti trávia čas v Trnavskom kraji, do ktorého patria Piešťanské kúpele, ktoré sú jedným z najvýznamnejších európskych kúpeľov svojho druhu. Priemerná dĺžka pobytu je 5 dní, počas ktorých turisti využívajú silu prírodných liečivých zdrojov.

Nastávajúci rok 2013 bude z hľadiska cestovného ruchu dôležitým pre Košický kraj. Práve mesto Košice bude tento rok Európskym hlavným mestom kultúry. Toto podujatie určite priláka množstvo domácich aj zahraničných turistov, ktorí prídu obdivovať historické ako aj prírodné krásy východného Slovenska. Aby sa rastúci trend v oblasti turizmu každým rokom zvyšoval, ministerstvo dopravy pripravilo novú Stratégiu rozvoja cestovného ruchu do roku 2020. Na jar tohto roku ju bude schvaľovať vláda SR.

„Pri jej tvorbe sme sa zamerali najmä na poskytovanie kvalitnejších služieb, vzdelávanie, podpora infraštruktúry cestového ruchu (cyklotrasy, atraktivity, kultúrne dedičstvo), destinačný manažment, efektívnejšie využívanie zdrojov a zmysluplnejší marketing a propagáciu,“ povedal štátny tajomník F. Palko. Významnou podporou cestovného ruchu sú aj oblastné organizácie cestovného ruchu. V súčasnosti pôsobí na Slovensku 30 oblastných a 2 krajské organizácie cestovného ruchu, ktoré štát podporil v roku 2012 dotáciou vo výške cca. 3,3 milióna eur.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Military surveillance drone flying over rocky deserts.
Nález, ktorý krajinám zvýši tlak: Člen NATO objavil na svojom území tieto trosky!
Obľúbená herečka Zuzana Vačková
Foto
Zuzka Vačková sa za svoju lásku nehanbí: Milujem, ako sa so mnou rozpráva!
Francúzi chcú zatočiť s nezodpovednými psičkármi
Psíčkari, pozor: Táto zákerná choroba môže postihnúť aj vášho štvornohého miláčika!
Masaker v koncertnej hale v Moskve.
Vyšetrovanie masakry v Moskve naberá na obrátkach: Ďalší zadržaní! Čoho sa mali dopustiť?
(ilustračné foto)
Chcete prestať fajčiť, no nedarí sa vám? 6 osvedčených spôsobov, ako dať zbohom cigaretám!
Juraj Slafkovský žiari v drese Montrealu.
Si úbožiak, vynadal Slafkovskému! A potom neveril vlastným očiam
Kultový fantazijný film Nekonečný príbeh.
Foto
Pamätáte si Detskú kráľovnú z kultového Nekonečného príbehu? Strašné, čím si prešla! Takto vyzerá dnes
Ilustračné foto
Rusko zablokovalo kontrolu dodržiavania zbrojných sankcií voči KĽDR: Využilo na to veto!
Fire in an old wooden house
Aktualizované
Tragický výbuch v Budapešti: Vyžiadal si život a mnoho zranení
(ilustračná fotografia).
Izraelský útok v sýrskej provincii si vyžiadal desiatky životov: Medzi nimi aj 6 militantov z hnutia Hizballáh
(ilustračné foto)
Ukrajina hlási úspech: Zostreliť mala desiatky striel
Zuzana Smatanová na premiére pokračovania filmu Gump.
Foto
Premiéra filmu GUMP2: Čo Zuzane Smatanovej vyčarilo široký úsmev? Speváčka dorazila s veľkou oporou