Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
12.12.2012 19:33 | Správy | Domáce správy

Všetci do Kažimíra! Od Kaníka dostal vešteckú guľu, od Sulíka ostré slová

Darček v podobe sklenenej vešteckej gule v stredu venoval Ľudovít Kaník ministrovi financií Kažimírovi.

Minister financií Peter Kažimír (Smer-SD) dostal od Kaníka vešteckú guľu počas vystúpenia v rozprave k návrhu štátneho rozpočtu. Kaník tvrdí, že táto guľa bude asi jeden z najdôležitejších pracovných nástrojov v budúcom roku, lebo návrh rozpočtu je nereálny a rozsype sa ako domček z kariet.

"Sypať sa začal už teraz pre zlé hospodárske opatrenia a zlé zákony, ktoré budú spomaľovať hospodársky rast až k jeho zastaveniu a budú zvyšovať nezamestnanosť. Pán minister bude potrebovať vešteckú guľu, ak bude chcieť odhadnúť, ako nakoniec rozpočet dopadne," myslí si. Kažimír si darček z Kaníkových rúk prevzal a položil si ho na stolík.

Posledné peniaze dôchodcovKaník odhaduje, že pre rezort financií bude veľký problém stlačiť deficit v budúcom roku pod tri percentá, ak nepristúpi k drastickým radikálnym opatreniam. "Mám veľkú obavu o budúcnosť druhého dôchodkového piliera, mám obavu, že v rámci posledných záchranných prác bude veľké nutkanie siahnuť aj na tieto posledné peniaze, ktoré ľuďom na dôchodku ešte táto vláda nechala," vyhlásil.

Podpredseda finančného a rozpočtového výboru Ladislav Kamenický (Smer-SD) Kaníka upozornil, že nezamestnanosť je aj v eurozóne a rovnako ako na Slovensku do roku 2008 dlhodobo klesala. "Od roku 2008 je trend nezamestnanosti stúpajúci. Vy ste tiež mali nezamestnanosť na úrovni 14,5 percenta v roku 2010, minulý rok sa to znížilo. Dnešný stav je daný situáciou straty zákaziek," argumentoval.

Sulíkove výhrady

Minister financií Peter Kažimír (Smer-SD) nemá prístup dobrého hospodára a nemá ani cit pre ekonomický vývoj v krajine. V rozprave k návrhu zákona o štátnom rozpočte to dnes vyhlásil líder SaS Richard Sulík, podľa ktorého pôjde v schválenom rozpočte o zrážku ideológie s realitou.

"Peter Kažimír predkladá rozpočet, ktorý vychádza z takého rastu HDP, ku ktorému zrejme nedôjde. Existujú odhady, že rast HDP bude nula. Prístup zodpovedného hospodára je taký, že príjmy odhaduje konzervatívne a výdaje s rezervou. Tento prístup Kažimír nemá," odkázal ministrovi financií, ktorý na jeho vystúpenie nereagoval.

Podľa Sulíka okrem toho, že rast HDP je biedny a neistý, je ešte aj kúpený dlhom. "Slovensko bude mať jeden z najvyšších primárnych deficitov (deficit krajiny znížený o úroky, ktoré štát platí, pozn. TASR) v EÚ. Je vyšší ako v Grécku a Taliansku. Práve primárny deficit bude pri tejto rýchlosti zadlžovania krajiny čoskoro vážnym problémom," upozornil s dôvetkom, že rast HDP kúpený dlhom nie je dobrý rast.

Smrteľný koktail pre Slovensko

Sulík je presvedčený, že návrhom štátneho rozpočtu z dielne Smeru-SD sa opäť ukazuje, že slepá ideológia spojená s neodborným prístupom vie byť mimoriadne škodlivá. "Slovenskej ekonomike ste namiešali smrteľný koktail, lebo netušíte, ako funguje. Vďaka daňovým zmenám prestáva byť Slovensko atraktívne pre investorov," podotkol.

Lídrovi SaS sa tiež nepáči, že Smer-SD dáva najviac zabrať podnikateľom, ktorí zamestnávajú ľudí. "Nielenže likvidujete podnikateľský stav, ešte aj plytváte daňami, ktoré ste ho donútili platiť," povedal Sulík a poukázal napríklad na prehru SR v arbitráži s akcionárom Union zdravotnej poisťovne, diskriminačné žaloby sudcov či ambíciu vyvlastniť zdravotné poisťovne.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Situácia s jedlom v Pásme Gazy je hrozivá (ilustračné foto).
Izraelský útok v Rafahu je na spadnutie: Z mesta utekajú ľudia, sú ich stovky tisíc!
Slovenský brankár Marcel Melicherčík.
Foto
Po konci finále vyplávala pravda na povrch: Prečo Spišiakom chýbala brankárska jednotka?
Woman lying in bed suffering from insomnia
TENTO nápoj pred spaním nepite! Môže vám spôsobiť problémy: Nie je to káva ani čaj
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg
Šéf NATO oznámil novinku: Nemecko a Francúzsko plánujú podpísať závažný dokument
Ilustračné foto
Jeden z najväčších výrobcov sladkostí čelí škandálu: Ako to je s pridávaním cukru naozaj?!
Policajti pomohli mužovi v núdzi.
Váš Tip
Mužovi z Trnavy išlo o život, nikto nevedel, kde ho hľadať: Pomoc v hodine dvanástej!
(ilustračné foto).
Europol rozbil veľký gang, ktorý kradol vzácne knihy: Pozrite sa, ako to mali vymyslené
Ilustračné foto
Doktor prezradil, aké to naozaj je, keď človek zomiera: Slová vojnového veterána či malého dievčatka vám stisnú srdce
Roman Malatinec (Hlas-SD)
Malatinec k novele o medveďoch: Ľudia na Slovensku na tento zákon čakajú
David bol naštvaný na celý svet. Chcel zomrieť a zanechať čo najviac bolesti...
Trpel strelec z Prahy David († 24) duševnou poruchou? Čo vyšetrovatelia prezradili o motíve činu
Slovenský windsurfista Robert Kubín.
Fantastická správa pre Slovensko: V tomto športe budeme mať na OH zastúpenie po 16 rokoch!
Na snímke minister financií SR Ladislav Kamenický (Smer-SD) počas 3. chôdze NRSR k Programovému vyhláseniu vlády (PVV)
Rezort financií má farmárom poskytnúť návratnú finančnú výpomoc: Musia splniť podmienky